Este dificil sa se raspunda, cu exactitate, la intrebarea « Cate limbi se vorbesc in lume? », dar, pornindu-se de la definitia standard – limba este un ansamblu de semne vocale sau/ si grafice, care se constituie intr-un instrument de comunicare, intr-o anume comunitate – se estimeaza ca, la ora actuala, in lume, se vorbesc in jur de 6 912 limbi. Dintre acestea, peste 2 165 se vorbesc pe continentul asiatic (pentru o populatie de aproximativ 4 miliarde de locuitori), 2 015, in Africa (raportate la 981 milioane de locuitori), in jur de 1000 de limbi, pe continentul american (la 922 milioane de locuitori), 255 de limbi in Europa (la o populatie de 740 milioane locuitori). Intr-o astfel de statistica au fot incluse atat limbile vii, cat si cele care sunt pe cale de disparitie (apreciindu-se, de exemplu, ca, la fiecare doua saptamani, mai dispare cate o limba, mai ales dintre cele care nu au beneficiat si de o varianta scrisa).Limbi vorbite in lume

De altfel, in prezent, dintre cele 6 912 limbi, 50% sunt pe cale de disparitie, 90% dintre limbile africane nu au si transcriptie grafica, 96% sunt vorbite de 4% din populatia mondiala, 90% nu sunt prezente pe internet.

Intr-un clasament al celor mai vorbite limbi, in lume, in care au contat doua criterii –  limba materna si a doua limba vorbita – pe primele locuri se situeaza urmatoarele :

  • Chineza mandarin (China, singapore, taiwan) ;
  • Spaniola (S[pania, America Latina) ;
  • Engleza (SUA, Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelanda, India, Africa) ;
  • Hindi (India, Pakistan);
  • Franceza (Franta, Canada, Belgia, Luxemburg, Elvetia, Africa, Antile, Asia de Sud- Est) ;
  • Araba (Africa de Nord, Orientul Mijlociu) ;
  • Rusa ((Rusia) ;
  • Portugheza (Brazilia, Portugalia, Angola, Mozambic, Guineea Bissau) ;
  • Bengali (Bangladesh, India) ;

Intr-o ierarhie in care au fost luate in consideratie mai multe criterii, dintre care a primat cel al importantei limbii respective, ca instrument de comunicare, primele locuri sunt ocupate de limbile : engleza, spaniola, franceza, rusa, araba, chineza, germana, japoneza, portugheza.

In privinta limbilor celor mai utilizate pe internet (dupa criteriul numarului de utilizatori),  pe primele locuri se afla : engleza, chineza, spaniola, japoneza, portugheza, germana, araba, franceza, rusa, coreeana.

Se pare ca, indiferent de criterii, limba internationala cea mai importanta ramane totusi engleza. Un studiu recent efectuat de British Council estimeaza ca, in urmatorul deceniu, peste 2 miliarde de persoane vor vorbi engleza (raman insa mai mult de doua treimi din populatia mondiala care nu vor putea utiliza aceasta limba).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.