Castrul roman Arutela este un important centru istoric al ţării noastre, fiind inclus, din anul 2004, pe lista monumentelor istorice din România. Se află între localităţile Păuşa şi Căciulata, în apropiere de Călimăneşti, judeţul Vâlcea. Nu se ştie exact de unde provine numele său, stabilindu-se două ipoteze: ori este un nume autohton dacic, ori vine de la toponimul Alutus, denumirea Oltului în latină.
Castrul roman Arutela datează din anii 137-138 şi se pare că făcea parte din zona numită “Drumul Oltului”. Drumul avea atât caracter rutier, cât mai ales militar şi străbătea râul Olt, ajungând la mai multe fortificaţii.
Datarea castrului s-a făcut pe baza unei inscripţii găsite în fața unora dintre porţi. Inscripţia i-a făcut pe specialişti să stabilească faptul că s-a construit în timpul lui Hadrian, de către nişte arcaşi sirieni. Aceştia au primit ordinul lui Titus Flavius Constans să facă acest lucru, cel care avea titlurile de guvernator militar şi procurator al Daciei Inferior.
Săpăturile arheologice de la castrul roman Arutela au început între anii 1888-1889, când autorităţile române doreau să descopere apele termale sulfuroase. Au fost găsite obiecte metalice şi monede romane din timpul lui Hadrian, Caracalla, Septimiu Sever şi Iulia Doamna.
Ultima moneda găsită aici, ca dată de emitere, a fost una din anii 220-223. După 1889, săpăturile au continuat, iar cei care se ocupau de săpături au descoperit băile romane şi părţi ale castrulului. Însă construcţia căii ferate dintre Râmnicu Vâlcea şi Râul Vadului a făcut ca băile să dispară şi ruinele să fie, în mare parte, acoperite.
Cu toate că regimul comunist nu a ştiut să aprecieze monumentele istorice ale României, castrul roman Arutela a avut mai mult noroc – în anul 1967, s-a organizat o echipă de cercetare, care a continuat săpăturile arheologice începute cu câţiva zeci de ani în urmă.
În această perioadă, a fost scoasă la iveală partea care nu a fost distrusă de calea ferată. Tot acum s-au găsit monede, arme militare, vase şi diverse inscripţii care “vorbesc” despre istoria locului, multe dintre ele putând fi vizitate la Muzeul Militar din Bucureşti.
După ce a fost inclus pe lista monumentelor istorice, castrul roman Arutela a fost refăcut, pe baza materialelor documentare realizate de specialişti. Pentru prima dată în România, aici a fost reconstituită porta praetoria cu cele două turnuri.
Fortificaţia are o formă pătrată, iar zidurile au dispuse turnuri semirculcare în colţuri. Zidul incintei a fost construit din blocuri mari de piatră, orizontalitatea fiind asigurată prin piatră măruntă şi lespezi subţiri.
În interiorul zidului de apărare, erau prezente câteva compartimente, în care existau barăci pentru tot soiul de materiale. Comandantul avea propria sa clădire, iar soldaţii se adunau în collegiums militare. Aceştia dormeau în pavilioanele special realizate pentru ei şi atunci când aveau nevoie de arme şi scuturi, le făceau în atelierul de fierărie.
Câţiva metri mai încolo de castrul roman Arutela, a fost descoperit drumul care făcea legătura între fortificaţii. Acesta avea o lăţime de şase metri şi era pavat cu piatră. Acest castru, împreună cu celelalte de pe Drumul Oltului, făcea parte din linia de apărare de aici.
Legionarii supravegheau drumul tot timpul, pentru a putea riposta în cazul unui atac. În nordul fortificaţiei se găseşte “Piscul lui Teofil”, locul în care a fost ridicat un turn din care legionarii supravegheau intrarea în vale. Se pare că romanii s-au retras de aici atunci când apele Oltului au distrus latura de vest.
Castrul roman Arutela poate fi vizitat de oricine, pentru că nu există nimeni care să îl păzească. Deşi ar putea intra cu uşurinţă într-un circuit turistic interesant, autorităţile nu dau de înţeles că ar vrea să modifice ceva din starea actuală.
Structura defensivă, cu zidurile sale masive și turnurile de pază bine conservate, ilustrează tehnicile avansate de fortificație utilizate de romani pentru a-și proteja provinciile împotriva invaziilor.
Detaliile arheologice găsite în sit, de la ceramică la unelte și arme, oferă indicii valoroase despre viața cotidiană în castru și interacțiunea dintre soldații romani și populațiile locale.
Peisajul înconjurător, care combină frumusețea naturală cu istoria profundă, face din Castrul Arutela nu doar un punct de interes pentru istorici și arheologi, dar și un loc de reflecție pentru oricine este pasionat de trecutul nostru cultural și istoric.