Inclusa in anul 2010 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, Catedrala Sainte-Cecile ori, mai simplu, Catedrala din Albi, Franta (Cathedrale Sainte-Cecile d’Albi) este un monument religios important din sudul Frantei, precum si scaunul Arhiepiscopului de Albi. Insa acest lacas sfant nu se inscrie nicidecum in randurile catedralelor construite in Franta, deoarece scopul construirii sale a fost cu mult diferit fata de scopul altor astfel de structuri.
Astfel, catedrala gotica din Albi a fost ridicata pentru a intimida, cu atat mai mult cu cat arata ca o fortificatie; de fapt, lacasul sfant este fortificat. La prima vedere, cunoscatorii vor observa o diferenta majora fata de alte catedrale, si anume absenta arcelor butante.
La Catedrala Sainte-Cecile din Albi, aceste arce butante sunt, in fapt, integrate in ziduri, iar daca privim de afara, de la o distanta relativ mare, vom vedea mai degraba un sir de turnuri circulare. Mai mult, aceasta catedrala din Albi este diferita de alte astfel de structuri din alte privinte. Una dintre ele se refera la la forma. In timp ce multe catedrale din aceasta regiune sunt ingustate spre varf, avand flese subtiri, cea din Albi este un edificiu masiv, cu o forma robusta, care pare mai degraba o fortareata menita sa apere asezarea. Si nu degeaba spuneam mai inainte ca acest lacas sfant a fost construit pentru a intimida, scop cel putin neobisnuit pentru o biserica, in care oamenii ar trebui sa se roage, si nicidecum sa inspire teama.
Astfel, se spune ca lacasul sfant din Albi trebuia sa-i intimideze pe eretici, adica pe pagani, pe oamenii necredinciosi. Iar daca ne raportam la acele vremuri si la contextul religios nu tocmai linistit, vom intelege ca, din punctul de vedere al crestinilor, acest scop era absolut necesar. Inainte insa, trebuie sa stim ca orasul Albi avea sa dea numele unei secte rebele, cunoscuta deci drept albigenezii sau catarii. In secolul al XIII-lea, inca se mai ducea razboiul papal impotriva lor. Ba chiar, aceasta perioada este destul de controversata pentru multi, intrucat razboiul papal a stat multa vreme sub semnul unei brutalitati si a unei cruzimi fara precedent, daca vreti, in lumea crestina. Razboiul papal avea sa fie condus cu brutalitate, chiar si dupa toate standardele cruciadelor. Insa, asa cum au considerat multi, era nevoie de mult mai mult de atat, drept pentru care au inceput lucrarile de constructie ale unei catedrale.
La numai cateva decenii dupa Cruciada Albigenezilor, si anume in anul 1982, la ordinul unui episcop dominican, Bernard de Castanet, seful inchizitiei din Languedoc, au inceput lucrarile la Catedrala Saint-Cecile. Impresionanta biserica a rezistat aproape eroic in fata eroziunii timpului. De remarcat, totodata, este interiorul foarte diferit de exteriorul mohorat, ce contrasteaza in primul rand cu aspectul de fortareata. Aici, vom putea admira o splendida pictura murala a Judecatii de Apoi (1471-1484).
La fel de frumoase sunt si frescele de pe tavan, realizate undeva prin secolul al XVI-lea. Inevitabil, in urmatoarea clipa, privirea ne va fi furata de colectia de statui policrome, reprezentand diferiti sfinti si ingeri, aflata in jurul paravanului care desparte nava de prezbiteriu. Dar dincolo de toate aceste detalii, de departe cea mai spectaculoasa caracteristica a Catedralei Sainte-Cecile este orga, una dintre cele mai mari din Franta, realizata de Cristophe Moucherel, undeva prin secolul al XVIII-lea. Acest lacas sfant este, fara putinta de tagada, o adevarata capodopera arhitectonica si, nu in ultimul rand, un loc istoric, de o importanta religioasa deosebita.