Catedrala Svetitshoveli, aflata in Mtskheta, cea mai importanta biserica din Georgia, functioneaza in prezent ca sediu al catolicilor georgieni, mai cu seama al conducatorilor Bisericii din Georgia, acest remarcabil lacas sfant avand o istorie pe cat de bogata, pe atat de interesanta. Lucrarile de constructie la Svetitshoveli au inceput in anul 1010, pe amplasamentul unde se afla, candva, o biserica ce fusese construita la putin timp dupa ce Georgia imbratisase Noua Religie, si anume crestinismul.

Catedrala Svetitshoveli1

Insa aceasta catedrala a devenit cunoscuta in intreaga lume datorita legendei care s-a nascut intre aceste ziduri sau, mai precis, datorita legendei vehiculate in jurul unui artefact aflat in lacasul sfant din Mtskheta. Se spune ca, in catedrala, s-ar afla vesmantul pe care Iisus Hristos il purta atunci cand a fost crucificat. Din cate se pare, acest vesmant, despre care se spune ca i-ar fi apartinut lui Hristos, a fost adus in Georgia de un localnic aflat la Ierusalim atunci cand Mantuitorul a fost crucificat.

Potrivit legendei, acest localnic ar fi cumparat vesmantul respectiv de la centurionul roman care a stat in fruntea plutoniului de executie. Iar detaliile care urmeaza in aceasta poveste de-a dreptul fascinante sunt infricosatoare. Atunci cand acel localnic a adus vesmantul in Georgia, acesta s-a intalnit cu sora sa, care, imediat dupa ce a atins roba sfanta, a murit. Legenda spune ca femeia a trebuit ingropata cu acel vesmant, deoarece il tinea atat de strans in mana, incat nu i-a putut fi scos.

Catedrala Svetitshoveli11

Dupa cativa ani, s-a observat ca un cedru misterios crescuse deasupra mormantului ei, iar atunci cand regele Mirian al III-lea a hotarat sa imbratiseze crestinismul, acesta fiind convertit la Noua Religie de catre Sf. Nino, a gasit de cuviinta sa ordone taierea copacului respectiv care se afla pe mormantul femeii si transformarea sa in sapte stalpi ce urmau sa formeze fundatie unei noi biserici.

Acest lacas sfant, ridicat la ordinul regelui Mirian al III-lea, a fost construit exact in acel loc. Dar minunile nu incetasera sa se produca: cel de-al saptelea stalp s-a ridicat in aer, parca tras de o forta divina, si a revenit pe pamant doar dupa ce Sf. Nino s-a rugat o noapte intreaga. In mod miraculos, iarasi, a inceput sa produca apoi un lichid misterios despre care se spunea ca vindeca orice boala. De altminteri, important de mentionat este faptul ca svetitshoveli inseamna „stalp datator de viata”. De-a lungul existentei sale, Catedrala Svetitshoveli a fost pradata de armate invadatoare, chiar si de cele ale legendarului Tamerlan.

Catedrala Svetitshoveli111

De fapt, in toate aceste vremuri zbuciumate, cand Georgia era calcata de persi, cucerita si recucerita de arabi musulmani, turci otomani si, intr-un final, de rusi, sub conducerea Ecaterinei cea Mare, superba catedrala s-a pastrat catusi de bine, structura initiala ramanand in picioare. Chiar si asa, au trebuit demarate, de-a lungul vremurilor, mai multe lucrari de restaurare. Din fericire, ideile originale ale arhitectului s-au pastrat intacte, acestea fiind reprezentate de o sculptura ce ilustreaza un brat si o mana fara corp, ce tine strans un cutit.

Aceasta sculptura se afla in exteriorul bisericii, iar langa, sta scris: „Mana lui Arkusidze, robul lui Dumnezeu. Sa fie iertat”. Catedrala Svetitshoveli este o marturie vie a istoriei Georgiei, a rezistentei crestinismului prin acest simbol superb si, nu in ultimul rand, un giuvaier arhitectonic prin care, timp de secole, bate neincetat inima sperantei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.