Una dintre creaturile preistorice, care fac parte din categoria mamiferelor si ne fascineaza este mamiferul Castorocauda, ale carui fosile au fost descoperite in anul 2006 de catre paleontologul Qiang Li, in China. Lungimea acestui animal era mica, de aproximativ 50 de centimetri si cantarea in jur de 800 de grame.
Fiind un animal acvatic, traia in zonele acvatice si de mal, din Jurasicul mediu, in urma cu aproximativ 154 de milioane de ani. Totodata, acest animal este singurul mamifer patruped care a trait o mare parte a exisentei in apa.
O caracteristica aparte a mamiferului preistoric Castorocauda consta in coada solzoasa si latita, utilizata pe post de padela si de carma. Aceasta coada adaptata inotului era asemanatoare cu cea a biberului, mamifer rozator semiacvatic, deoarece si acesta are o coada solzoasa si lata, cu toate ca nu exista intre aceste doua animale o legatura.
Membrele erau adaptate sapatului, cele anterioare erau robuste si se folosea de acestea pentru a sapa in nisip, atunci cand trebuiau sa se apere in fata pradatorilor, daca se aflau pe uscat. Membrele posterioare erau prevazute cu membrane interdigitale, sugerand ca era un animal acvatic.
Dentitia mamiferului preistoric Castorocauda indica faptul ca era un animal carnivor, care se hranea cu pesti. In calitate de cel mai timpuriu mamifer acvatic, avea pielea cu blana, paleontologii descoperind in fosilele acestui mamifer cea mai veche blana fosilizata, care a fost vreodata gasita.
Descoperirea acestor fosile, in anul 2006, a fost foarte importanta pentru cercetatori, care au fost fascinati de aceasta creatura. Acest animal nu este stramosul direct al mamiferelor si nu a lasat mostenitori. Din punctul de vedere al paleontologilor, acesta este o combinatie intre vidra, ornitorinc si biber.