Catedrala Lincoln, uneori numita si Catedrala St. Mary, se afla in Anglia si este considerata un monument istoric anglican, timp de 249 de ani, respectiv din 1300 pana in 1549, fiind cea mai inalta cladire din lume. In anul 1071 primul episcop de Lincoln, Remigius de Fecamp, avea sa dea ordin sa fie construita o catedrala in Lincoln, cu toate ca, inainte de aceasta decizie, exista Biserica St. Mary, considerata biserica mama, pe cand sediul eparhiei se afla la Dorchester Abbey, mai cu seama in Dorchester-on-Thames, Oxfordshire. Astfel, Remigius a fost primul care a construit frumoasa catedrala, insa in anul 1141, acoperisul din lemn avea sa fie distrus intr-un incendiu.

Catedrala Lincoln1

Ulterior, Episcopul Alexander a reconstruit si extins catedrala, insa, patruzeci de ani mai tarziu, in 1185, un cutremur a pus la pamant catedrala. Dupa cutremurul devastator, a a fost numit un nou episcop, Sfantul Hugh de Lincoln, care a si inceput lucrarile de reconstructie si extindere ale Catedralei Lincoln. Stilul arhitectural pe care noua catedrala l-a urmat pe atunci a fost cel gotic, specific Evului Mediu. Totodata, vremurile si-au pus amprenta pe zidurile catedralei, de-a lungul timpului, construindu-se chiar si ferestre mai mari.

Astfel, catedrala pe care astazi o putem vizita a fost reconstruita in anul 1185, lucrarile finalizandu-se abia in 1311. Dupa Catedrala St. Paul si cea York Minister, Catedrala Lincoln este a treia ca marime din Marea Britanie. Totodata, este cea mai mare cladire din Lincolnshire. In secolul al XIX-lea, avea sa fie montat si un ceas. In turnul dinspre sud-vest, exista 13 clopote, iar in cel central, 5 clopote.

Catedrala Lincoln11

De mentionat, de asemenea, este faptul ca in Catedrala Lincoln din Anglia a fost pastrata si unul dintre exemplarele originale ramase ale Magna Carta, avand in vedere ca episcopul de Lincoln, Hugh al Wells-ului, a fost unul dintre cei care au semnat documentul emis in anul 1215. In prezent, Catedrala Lincoln este intretinuta, intr-un singur an, cu nu mai putin de un milion de lire sterline. Ba chiar, s-a reconstruit, in urma unei probleme recent descoperite, si celebra fereastra Dean’s Eye (Ochiul lui Dean).

Insa, pe langa aceasta fereastra, turistii mai pot admira, si „Dracusorul lui Lincoln” (Lincoln Imp), o sculptura in piatra, in jurul careia s-au strans nenumarate legende. Se spune ca, in secolul al XIV-lea, doi spiridusi rai au fost trimisi de Satana sa faca rau pe Pamant. Au reusit sa provoace haos in nordul Angliei, iar apoi, cei doi spiridusi sau dracusori au plecat spre Catedrala Lincoln, unde au reusit sa distruga mese si scaune, punandu-i chiar piedica episcopului.

Catedrala Lincoln111

In cele din urma, a aparut un inger si le-a ordonat sa se opreasca in a mai face rau. In tot acest timp, unul dintre cei doi dracusori statea in varful unui stalp de piatra si a inceput sa arunce cu pietre in inger, pe cand celalalt dracusor statea ghemuit, de teama, sub mesele si scaunele rupte. Ingerul l-a transformat pe primul dracusor in piatra, permitandu-i celui de sub mese sa scape. Cel care a fost transformat in piatra poate fi vazut astazi, stand sus in Angel Choir (Corul Ingerului). Catedrala Lincoln are, asadar, de oferit foarte multe turistilor, fiind un monument istoric foarte important si, totodata, o piesa arhitectonica cu o mare semnificatie pentru anglicanism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.