Catedrala din Florenta este cunoscuta in Italia sub numele de Domul din Firenze si Basilica Santa Maria del Fiore (,,Sfanta Maria a Florii”). Floarea de crin la care se refera numele catedralei este simbolul orasului.
Aceasta catedrala a fost construita pe locul unei vechi catedrale numita Santa Reparata. Arhitectul Arnolfo di Cambio a proiectat aceasta constructie in anul 1296, in ideea de a realiza cea mai mare catedrala catolica din lume. Au fost realizate trei corpuri, si in prelungirea lor Domul de forma octagonala. Unul din corpuri a fost construit pe vechea catedrala Santa Reparata. La data de 9 septembrie 1296, Cardinalul Valeriana a asezat prima piatra de temelie.
Catedrala din Florenta a fost ridicata in decursul a 170 ani. Alti arhitecti care si-au adus contributia la ridicarea acestui proiect de-a lungul anilor, au fost: Giotto si Andrea Pisano (care au continuat ideea lui Cambio), Francesco Talenti (a realizat clopotnita, turnul, capelele laterale, absida), Giovanni di Lapo Ghini (a proiectat partea centrala, in patru zone patrate) si altii. Catedrala din Florenta are peretii acoperiti cu marmura colorata: Prato de culoare verde, de Carrara alba si Siena de nuanta rosie – alcatuind un desen cu dungi orizontale si verticale. In partea de sud se afla Usa ,,Canonici”, iar in partea de nord se gaseste Usa ,,Mandorla” – ambele impodobite cu decoratiuni realizate de Jacopo della Quercia si Donatello.
Catedrala din Florenta are ferestre atat pe partile laterale (unele ornate si despartite cu pilastri), cat si in cupola din centru (acestea au forma rotunda in stil gotic). Podeaua a fost realizata din marmura, in sec al XVI-lea. Domul Catedralei a fost initial realizat din lemn de catre Arnoldo di Cambio, si avea o largime de cca. 42 m. Mai tarziu cupola a fost realizata din piatra. Constructia Domului contine cca. 4 milioane de caramizi si cantareste 37 mii tone. Ridicarea lui a durat 16 ani (1420-1436) si a devenit cel mai deosebit proiect din perioada Renasterii. Ridicarea greutatilor s-a realizat cu o masina inventata de Leonardo da Vinci.
Domul are o inaltime de 114,5 m, pe acoperis se afla o cruce cu ,,Sfintele Moaste”, iar la baza crucii este o sfera. Partea din fata, exterioara, este creatia multor artisti: incepand cu Arnolfo di Cambio, Giotto, Andrea Orcagna si apoi Taddeo Gaddi. Intre anii 1587-1588 tot ce au creat acestia a fost demontat de Bernardo Buontalenti (la dorinta ducelui Francesco I de Medici), lucrarile se afla in muzeul din spatele acestei catedrale. Intre 1876-1887 s-a realizat noua fatada in stil gotic, din culori diferite de marmura (verde, rosia si alba) in armonie cromatica cu restul catedralei. Creatia fatadei este dedicata Maicii Domnului.
Intre anii 1899-1903 s-au realizat cele trei mari usi din bronz, decorate ingenios cu scene din viata Fecioarei Maria. In fata, in partea superioara se afla statuile Apostolilor si in mijlocul lor ,,Fecioara Maria cu Pruncul” – toate situate in nise din zid. Tot aici se afla si alte statui – creatie a talentatilor artisti din Florenta. Catedrala din Florenta este formata dintr-o camera imensa centrala (impartita in patru parti, lunga de 153 m, inalta de 90 m si lata de 38 m) si doua abside – impreuna formeaza o cruce. Aceste structuri sunt acoperite cu largi arce (de 23 m) si din loc in loc sustinute cu pilastri.
Interiorul imens al catedralei, in stil gotic, este simplu si auster si creeaza senzatia de aer gol. Aici, multe opere de arta infatiseaza lideri militari din Florenta si alte personalitati precum: monumentul ecvestru a lui John Hawkwood (realizat de Paolo Uccello in anul 1436), monumentul ecvestru a lui Niccolo da Tolentino (realizat de Andrea dal Castagno in anul 1456), ,,Dante, Divina Comedie” (realizata de Domenico di Michelino in anul 1465), monumentul funeral al episcopului Antonio d’Orso (realizat de Tino da Camaino in anul 1323), etc. Catedrala are 44 de ferestre cu vitralii, care reprezinta imaginea unor sfinti din Noul Testament si Vechiul Testament. Aceste vitralii sunt realizate de mari artisti precum: Lorenzo Ghilberti, Donatello, Andrea del Castagno, Paolo Uccello.
Deasupra usii centrale se afla un ceas mare cu disc pictat cu protretele Evanghelistilor (de Paolo Ucello in anul 1443). Deasupra acestui ceas se afla fereastra vitraliu in forma circulara ,,Maica Domnului incoronata de Hristos”, pictata in multe culori de Gaddo Gaddi probabil in anul 1300. Intre anii 1965-1974 s-au facut sapaturi mari sub catedrala, s-a descoperit ca zona subterana a fost folosita pentru ingroparea unor episcopi din Florenta, care au murit cu secole in urma. De asemenea s-au descoperit ruinele vechii catedrale Santa Reparata.
Altarul Sf.Zanobius se afla in spatele absidei aflata in partea de mijloc. Zanobius a fost primul episcop din Florenta. Aici se afla sicriul (realizat din argint de Ghiberti) cu moastele sfinte ale episcopului. Una din minunile sale este scrisa pe o latura a sicriului (invierea unui mic copil). Deasupra se afla fresca ,,Cina cea de taina” realizata de Giovanni Baltucci. Domul este pictat cu ,,Judecata Universala” de artistii Federico Zuccari si Giorgio Vasari. Zona cea mai inalta ii prezinta pe cei ,,24 de Batrani Intelepti ai Apocalipsei” –pictati de Vasari, Zuccari si Domenico Cresti. Alte parti ale Domului cuprind fresce precum: ,,Fecioara si Sfintii”, ,,Darurile Sfantului Duh”, ,,Virtutiile”, ,,Corurile de Ingeri”, ,,Iadul” ,,Pacatele capitale” – toate sunt importante opere realizate de Frederico Zuccari.
Catedrala din Florenta ocupa locul cinci ca marime in Europa, urmand dupa Catedrala Sf.Paul (Londra), Catedrala San Pietro (Vatican), Catedrala din Milano si Catedrala din Sevilia.