Catedrala catolică din Alba Iulia este unul dintre cele mai vechi monumente din Transilvania medievală. Este o construcţie în stil romanic, cu elemente gotice, renascentiste şi baroce.

catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg

În interior, există de mult o mică biserică circulară, cu absida semicirculară, ale cărei fundaţii au fost descoperite în partea lateral sudică a catedralei şi a căror urme se mai văd şi astăzi marcate pe pavimentul catedralei.

Această biserică rotundă era de tradiţie bizantină şi reprezintă cel mai vechi monument medieval descoperit în Alba Iulia. Datează din secolele IX-X – perioadă când în acest oraş s-a constituit nucleul unui mare voievodat românesc.

imagine-indepartata-cu-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg

Al doilea monument vechi, medieval este o catedrală romanică care a fost construită în secolul al XII-lea – era alcătuită din trei nave şi o absidă semicirculară.

vedere-cu-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg

Catedrala catolică actuală a fost construită în două etape. Construcţia a început în secolul al XIII-lea pe locul unei vechi biserici care a fost distrusă de tătari în anul 1241. Lucrările s-au terminat la sfârşitul secolului al XIII-lea.

Sunt documente care atestă numele unui pietrar în 1287 şi a unor meşteri locali care au lucrat la construcţia acoperişului în anul 1291. Iancu de Hunedoara a restaurat catedrala şi a făcut aici o biserică-necropolă (criptă) a familiei sale.

fatada-de-la-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg

Planul monumentului a fost conceput în stil romanic, asemenea unei bazilici cu trei nave, o galerie transversală, cu trei abside circulare, un turn mai mare şi două turnuri pe latura de vest. Absida principală – altarula fost construită la începutul secolului al XIV-lea. Tot atunci au fost construite şi două bolţi în stil gotic.

Pe laterale, sunt două abside deasupra cărora sunt două semicalote sferice, iar bolţile navelor şi ale galeriei transversale sunt acoperite cu bolţi în cruce, pe nervuri de formă circulară. Cele trei nave sunt despărţite prin stâlpi masivi cu capiteluri. Bolţile fac trecerea de la stilul romanic, la cel gotic.

intrarea-in-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg

În partea laterală, dinspre nord, este o capelă (datează din anul 1512) – Capela Lazo, care este o importantă construcţie din perioada Renaşterii timpurii din Transilvania. În partea dreaptă, se găseşte Capela Vardrai – aici sunt plăcile funerare ale unor demnitari maghiari şi episcopi din Transilvania.

usa-de-intrare-in-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg

Faţada principală are un etaj şi este încadrată, în colţuri, cu câte un pilastru. La mijloc, se află un portal cu arc semicircular, flancat de pilaştri. Deasupra portalului, este un decor cu stema episcopului Ladislau Gereb şi o cornişă ce delimitează etajul de parter. Etajul este mic, are o nişă flancată de doi pilaştri, iar în partea superioară are un ornament – o scoică (element tipic al sculpturilor din perioada Renaşterii).

culoar-cu-vedere-spre-lumina-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg

În partea de vest, se află două turnuri care au fost construite până la nivelul cornişei navei în secolul al XIII-lea. Turnul din partea de nord nu a fost terminat, iar cel din partea de sud a fost înălţat în secolul al XV-lea cu două etaje şi terminat în secolul al XVII-lea, în formă de campanilă italiană. Acesta este pe mai multe nivele şi are un ceas pe unul dintre nivelele superioare.

culoar-spre-altarul-din-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg

Catedrala catolică are, la intrare, un portal construit în stil gotic, un arc frânt, construit de meşterul francez Johanes, menţionat în anul 1287. În partea de sud, se află cel mai frumos portal din Transilvania, care datează din secolul al XII-lea. Poarta din fier este încadrată de doi pilaştri cu două statuete – reprezentarea a doi copilaşi.

stativ-cu-apa-sfintita-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg

În interiorul spaţios al catedralei, se află numeroase altare în stil baroc, construite la începutul secolului al XVIII-lea, precum şi sarcofagele unor familii princiare şi voievodale. În partea sudică, sunt trei morminte ale familiei Iancu de Hunedoara. În mijloc, Iancu de Hunedoara (din 1456), în dreapta, fratele său mai mic, Ioan Cavalerul (din 1442) şi în stânga, fiul său mai mare, Ladislau (din 1457).

