Castrul roman Pelendava se află în comuna Bucovăţ, judeţul Dolj. Denumirea sa provine de la numele vechi al oraşului Craiova, un cuvânt compus din derivatul indoeuropean „peled” (tradus prin „a curge”, „umed”) şi cuvântul dacic „dava” sau „deva” (tradus prin „aşezare”). Denumirea face referire la faptul că oraşul se află în lunca Jiului. Pelendava a fost capitala Pelilor, un trib geto-dac aflat în Câmpia Dunării. Membrii acestui trib se ocupau cu pescuitul, creşterea animalelor şi agricultură.

Castrul roman Pelendava a fost construit în secolul al II-lea, fiind atestat documentar pentru prima dată în anul 225 d.Hr., când numele său a apărut în Tabula Peutingeriana, o hartă realizată din ordinul împăratului Caracalla. În timpul împăratului Traian, castrul a fost construit dintr-un val de pământ, fiind ulterior, în timpul împăratului Hadrian, fortificat cu piatră şi cărămidă.

Aflat într-o poziţie strategică şi apărat foarte bine de garnizoană militară, castrul roman Pelendava a avut parte de o perioadă înfloritoare, lipsită de prea multe griji. Nu se cunosc exact împrejurările în care ea a fost abandonată, însă săpăturile arheologice efectuate pe teritoriul ei arată o continuitate în ceea ce priveşte aşezările umane. Arehologii au scos la iveală multe obiecte importante din punct de vedere istoric, cea mai valoroasă fiind inscripţia din secolul al VII-lea pe care stă scris numele „Ponsiona” (adică „pod peste Jiu”). Acesta a fost un alt nume al localităţii, nume care apare şi într-unul din manuscrisele de la Biblioteca Naţională din Paris.

Citește și:  Biserica Greco - Catolică (în prezent, Ortodoxă) din Curtuișeni: Obiective turistice Bihor

Castrul roman Palendava se află lângă Mănăstirea Cosuna, care, de altfel, a şi folosit piatră şi cărămidă din cosntructia romană atunci când a fost ridicată, lucru dovedit şi de pisania lăcaşului religios.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.