Drobeta, prima cetate din piatră ridicată în Dacia romană, datează din anii 103-105, fiind realizată în timpul împăratului Traian. Castrul roman de apărare de la Drobeta a fost, iniţial, construit pentru a-i adăposti pe cei 500 de soldaţi care asigurau paza podului.

Castrul este o fortificaţie de dimensiuni mici, ocupând o suprafaţă de aproximativ 2 hectare de teren între laturile sale şi care includea locuinţe, cazărmi, depozite de arme, străzi, iar în centru se află clădirea pretorului (comandantului).

castrul-roman-drobeta.jpg

Aici, au staţionat succesiv unităţile Cohors III Campestris, Cohors I Antiochensium, Cohors I Cretum, Cohors I Sagittariorum etc.

Intrarea principală a clădirii este orientată spre sud, misiunea sa fiind cea de a apăra capul nordic al podului de la Drobeta. La mijlocul secolului al III-lea, în vremea împăratului Gallienus, au fost reconstruite termele, turnurile şi porţile avariate în urma unui conflict militar. La finalul secolului al III-lea, sub Diocleţian, incinta castrului a fost refăcută în totalitate, la colţurile clădirii fiind ridicate şi turnuri în formă de arc de cerc.

Citește și:  Casa Embericos - Centrul Cultural Nicapetre din Braila : Obiective turistice Brăila

castrul-roman-din-drobeta-turnu-severin-judetul-mehedinti.jpg

Castrul a fost din nou modificat în secolele IV – V, când zidurile sale au fost îngroşate şi înălţate şi s-a construit un edificiu în formă de cruce greacă, format din 78 de săli. Ultima refacere a castrului a avut loc în timpul împaratului Justinian I (527- 565). În această perioadă, în jurul castrului, s-au ridicat locuinţe, luând astfel naştere oraşul antic Drobeta.

ruine-de-la-castrul-roman-din-drobeta-turnu-severin-judetul-mehedinti.jpg

Din fostul castru roman de la Drobeta s-au păstrat, până în prezent, doar fundaţiile şi vestigiile termelor. Ruinele băilor romane au fost descoperite la vest de castru, pe malul Dunării, acestea fiind ridicate o dată cu lucrările castrului şi podului. În apropiere, se află şi mai multe vestigii bizantine şi medievale.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.