episcopul-marton-aron-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg

În partea de nord, sunt pietre de mormânt sculptate în stil gotic, ale unor episcopi din secolul al XIV-lea şi două sarcofage sculptate în stil renascentist care au aparţinut membrilor familiei Zapolya: Isabella, soţia voievodului (din 1559) şi Ioan Sigismund (din 1571), fiul ei, primul principe al Transilvaniei.

fecioara-si-pruncul-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg

În exterior, zidurile din piatră gri sunt susţinute de contraforţi masivi, au un aspect auster, dar impresionant. Interiorul simplu nu are fresce şi nici picturi, însă impresionează prin multe statuete.

În partea stângă, se află statuia Maica Domnului şi rozasa (fereastra rotundă cu vitralii în stil gotic). În faţă, sunt statuile unor sfinţi maghiari (din anul 1728). În jur, sunt diferite reprezentări ale unor personaje biblice. Amvonul este pictat în alb şi are marginile aurite.

sicrie-de-la-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg

Catedrala catolică are o orgă foarte veche (situată pe perete, deasupra intrării) care datează din anul 1877 şi care funcţionează şi astăzi. Aceasta este destul de mare, cuprinzând cca. 2200 de tuburi, care sunt dispuse în mănunchiuri, astfel încât ocupă toată suprafaţa peretului de deasupra intrării.

basorelief-din-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg

Catedrala catolică impresionează prin aspectul ei simplu, prin îmbinarea de stiluri arhitecturale şi prin istoria scrisă de-a lungul anilor.

catedrala-catolica-din-alba-iulia.jpg

Catedrala nu servește doar ca loc de cult, ci este și un centru vital pentru comunitatea locală, găzduind evenimente religioase, concerte de muzică sacră și expoziții de artă, consolidând astfel rolul său central în viața culturală a orașului.

usa-si-culoar-din-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg

Catedrala oferă programe educaționale pentru școli și tururi ghidate, subliniind importanța înțelegerii și aprecierii patrimoniului istoric și arhitectural al Transilvaniei.

basorelief-si-inscriptie-din-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg

Anual, mii de turiști vizitează catedrala, atrași de frumusețea și serenitatea sa, precum și de oportunitatea de a învăța despre istoria profundă a regiunii.

sicriu-ornat-din-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg

Catedrala este adesea gazda și centrul multor festivaluri culturale și spirituale, care atrag vizitatori din toată țara și din străinătate, demonstrând rolul său activ în promovarea culturii și tradițiilor locale.

inscriptie-si-sicriu-din-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg

Planurile de dezvoltare viitoare pentru zona înconjurătoare a catedralei includ inițiative de revitalizare urbană și proiecte de conservare menite să asigure că acest monument istoric va continua să inspire și să educe structură oferă o prezentare detaliată și captivantă a Catedralei Catolice din Alba Iulia, subliniind importanța sa culturală, istorică și comunitară, fără a recurge la fraze de umplutură și încheind brusc după ultima secțiune descrisă.

placute-comemorative-din-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg
cele-trei-statui-din-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg
altarul-din-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg
orga-din-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg
sir-de-banci-din-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg
coloane-sculptate-din-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg
placute-din-piatra-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg
arce-decorate-din-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg
statuie-din-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg
bolta-din-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg
prim-plan-cu-altarul-din-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg
statui-din-exterior-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg
vitraliu-cu-gratii-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg
prim-plan-cu-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg
trepte-si-usa-de-la-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg
usa-din-lemn-sculptata-de-la-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg
detalii-de-pe-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg
coloana-ornata-exterioara-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg
statui-din-piatra-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg
turn-cu-ceas-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg
catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba-vazuta-din-spate.jpg
catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba-intr-o-zi-cu-soare.jpg
turnul-de-la-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg
imagine-de-departe-cu-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg
catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba-vazuta-din-lateral.jpg
vedere-de-noapte-cu-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg
imagine-nocturna-cu-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg
plan-indepartat-cu-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg
panorama-cu-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg
poza-indepartata-cu-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg
poza-frontala-cu-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg
turn-cu-doua-ceasuri-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg
cetatea-alba-iulia-si-catedrala-romano-catolica-sfantul-mihail-din-alba-iulia-judetul-alba.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.