Unul dintre cele mai frumoase si deopotriva impresionante edificii din Spania, Catedrala din Toledo, cunoscuta drept si Catedral Primada Santa Maria de Toledo, este o constructie ridicata in secolul al XIII-lea, lucrarile fiind incepute de un arhitect nu foarte cunoscut, mesterul Martin; chiar si asa, in cele din urma, lucrarile de constructie au fost finalizate de Petrus Petri, care a murit in anul 1291.
Stilul acestei catedrale este cel gotic, chiar daca apar si alte cateva influente, ceea ce se explica prin durata indelungata in care a fost ridicata. Considerata a fi un magnum opus al stilului gotic in Spania, Catedrala din Toledo este, fara doar si poate, una dintre cele mai frumoase constructii de acest gen din Europa. Ba, mai mult decat atat, edificiul este apreciat pentru ecletismul sau, pentru bogata combinatie de stiluri, specifica Peninsulei Iberice, in pofida faptului ca, in stilul acestei catedrale, se regasesc caracteristici specifice renumitei Catedrale din Chartres, Franta, precum si ale altor edificii importante din nordul Europei.
Lucrarile de constructie au fost incepute in anul 1227, in timpul lui Ferdinand al III-lea, acestea fiind finalizate abia in anul 1493, cand s-au adaugat ultimele elemente gotice, ce aveau sa completeze imaginea lacasului sfant. Catedrala a fost ridicata pe locul unde, potrivit traditiei populare spaniole, s-ar fi aflat o biserica din perioada primului Arhiepiscop Eugene, cunoscut mai degraba drept Sfantul Eugene de Toledo. Impozanta catedralei nu ar trebui sa ne mire in niciun fel, cu atat mai mult cu cat orasul Toledo a avut un trecut ecleziastic foarte important. De pilda, Toledo a servit drept scaunul episcopal al vizigotilor din Spania. Mai mult, invazia musulmana nu a dus chiar de indata la eliminarea prezentei crestinilor pe taramul Spaniei, aici ramanand multi oameni care au ramas fideli noii religii. Se spune, astfel, cu toate acestea, ca biserica vizigotilor a fost pusa la pamant, in locul acesteia fiind construita o moschee.
Unii cercetatori sunt de parere ca sala de rugaciune a moscheii este aceeasi cu planul celor cinci naosuri ale actualei catedrale. Iar istoria acestui lacas sfant este la fel de zbuciumata ca trecutul orasului Toledo. Mai tarziu, de pilda, orasul avea sa fie recucerit, in anul 1085, de Alfonso al VI-lea, Rege de Leon si Castille. Interesant este ca Alfonso al VI-lea nu si-a dorit varsare de sange; prin urmare, capitularea musulmanilor a venit si cu cateva cerinte din partea acestora pentru ca transferul de putere asupra orasului sa fie facut fara varsare de sange. Musulmanii au gasit de cuviinta sa-i ceara regelui sa le respecte institutiile, precum si obiceiurile si religia. In mod evident, supravietuirea moscheii era conditionata de aceasta promisiune a regelui, care tocmai recucerise orasul Toledo.
Numai ca, la scurt timp, regele a trebuit sa paraseasca orasul pentru a rezolva cateva probleme de stat, o buna parte din atributii revenindu-i sotiei sale, Constanta, si staretului Manastirii din Sahagun, Bernard de Sedirac, care avea sa devina, in cele din urma, arhiepiscop de Toledo. Acestia doi, profitand de absenta regelui, au luat o decizie pe care Alfonso al VI-lea nu ar fi luat-o niciodata, ceea ce a dus la revolta musulmanilor. Intr-un final, orasul care tocmai fusesera recucerit a devenit o gramada de ruine. La 25 octombrie 1087, ca un raspuns la revoltele musulmanilor, arhiepiscopul si Regina Constanta au trimis un contingent sa puna stapanire pe moschee. Astfel, oamenii trimisi de regina si arhiepiscop au reusit sa instaleze un altar, atarnand, totodata, si un clopot in minaret, urmand obiceiurile crestine.
