Castillo de San Pedro de la Roca del Morro este o structura de o valoare exceptionala, deoarece constituie cel mai mare si mai cuprinzator exemplu al principiilor de inginerie militara din perioada renascentista, adaptate la cerintele puterilor coloniale europene in Insulele Caraibe. Locatia sa exceptionala si adaptarea sa la topografia insulei, pune acest castel intr-un grup de 3 fortarete recunoscute, proiectate de celebrii arhitecti Bautista si Juan Bautista Antonelli. Celelalte doua castele de acest gen sunt Castelul celor Trei Regi din Havana, Cuba, si Castelul San Sebastian din San Juan, Puerto Rico. Castilo de San Pedro de la Roca del Morro este in mare parte neschimbat, intrucat a avut parte de putine schimbari din secolul al 19-lea, cand a iesit din uz.

Castillo de San Pedro1

Odata cu cresterea transportului maritim in Caraibe si politica lui Filip II de a fortifica coloniile spaniole dupa pierderea suprematiei navale in 1588, pe plaja de sud-vest au fost construite o fortificatie si o platforma pentru artilerie. Aceasta fortificatie a fost construita intre anii 1590 si 1610, pentru a apara intrarea in orasul Santiago din Cuba.

In secolul al 17-lea pe masura ce conflictul dintre Spania si Anglia escalada, guvernatorul orasului, pe nume Pedro de la Roca y Borja, a inceput constructia unei fortarete din piatra conectata de cea anterioara. Astfel, Castilo de San Pedro de la Roca del Morro a fost construit in anul 1638. Expansiunea englezilor in Caraibe a avut consecinte nefaste pentru orasul Santiago, intrucat acesta fusese implicat in conflictul Spaniei cu Anglia. In 1662, un atac din partea englezilor a dus la distrugerea castelului, acesta fiind apoi reconstruit si extins intre anii 1663 si 1669.

Castillo de San Pedro11

Castillo de San Pedro de la Roca del Morro a fost afectat ulterior de cutremurele din anii 1675, 1678 si 1679, insa a fost reconstruit si consolidat intre anii 1693 si 1695. Dupa o perioada scurta de liniste aparenta, Anglia a adoptat din nou o pozitie agresiva, intre anii 1738-1740, care a dus la noi lucrari de extindere a fortaretei. In anii 1757 si 1766 castelul a fost din nou afectat de cutremur, iar atunci s-a profitat de nevoia de reparatii a cladirii pentru a se incorpora cele mai recente evolutii in domeniul arhitecturii militare.

Castillo de San Pedro de la Roca del Morro, impreuna cu fortificatiile La Estrella, Aguadores si Santa Catalina, protejau orasul Santiago din Cuba. Acest castel este reprezentativ pentru scoala de arhitectura militara hispano-americana, fiind un fortificatie clasica cu bastioane, de origine italiana si cu aspect renascentist. Castelul a fost construit pe un promontoriu cu stanci abrupte, care se inalta la 20 de metri.

Castillo de San Pedro111

Terenul este de asa natura incat diferitele elemente ar putea fi construite intr-o serie de terase, una peste alta si legate de scari. Cea mai veche parte a castelului este La Lengua del Agua Ravelin, care se afla la nivelul cel mai inferior, chiar deasupra semnului ce marcheaza cel mai inalt nivel de crestere a apei. In afara de platforma pentru arma, aceasta portiune a castelului mai este alcatuita si dintr-o magazie pentru praful de pusca, un post de paza si o cladire a comandamentului.

O alta portiune a castelului este Platforma Santisimo Sacramento, care este compusa din amplasamentele pentru arme, o magazie pentru praful de pusca si camere pentru garnizoana. Aceasta parte a castelului a luat forma sa actuala la jumatatea secolului al 18-lea, tot in acest timp fiind adaugate si bastioanele din nord si sud. Platforma Santisima Trinidad este cel mai inalt nivel al castelului si a fost construita in anii 1660.

Castillo de San Pedro1111

La nord se afla Fortul La Avanzada, care completeaza lantul de cladiri defensive mici, din care fac parte si La Estrella si alte doua forturi mai mici, toate construite in 1660. Alte elemente adaugate mai tarziu au fost: Turnul Semaphore, Capela Santo Cristo si Farul, construite in 1840; si doua platforme pentru artilerie, Scopa Alta si Vigia, construite din beton prefabricat in 1898, in timpul razboiului spaniol-american.

Incepand cu anul 1775, Castillo de San Pedro de la Roca del Morro a servit de asemenea drept inchisoare, aici fiind intemnitate numeroase personalitati politice in acea perioada. In secolul al 19-lea, castelul a avut parte de multe necazuri, datorita perioadei tulburi in domeniul politic si datorita revoltelor esuate impotriva spaniolilor. In secolul 20, castelul a avut o perioada de declin datorat lipsei de interes, acesta fiind intr-un final restaurat in anul 1960, de catre Francisco Prat Puig.

Castillo de San Pedro11111

Castelul a fost declarat Monument National pe 25 decembrie 1979, iar in 1997 a fost pus pe lista Centrelor Patrimoniului Mondial al UNESCO. Astazi, fortareata incorporeaza la traditiile din estul Cubei si un salut de artilerie pentru combatantii care au luptat pentru independenta insulei, o ceremonie care a fost organizata pentru prima data in 2001. In ciuda valorii militare minime, datorita faptului ca a fost construit destul de tarziu, Castillo de San Pedro de la Roca del Morro gazduieste exponatele principale ale Muzeului Pirateriei, o expozitie a unei forte impotriva carora fortareata a fost menita sa lupte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.