Ruinele castrului roman Dinogeţia au fost descoperite în apropierea localităţii Garvăn din judeţul Tulcea, în urma unor săpături arheologice demarate în anul 1939 de către Gheorghe Ştefan şi continuate apoi de Ion Barnea.

Dinogeţia a fost la origine o aşezare geto-dacică, iar ulterior, în secolul al II-lea, romanii au construit aici o fortificaţie. Aceasta a fost avariată la mijlocul secolului al II-lea şi la mijlocul secolului al III-lea. Fortificaţia romano-bizantină din prezent datează de la sfârşitul secolului al III-lea, ea fiind ridicată pe stâncă naturală. Cetatea a fost menţionată prima dată de către geograful antic Ptolemeu, care o numea Dinodheteia.

Până la finalul secolului al VI-lea, cetatea Dinogeţia a reprezentat un punct important din lanţul de fortificaţii construite de romani pe malul drept al Dunării, făcând parte din sistemul de apărare al limes-ului Imperiului Roman. În secolul al VII-lea, cetatea romană a fost abandonată, dar a început să fie din nou folosită începând cu sfârşitul secolului al X-lea, după refacerea unor ziduri în timpul revenirii autorităţii bizantine la Dunăre.

În cadrul castrului roman Dinogeţia, s-au găsit mai multe cărămizi cu ştampila legiunii I Iovia Scythica, legiunii a V-a Macedonica, Cohorta I Cilicum, Cohorta a II-a Mattiacorum şi Classis Flavia Moesica, un cuptor de ars ţiglă şi numeroase fragmente ceramice şi monede din secolele I – III. De asemenea, în zonă, au fost descoperite ruinele presupusului „praetorium”, ale unei basilici, ale casei unui aristocrat şi ale unor terme.

castrul-roman-dinogetia.jpg

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