Castelul Zichy din Diosig, judeţul Bihor a fost una dintre construcţiile pe care familia Zichy, de origine maghiară, a deţinut-o în acest judeţ. Castelul a fost ridicat în anul 1701, de Grunsfeld Franz Johann.
În anul 1719, castelul a suferit primele modificări, când a fost extins şi renovat complet. Castelul se remarcă şi prin podgoria pe care o avea în jurul său, acesta fiind şi motivul pentru care a fost cumpărat de Ferenc Zichy.
Această familie avea o relaţie deosebită cu curtea regală din Habsburg, având în vedere că oamenii de acolo cumpărau frecvent din vinurile Zichy.
Dacă la început a fost reşedinţă nobiliară, la scurt timp după ce Castelul Zichy a fost preluat de către familia căreia îi poartă numele, clădirea a fost transformată în şcoală de viticultură. Şcoala a avut un success imens, aici formându-se o mulţime de oameni care au activat în acest domeniu.
Școala regală maghiară de vieri a fost prima şcoală de acest gen din judeţul Bihor, iar înfiinţarea ei se datorează faptului că afacerea cu vin a familiei Zichy a înflorit după revoluţia din 1848-1849. Aceştia au avut chiar şi fabrica de coniac în acest complex, care a ajutat la sporirea averii.
Şcoala de la Castelul Zichy din Diosig a fost deschisă aproape două secole, până când edificiul a fost şi el naţionalizat. În anul 1965, castelul a fost transformat în Casă Agricolă Judeţeană, aceasta funcţionând până în anul 1982. După acest an, camerele au fost folosite drept ateliere de croitorie, iar în perioada aceasta clădirea s-a degradat foarte mult.
Deşi Castelul Zichy este inclus pe lista monumentelor istorice din Bihor, acesta este lăsat să se dărâme. Se pare că autorităţile din localitate ar vrea să îl restaureze şi să-l includă într-un circuit turistic, mai ales că dispune şi de un parc dendrologic şi izvoare de apă termală, însă au nevoie de câteva milioane de euro.
Deşi castelul, cu cele 44 de camere ale sale, nu se află într-o condiţie foarte bună, parcul din jurul său este foarte îngrijit. Acest lucru se datorează şi faptului că în fiecare an se organizează în el zilele localităţii.
Printre curiozitățile legate de castel se numără și legendele locale, care vorbesc despre tunelurile secrete și despre vizitele nocturne ale fantomelor nobililor de altădată.
Evenimentele culturale și expozițiile temporare găzduite aici transformă frecvent Castelul Zichy într-un centru vibrant de artă și cultură, atrăgând vizitatori din întreaga țară și din străinătate.