Un adevărat simbol al orașului, Cazinoul Constanța, deși este o clădire istorică, a fost lăsată în paragină în cea mai mare parte a existenței sale. Multor constănțeni le vine greu să creadă că celebra clădire de stil Art Nouveau urmează să fie restaurată, și parcă refuză să creadă că acest lucru se va întâmpla, până când lucrările nu vor fi terminate.

Acest scepticism a fost cauzat în principal de indiferența de care au dat dovadă autoritățile în trecut, dar și de lipsa de concretizare a promisiunilor vizavi de reabilitarea acestei minunate clădiri. Cu toate acestea, fiecare român așteaptă cu nerăbdare redeschiderea Cazinoului Constanța.

Restaurarea mult așteptată a început

Primăria Constanța a rămas nepăsătoare față de clădirea de patrimoniu, pe care a avut-o în administrație până în anul 2007, atunci când a fost concesionată pentru 49 de ani unui grup izraelian de cazinouri, care a renunțat însă la proiect din cauza recesiunii. Ulterior, clădirea a fost pasată către Ministerul Turismului, Primăria Constanța, iar în 2014, către Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului.

Chiar dacă multora încă le vine greu să creadă – lucru care poate fi observat cu ușurință în comentariile de pe rețelele de socializare, – reabilitarea celei mai admirate și fotografiate clădiri de pe malul mării a început în luna aprilie a anului 2020, într-un mod cu totul bizar, în plină pandemie de Covid-19. Proiectarea s-a încheiat, autorizația a fost primit și lucrările, a căror valoare a fost estimată la 111.553.450 de lei, au fost demarate:

#Constanta merge mai departe

Astăzi au fost puse schelete și pe latura din spate a Cazinoului.
Lucrările sunt în grafic și continuă fără probleme.

#cazino #cazinoconstanta
📸 Arhitect Radu Cornescu

Posted by Cazino Constanta on Wednesday, 22 April 2020

Faza de execuție presupune ample lucrări de restaurare, atât la interior, cât și la exterior. După efectuarea numeroaselor sondaje, specialiștii au constatat că structura și mai ales fundația clădirii se află într-o stare foarte bună, aceasta fiind consolidată cu numai câțiva ani înainte de revoluție, iar inginerii de la acea vreme au fost extrem de precauți, mai ales datorită experienței cutremurului din 1977.

Termenul de finalizare al lucrărilor este 2022. După restaurare, Cazinoul Constanța va redeveni un important centru cultural și de divertisment. Edificiul ar urma să găzduiască simpozioane, expoziții, concerte și alte tipuri de evenimente, în cadrul celor două săli disponibile: una multifuncțională cu 200 de locuri, respectiv o sală de festivități cu 150 de locuri.

Câtă vreme a fost folosit edificiul pe post de cazinou

Constanta Casino - Pictura veche

Actualul cazinou de pe faleza orașului Constanța nu este prima construcție ridicată pe acel loc. Inițial, acolo fusese ridicată o construcție de lemn, care a funcționat între anii 1880 și 1902, ca loc de divertisment pentru turiști. Aceasta a fost distrusă de o furtună în iarna anului 1891.

Versiunea actuală, proiectată de Daniel Renard, a fost inaugurată în anul 1910, în prezența Principelui Ferdinand. Chiar dacă era cea mai mare clădire din această categorie de pe întreg teritoriul țării, edificiul în stil Art Nouveau a fost criticat de către cronicari la acea vreme, care îl asemănau cu un dric sau cu un mormânt.

Ulterior însă, odată cu trecerea timpului, Cazinoul avea să devină un adevărat simbol al orașului Constanța. Astăzi, este considerată ca fiind cea mai frumoasă clădire a orașului de către cei mai mulți dintre locuitori.

Cazinoul Constanța avea vestiar, bufet, sală de lectură, sală de biliard, sală de spectacole și două săli destinate jocurilor de noroc, în care se putea paria la ruletă, blackjack și baccarat. Nu știm dacă se oferea vreun bonus de bun venit la intrarea în cazinou, însă jocurile de noroc au putut fi practicate în celebrul edificiu vreme de numai 38 de ani.

Soldat Nazist in Sala de Baccarat a Cazinoului Constanta

Activitatea a fost întreruptă pe timpul ambelor războaie mondiale, fiind folosit pe post de spital de campanie. Ghinionul a făcut ca edificiul să fie afectat de bombardamente atât în 1916, cât și în 1941 – atunci când a găzduit trupele naziste.

Cazinoul a fost renovat de către deținuți între 1951 și 1952, iar în 1956 a fost declarat parte a patrimoniului național. Cu toate acestea, clădirea proiectată de Daniel Renard a fost ținută în plan secund în era comunistă, pentru ca apoi clădirea să fie complet închisă din 1990, imediat după căderea regimului totalitar.

Totuși, conducătorii Cazinoului Constanța nu au fost satisfăcuți multă vreme de proiectul original. În anul 1912, baronul Edgar de Marcay, care era administratorul edificiului la acea vreme, a solicitat construirea unui restaurant în fața clădirii. Același arhitect, Daniel Renard, născut în județul Neamț dintr-o mamă româncă și un tată elvețian, care s-a școlit la Paris, a fost desemnat pentru a realiza proiectul.

Fostul Restaurant al Cazinoului, devenit Acvariul Constanța

Acest pavilion a devenit din data de 1 mai 1958 Acvariul Constanța. A fost întotdeauna cel mai bogat în numărul de specii deținute, chiar dacă în ultimele decenii au fost ridicate ale construcții mai moderne. Patrimoniul expozițional al acvariului de pe faleză include nu mai puțin de 1.300 de exemplare din peste 100 de specii.

În România există numeroase clădiri realizate în stilul Art Nouveau, în special în Oradea, însă Cazinoul Constanța este singurul edificiu care respectă acest stil și la interior, lucru care nu face decât să augmenteze farmecul superbei clădiri de pe malul Mării Negre, care merită să arate, din nou, așa cum a fost odinioară.

După estimările specialiștilor, turiștii din România și din întreaga lume ar trebui să poată, peste 27 de luni, să se fotografieze cu superbul monument istoric, care ar trebui să arate cel puțin la fel de bine ca la inaugurare. Aspectul pe care l-a avut în ultimii 30 de ani, fiind scorojit și cu multe ferestre lipsă, este pe cale să dispară, sperăm noi, definitiv.

1 COMENTARIU

  1. Aplauze pentru oamenii din spatele proiectului de reabilitare a cazinoului. Cazinoul poartă ani de istorie pentru cultura și divertismentul orașului. Este cel puțin ce putem face pentru a ne aminti și a continua povestea cazinoului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.