Odata ce regele a luat stire de actele acestora, nici macar regina nu a putut sa-l convinga sa renunte la gandul de a ordona executia tuturor participantilor. Potrivit legendei, chiar musulmanii, care locuiau in orasul Toledo, alaturi de conducatorul lor, Abu Walid, au reusit sa restaureze pacea, cerandu-i regelui, in acelasi timp, mila. In sfarsit, toate aceste legende nu au facut nimic altceva decat sa contribuie la cresterea notorietatii Catedralei din Toledo. Insa poate cea mai cunoscuta incapere de aici este Capela Mozaraba, construita in anul 1504, in cadrul careia, chiar si in zilele noastre, se oficiaza slujbe sub stravechiul ritual vizigot.
De mentionat, totodata, este faptul ca mozarabii erau crestinii spanioli care au trait sub regimul maur. Aceasta capodopera arhitecturala se afla coltul de sud-est, incluzand si fundatiile unui alt doilea turn, neconstruit insa. Capela a fost initial numita Capela lui Corpus Christi, in anul 1500, de catre Cardinalul Cisneros. Scopul sau a fost unul precis, si anume de a le oferi mozarabilor un loc unde sa se roage. Cu cateva secole mai devreme, respectiv la 20 martie 1101, Regele Alfonso al VI-lea a fost cel care le-a oferit mozarabilor din Toledo privilegii destul de mari. Ba chiar, in anul 1371, Regele Henric al II-lea a confirmat aceste privilegii.
In sfarsit, de mentionat, de asemenea, sunt si cladirile manastiresti care prezinta anumite trasaturi ale binecunoscutului stil mudejar, despre care trebuie sa stim ca este specific maur, acest stil reusind sa supravietuiasca in epoca crestina. Turistii pot admira aici sculpturile complexe, situate deasupra celor trei porti principale, prin intermediul carora elementele gotice pot fi observate in toata splendoarea lor. Chiar si asa, Catedrala din Toledo, Spania, a devenit cunoscuta datorita giuvaierelor sale, si anume datorita peretului El Transparente, aflat undeva in spatele altarului si construit intre anii 1721 si 1732, precum si datorita operei de arta El Espolio, pictura realizata de magnificul El Greco.
Nu ar trebui sa ne mire ca aceasta capodopera se afla in Catedrala din Toledo, deoarece renumitul artist a trait cea mai parte a vietii sale in acest oras. Cat despre artistul care a realizat impresionantul perete El Transparente, acesta este Narciso Tome, care nu numai ca a creat o opera de arta, ci si a demonstrat ca, uneori, talentul nu este indeajuns, ci un artist complet are nevoie si de inteligenta. De pilda, Narciso Tome a taiat in bolta o nisa, pentru ca, atunci cand razele soarelui se lasa peste personajele pe care le-a sculptat cu maiestrie, acestea sa para ca plutesc acoperite de o aura, de o lumina curata si spirituala.
Turistii sau pelerinii care doresc sa viziteze aceste lacas sfant trebuie sa stie ca aici se mai afla si Capela Comorii, situata in Capela Sf. Ion, Sacristia, Capela Milei, Capela Donei Teresa de Haro s.a.m.d. Mai mult decat atat, pictura de pe tavan, a lui Luca Giordano, completeaza imaginea fascinanta a acestei catedrale, imagine care, de altfel, se infatiseaza ca o revelatie de indata ce pasim in lacasul sfant din Toledo. Si, de fapt, nici nu exista cuvinte indeajuns de puternice cat sa descrie acest minunat loc, unde istoria si religia, armonizate de arta, creeaza un edificiu impresionant. Catedrala din Toledo, Spania poate fi considerat, in definitiv, un muzeu.