Home Călătorii Obiective turistice din lume Castelul Turku: Obiective turistice Finlanda – Turku

Castelul Turku: Obiective turistice Finlanda – Turku

0

Castelul Turku sau Turun linna este un monument important din orasul cu acelasi nume, Turku, din Finlanda, fiind, alaturi de Catedrala Turku, una dintre cele mai vechi cladiri care inca au ramas in picioare in tara. Construit in anul 1280, Castelul Turku are o lunga istorie si formidabilele sale ziduri din piatra au asistat, neputincioase, in fata unui mare numar de evenimente importante in valtoarea tumultoasa a popoarelor nordice, sau, daca vreti, intr-o saga asemenea (saga, conf. DEX – povestire apartinand vechii literaturi scandinave, in care faptele istorice se impletesc cu elementele mitologice), poate si din cauza faptului ca, dintre toate castele finlandeze, Turku a fost in centrul celor mai dramatice intamplari din intreaga istorie a Finlandei.

Castelul Turku1

Pe de alta parte, zidurile Castelului Turku au fost martorele conflictelor tuturor popoarelor nordice, nu doar poporului finlandez. Chiar si asa, de mentionat este faptul ca, desi este una dintre cele mai vechi cladiri din Finlanda, structura originala a castelului a prins contur abia intre anii 1280 si 1310, fiind permanent extins si consolidat in secolele care au urmat. Initial, Castelul Turku avea forma unui patrat simplu, cu doua turnuri solide la intrare, ce strajuiau precum doi soldati din piatra. Abia mai tarziu a fost sapat si un sant de aparare, alimentat cu apa din raul Aura din apropiere, castelul fortareata fiind acum efectiv plasat pe o insula, furnizandu-i o excelenta capacitate de aparare.

Poate si datorita asezarii strategice, impresionanta constructie s-a aflat in centrul atator evenimente neplacute. Si cum se dorea consolidarea castelului, mai ales ca oamenii se temeau ca zidurile nu vor rezista in fata furiei invadatorilor, in secolul al XV-lea, a fost ridicat un impozant zid de aparare exterior, iar in secolul al XVI-lea, sub domnia ducelui Johan, castelul a fost renovat si transformat intr-o frumoasa cladire renascentista, exact in forma in care turistii pot admira, astazi, constructia.

Inevitabil, aceea a fost perioada sa maxima de inflorire, devenind, in scurt timp, centru al provinciei finlandeze Proper si centru administrativ al intregii tari. In secolul al XVII-lea, Castelul Turku a fost folosit ca resedinta de guvernatorii generali ai Finlandei, numai ca aceste momente nu avea sa mai fie atinse niciodata, maretia din timpul stapanirii din timpul ducelui Johan fiind un capitol inchis, al trecutului.

Spre sfarsitul secolului al XVII-lea, importanta i s-a diminuat, iar in secolul al XVIII-lea, a fost si mai mult redusa, ajungand, in cele din urma, siloz de grane. De fapt, s-a cautat o folosinta, altfel, Castelul Turku ar fi fost lasat in paragina, existand posibilitatea sa intre in mana unor oameni cu pretentii nu tocmai ortodoxe. Cam tot in aceeasi perioada, turnurile exterioare au fost transformate in inchisoare si folosite ca atare pana cand Castelul Turku a devenit muzeu de istorie, in anul 1890.

Din nefericire, ca toate constructiile de acest fel din Europa, si Castelul Turku a intrat din nou in focul luptelor, in anul 1941, de aceasta data, in timpul Razboiului Sovieto-finlandez din anul 1941 pana in 1944. Atunci, Castelul Turku din Finlanda a fost grav avariat de avioanele de lupta sovietice, mai tarziu, fiind nevoie de un amplu si indelungat program de renovare, finalizat tocmai in anul 1987. S-a discutat atunci de neputinta autoritatilor, numai ca era clar care erau problemele prioritare de rezolvat. Din fericire, Castelul Turku a fost renovat, ca mai apoi, sa fie deschis circuitului turistic. In prezent, in castel este deschisa o mare expozitie ce ilustreaza bogata sa istorie, inclusiv numeroasele atacuri suferite, turistii putandu-se bucura, totodata, si de unul dintre cele mai graitoare exemple de arhitectura renascentista din Finlanda.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version