Ce cumparam de Craciun? Este intrebarea pe care si-o pun toti cei pentru care Craciunul este o sarbatoare deosebita, ce merita celebrata asa cum se cuvine. Este perioada nebuna a cumparaturilor si a promotiilor, toate magazinele te imbie cu oferte cat mai atragatoare incat este aproape imposibil sa rezisti tentatiei de a cheltui bani. Dar oricat de mult ne place sa cheltuim, precautia si moderatia ar trebui sa fie elementele care ne guverneaza alegerile in acesta perioada. Romanilor le place Craciunul, este o sarbatoare a familei, a bunei dispozitii, a cadourilor si a mancarii bune; toate aceste ingrediente fiind indispensabile pentru reusita sarbatorii de Craciun.

Dar daca dorim ca noul an sa ne mai gaseasca cu ceva bani in buzunare nu ar fi rau sa facem lista cu ce cumparam de Craciun din timp, cu 2-3 saptamani inainte. In acest fel avem posibilitatea de a ne pune in ordine gandurile si putem urmari promotiile magazinelor, care in aceasta perioada se concureaza in oferte atractive. Procedand in acest fel putem cumpara lucrurile necesare pentru Craciun treptat, la preturi avantajoase si evitam aglomeratia din ultimile zile cand totul devine un maraton. Daca lasati cumparaturile pentru ultimul moment riscati sa nu gasiti tot ceea ce va trebuie si daca totusi gasiti ceea ce va trebuie, preturile s-ar putea sa fie mai mari.

Pentru a sarbatori un Craciun traditional, cu tot ceea ce trebuie in casa, efortul financiar va fi destul de mare. Ideea de a face o lista cu ce cumparam de Craciun este recomandata deoarece in acest fel evitam sa cumparam lucruri de care nu avem nevoie. Scriind pe lista toate produsele de care aveti nevoie si un pret estimativ al acestora va puteti face o idee asupra sumei pe care o veti cheltui. Pentru a nu omite nimic, faceti lista de produse pe categorii: produse de curatenie pentru baie si bucatarie necesare curateniei de Craciun, produse de igiena personala, alimentele necesare pregatirii preparatelor culinare pentru masa din Ajun, bradul si decoratiile de Craciun si nu in ultimul rand, piesa de rezistenta – cadourile pentru cei dragi. Atunci cand intocmiti lista incercati sa apreciati corect cantitatile de alimente si nu uitati ca multe magazine sunt inchise pe toata durata acestei sarbatori.

Cumparaturile de Craciun, Foto: memoricardo.wordpress.com
Cumparaturile de Craciun, Foto: memoricardo.wordpress.com

Ce cumparaturi facem de Craciun?

Tot ceea ce ne trebuie pentru a ne simti bine si pentru ai face pe cei din jurul nostru sa se simta bine. Incepem cu darurile pentru cei dragi, in care investim in functie de buget; importanta nu este valoarea materiala cadoului, ci atentia si inspiratia alegerii. Din casa, pentru a intregi atmosfera de sarbotoare, nu poate lipsi bradul de Craciun. Daca este prima data cand impodobiti bradul atunci investitia va fi mai mare si trebuie facuta inteligent pentru a economisi bani pe viitor. Cumparati un brad artificial, de buna calitate care reproduce in cele mai mici detalii aspectul unui brad natural; chiar daca este un pic mai scump, ganditi-va ca va puteti folosi de el ani buni pe viitor.

De pe lista cu ce cumparam de Craciun nu pot lipsi decoratiunile si instalatia de lumini, pe care le puteti cumpara din orice hypermarket la preturi accesibile, mai ales spre sfarsitul perioadei de cumparaturi, incepand cu data de 20 decembrie cand incep lichidarile de stocuri la produsele de Craciun. Daca bugetul va permite, atmosfera de sarbatoare poate fi completata de decorarea casei cu lumari parfumate in esentele Craciunului – mar copt, ghimbir si scortisoara, elemente decorative pentru masa festiva de Craciun ca servetele, naproane sau fata de masa, toate imprimate cu elemente decorative specifice sarbatorilor de iarna.

Pe lista cu ce cumparam de Craciun trebuie sa apara alimentele traditionale. Carnea de porc este baza preparatelor culinare traditioanle pentru Craciun: friptura, sunculita, carnati, racitura, sarmale, chisca si caltabosi. Pentru cei care doresc sa manance mai dietetic, unele feluri de mancare pot fi pregatite cu succes din carne de pasare sau de vita. Sarmalutele si carnatii vor fi le fel de gustosi daca sunt pregatiti din carne de vita, iar racitura din curcan sau gaina va fi la fel de gustoasa ca cea din carne de porc. Pe masa de Craciun sunt binevenite si produsele lactate: branza de burduf, telemeaua de oaie care sunt foarte gustoase si merg foarte bine cu un pahar de vin rosu, in timp ce smantana innobileaza gustul sarmalelor si al ciorbei de burta. Din meniu nu pot lipsi dulciurile traditionale, pe care le putem cumpara daca nu avem timp sau nu stim cum sa le pregatim: cozonac si turta cu julfa.

Ce cumparam de Craciun? In principal cadouri si alimente – carne, dulciuri, fructe, legume; dar nu lipsesc nici bauturile spirtoase si carbogazoase. Romanii consuma in aceasta perioada cantitati impresionante alcool, apa minerala si bauturi racoritoare. Pentru a evita problemele medicale poate nu ar trebui sa omiteti de pe lista de cumparaturi medicamentele care previn sau amelioreaza indigestia, regleaza digestia si tranzitul, fiind binecunoscute abuzurile alimentare din acesta perioada.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.