Probabil ca pentru foarte multi dintre noi ploaia este un fenomen pe care il percepem cu o anume indiferenta, dictata de obisnuinta, sau pe care il admiram sau il detestam, in functie de starea de spirit, fara a ne mai pune intrebari de felul celei din titlu – cat de mare este o picatuta de ploaie sau cum se formeaza aceasta, cat « traieste » etc.

dimensiunea unei picaturi de ploaie
dimensiunea unei picaturi de ploaie

Dimensiunea unei picaturi de ploaie este determinata de propria forta de coeziune, creata de atractia dintre moleculele de apa, spun specialistii. Aceasta forta este direct proportionala cu gravitatia si cu forta de frecare pe care o picatura o suporta in drumul ei. La altitudine, picaturile de apa apar datorita condensarii vaporilor din interiorul norilor si se maresc pe masura ce, antrenate de miscarile verticale ale aerului, acestea se lovesc intre ele si se aglomereaza unele in altele.

In norii de joasa inaltime (pana la 2000 de metri), turbulentele atmosferice sunt destul de slabe, ceea ce limiteaza « aglomerarea » picaturilor, acestea ramanand destul de mici, cu un diametru cuprins, aproximativ, intre 0,2 – 0,5 milimetri. In norii cuprinsi intre 2000 si 5000 de metri altitudine, de acolo de unde vin « adevaratele » ploi, unde turbulentele sunt semnificative, picaturile de apa pot sa ajunga si pana la 1 – 3 milimetri. Diametrul maxim al unei picaturi de ploaie este de 6 milimetri, peste aceasta dimensiune picaturile « explodand » din cauza diverselor forte care actioneaza asupra lor si care le fac sa se aplatizeze in partea inferioara, apoi sa se « umfle » ca un balon si sa se disperseze in bule mai mici, de diverse dimensiuni.

Ploi pot sa existe si pe alte corpuri ceresti (planete, sateliti etc.) decat Terra, dar fiind formate nu din picaturi de apa, ci din molecule din diverse alte substante. De exemplu, pe Venus, cad ploi de acid sulfuric, pe Titan (cel mai mare satelit al lui Saturn), ploi de metan, pe Jupiter, ploi de heliu, pe o planeta descoperita de curand, in 2005, numita Isis, din constelatia Vulpea, din partea nordica a boltii ceresti, cad ploi « de sticla » (de silicati), pe Neptun, ploi de « diamant » etc. Cercetatorii au observat ca in spatiu, acolo unde nu mai actioneaza gravitatia, unele picaturi sunt uriase, ajungand pana la cateva zeci de centimetri.

dimensiunea unei picaturi de ploaie1

Pentru o reprezentare vizuala corecta a dimensiunii picaturilor de ploaie, de exemplu, picaturile de apa formate cu ajutorul unei seringi pot sa aiba diametrul in jur de 9 milimetri (ca si picaturile care cad, sa zicem, dintr-un tavan), dar, pe masura ce cad, sunt deformate si acestea de curentii de aer, fragmentandu-se la randul lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.