Cazinoul din Sinaia este una dintre cele mai cunoscute clădiri din staţiunea Sinaia, judeţul Prahova. Se află în Parcul „Dimitrie Ghica” şi nu poate fi vizitat. Cu toate acestea, în interiorul său au loc numeroase evenimente importante, precum simpozioane, conferinţe, congrese, concerte, expoziţii de artă, spectacole sau lansări de carte.

cazinoul-din-sinaia.jpg

Cazinoul din Sinaia a fost ridicat la iniţiativa Regelui Carol I, iar lucrările s-au desfăşurat pe o perioadă de câteva luni, în anul 1912. Pe locul pe care a fost ridicat edificiul se află Vila Ghica, prima vilă din Sinaia, care i-a aparţinut lui Dimitrie Ghica. Planurile clădirii au fost întocmite de Petre Antonescu şi nu a durat mult timp până când clădirea a devenit o sursă de venit foarte importantă.

vedere-cu-cazinoul-din-sinaia-judetul-prahova.jpg

Inaugurarea cazinoului a fost un eveniment foarte important pentru acele vremuri: a fost organizat un spectacol, prezentat de Alexandru Davilă, iar printre personalităţile care l-au văzut s-au numărat membrii Casei Regale şi prim-ministrul ţării, Titu Maiorescu. George Enescu a susţinut un concert, iar evenimentul a luat sfârşit cu un foc de artificii.

intrarea-in-cazinoul-din-sinaia-judetul-prahova.jpg

Printre primii acţionari ai Cazinoului din Sinaia s-a aflat baronul de Marcay, care era acţionar şi la cel din Monte Carlo – mulţi sunt de părere că edificiul din Sinaia a fost construit după modelul celuilalt. Cazinoul era frecventat în special în weekend, când primea în jur de 800 de clienţi pe zi.

alee-pietruita-spre-cazinoul-din-sinaia-judetul-prahova.jpg

Aceştia veneau din toate colţurile ţării, cu trenul Bucureşti – Sinaia, iar de la ora 16, când se deschideau sălile de joc, cazinoul devenea neîncăpător. Clienţii aveau la dispoziţie ruletă, rummy, table, şah, ţintar şi tot felul de jocuri de cărţi. Tavanele erau pline de candelabre de cristal, iar atmosfera era întreţinută de orchestră de jazz, aflată în restaurantul-bar.

cazinoul-din-sinaia-judetul-prahova.jpg

Pentru acele vremuri, sumele de bani jucate în Cazinoul din Sinaia erau colosale. Se spune chiar că jucătorii, înainte să intre în clădire, obişnuiau să arunce câţiva bănuţi de argint în fântâna arteziană de lângă cazino, în speranţa că le va aduce noroc. Însă norocul nu era mereu de partea lor, iar oamenii ajungeau să îşi joace până şi bijuteriile, în speranţa unui câştig.

detalii-de-la-cazinoul-din-sinaia-judetul-prahova.jpg

Dar totul a luat sfârşit în anul 1947, când cazinoul a fost închis. Iniţial, clădirea a fost folosită de Crucea Roșie, iar după câţiva ani a fost transformată în Casa de Cultură a staţiunii Sinaia, sălile în care altădată se juca devenind bibliotecă sau camere pentru cercurile artistice. De asemenea, în edificiu erau, deseori, organizate concerte, spectacole folclorice sau de teatru şi alte manifestări cu caracter cultural.

A beneficiat de o lucrare de restaurare în anul 1975, iar trei ani mai târziu a devenit una dintre reşedinţele de protocol ale comuniştilor. După căderea regimului, clădirea a fost administrată de Ministerul Turismului, ajungând, în cele din urmă, în Administraţia Protocolului de Stat.

scari-de-la-cazinoul-din-sinaia-judetul-prahova.jpg

Astăzi, Cazinoul din Sinaia este administrat de Consiliul Local şi găzduieşte Centrul Internaţional de Conferinţă. Cu alte cuvinte, în cele 12 săli disponibile au loc atât evenimente corporatiste, cât şi evenimente private.

Astfel, în edificiu se desfăşoară diverse conferinţe, seminarii, vernisaje, simpozioane, chiar şi prezentări de modă sau petreceri tematice ( de Crăciun, de 1 sau 8 Martie, Carnaval, Moulin Rouge etc). Totodată, cei care vor să aibă parte de un botez sau o nuntă de neuitat, pot închiria salonul în care se desfăşoară astfel de evenimente.

Pe lângă evenimentele culturale, Cazinoul servește și ca un loc de întâlnire pentru academicieni și artiști, fiind un hub pentru schimb de idei și colaborări creative.

În exterior, grădinile înconjurătoare oferă un peisaj relaxant și inspirator pentru cei care participă la evenimente sau pur și simplu doresc să admire frumusețea arhitecturală a cazinoului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.