Castelul Vecsey este cel mai important obiectiv turistic şi monument arhitectural din localitatea Livada, judeţul Satu Mare. Aşa cum sugerează şi numele, castelul a aparţinut familiei Vecsey, una dintre cele mai bogate şi influente familii din această zonă a ţării.

castelul-vecsey.jpg

Ultimul membru al familiei care a trăit în Castelul Vecsey a fost baroneasa Eszter. Tot ea era considerată cea mai bogată persoană de sex feminin din judeţul anului 1944 şi este foarte posibil ca acest lucru să fie chiar adevărat, pentru că averea familiei Vecsey a fost una impresionantă.

castelul-vecsey-din-livada-judetul-satu-mare.jpg

Baroneasa deţinea mai mult de opt mii de hectare de teren, păduri şi păşuni, iar construcţiile pe care membrii familiei Vecsey le-au ridicat de-a lungul anilor nu sunt deloc puţine. Printre acestea se numără câteva şcoli, ferme agricole, o poştă, o cale ferată pentru transportarea buştenilor, un cabinet medical şi chiar şi un cazinou.

vedere-din-lateral-castelul-vecsey-din-livada-judetul-satu-mare.jpg

Baroneasa a fost nevoită să plece de la Castelul Vecsey în anul 1944, când ruşii au intrat în Livadă. A sperat că se va întoarce în locul în care s-a născut, însă acest lucru nu a mai fost posibil. De altfel, ea a plecat cu puţine lucruri după ea, tocmai pentru că era convinsă că va reveni după încetarea războiului. Ultimii ani din viaţă i-a petrecut la familia cameristei sale, în condiţii chiar modeste, unde a şi murit. Aceasta a fost înmormântată alături de celelalte rude ale sale, în cimitirul familiei.

alee-castelul-vecsey-din-livada-judetul-satu-mare.jpg

Castelul Vecsey a fost construit în patru ani, fiind finalizat în anul 1764. Stilul adoptat a fost unul baroc şi, iniţial, a avut un etaj care ieşea în evidenţă prin sculpturile din lemn cu care era decorat. Însă etajul a fost distrus în incendiul din 1823, iar la restaurarea sa ulterioară nu a mai fost reconstruit. Astăzi, se mai pot vedea câteva dintre elementele care îl făceau să fie cel mai frumos monument din zonă. Un astfel de exemplu este reprezentat de zmeii din alamă care încadrează faţada şi care au fost puşi cu scopul de a alunga duhurile rele.

Citește și:  Colegiul Reformat / Colegiul Național Silvania din Zalău : Obiective turistice Sălaj

gredina-castelul-vecsey-din-livada-judetul-satu-mare.jpg

De asemenea, în partea superioară a intrării principale a Castelului Vecsey încă se poate vedea blazonul familiei. Atunci când a fost construit edificiul, în jurul său a fost amenajat şi un impresionant parc, în stil englezesc, la mare modă acum câteva sute de ani. Astăzi, arborii de aici au devenit seculari, însă întregul ansamblu se află într-o stare jalnică.

plante-pe-castelul-vecsey-din-livada-judetul-satu-mare.jpg

În prezent, castelul este administrat de Direcţia pentru Tineret Satu Mare. După ce baroneasa a plecat de aici, monumentul a fost folosit, pe rând, ca loc de staţionare de către ruşi, ca sediu al Gospodăriei Agricole de Stat şi ca sediu al Staţiunii de Cercetare Agricolă. Din păcate, Castelul Vecseny este lăsat în paragină, iar cei care se ocupă de el spun că nu se va schimba nimic prea curând, pentru că nu au bani pentru a-l restaura.

interior-castelul-vecsey-din-livada-judetul-satu-mare.jpg
acoperis-deteriorat-castelul-vecsey-din-livada-judetul-satu-mare.jpg
vedere-din-lateral-castelul-vecsey-din-livada-judetul-satu-mare-2.jpg
geamuri-sparte-castelul-vecsey-din-livada-judetul-satu-mare.jpg
element-decorativ-castelul-vecsey-din-livada-judetul-satu-mare.jpg
castelul-vecsey-livada-judetul-satu-mare.jpg
geam-castelul-vecsey-din-livada-judetul-satu-mare.jpg
vedere-laterala-castelul-vecsey-din-livada-judetul-satu-mare.jpg
indicator-castelul-vecsey-din-livada-judetul-satu-mare.jpg

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.