Drobeta, prima cetate din piatră ridicată în Dacia romană, datează din anii 103-105, fiind realizată în timpul împăratului Traian. Castrul roman de apărare de la Drobeta a fost, iniţial, construit pentru a-i adăposti pe cei 500 de soldaţi care asigurau paza podului.

Castrul este o fortificaţie de dimensiuni mici, ocupând o suprafaţă de aproximativ 2 hectare de teren între laturile sale şi care includea locuinţe, cazărmi, depozite de arme, străzi, iar în centru se află clădirea pretorului (comandantului).

castrul-roman-drobeta.jpg

Aici, au staţionat succesiv unităţile Cohors III Campestris, Cohors I Antiochensium, Cohors I Cretum, Cohors I Sagittariorum etc.

Intrarea principală a clădirii este orientată spre sud, misiunea sa fiind cea de a apăra capul nordic al podului de la Drobeta. La mijlocul secolului al III-lea, în vremea împăratului Gallienus, au fost reconstruite termele, turnurile şi porţile avariate în urma unui conflict militar. La finalul secolului al III-lea, sub Diocleţian, incinta castrului a fost refăcută în totalitate, la colţurile clădirii fiind ridicate şi turnuri în formă de arc de cerc.

Citește și:  Biserica Sf. Nicolae – Vechi din Ploiești: istorie și credință în inima orașului

castrul-roman-din-drobeta-turnu-severin-judetul-mehedinti.jpg

Castrul a fost din nou modificat în secolele IV – V, când zidurile sale au fost îngroşate şi înălţate şi s-a construit un edificiu în formă de cruce greacă, format din 78 de săli. Ultima refacere a castrului a avut loc în timpul împaratului Justinian I (527- 565). În această perioadă, în jurul castrului, s-au ridicat locuinţe, luând astfel naştere oraşul antic Drobeta.

ruine-de-la-castrul-roman-din-drobeta-turnu-severin-judetul-mehedinti.jpg

Din fostul castru roman de la Drobeta s-au păstrat, până în prezent, doar fundaţiile şi vestigiile termelor. Ruinele băilor romane au fost descoperite la vest de castru, pe malul Dunării, acestea fiind ridicate o dată cu lucrările castrului şi podului. În apropiere, se află şi mai multe vestigii bizantine şi medievale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.