Alfabetul Morse este o modalitate de transmitere incifrata a unui mesaj, in care impulsurile de curent, de diverse lungimi, codifica litere si cifre. Incepand cu anul 1832, Samuel Finley Breese Morse, din Charlestown, Massachusetts, un pictor american, care a contribuit substantial la dezvoltarea telegrafului (aparat folosit pentru transmiterea la distanta a mesajelor, prin pulsatii electrice – asa cum s-a intamplat initial – semnale radio, optice etc.), a lucrat la punerea in practica a unui alfabet/cod (care ii va purta numele), standardizat, alcatuit din semnale scurte si lungi, corespunzatoare literelor si cifrelor, care pot fi redate prin linii si puncte.

Ideea de baza era ca literele care revin frecvent, in cuvinte, sa fie transpuse printr-un minimum de semne. De exemplu, “e” (care apare cel mai des) este codat printr-un punct, “z”, o litera mai rara, este redata prin doua linii si doua puncte. Pentru nici una dintre celelalte litere nu se folosesc mai mult de patru semne. Aceste reguli, de fapt, nu ii apartin lui Samuel Morse, ci unuia dintre colaboratorii sai, Alfred Lewis Vail, care, vizitand o tipografie, a inteles ca, pentru functionalitatea alfabetului Morse, trebuia ca literele des utilizate sa fie privilegiate. Posteritatea nu a retinut insa numele lui Alfred Lewis Vail, cel care a pus in practica ideea pictorului american.

Portretul lui Samuel Finley Breese Morse, Foto: en.wikipedia.org
Portretul lui Samuel Finley Breese Morse, Foto: en.wikipedia.org

In 1840, Samuel Morse obtine brevetul pentru alfabetul sau, iar trei ani mai tarziu, reuseste sa obtina, cu greu, fondurile necesare (prin hotararea Congresului american) pentru a infiinta prima linie telegrafica intre Washington si Baltimore (intre cele doua orase, distanta fiind de 60 de kilometri). Era vorba de un ajutor de 30 000 de dolari. Primul mesaj, de proba, a fost transmis pe data de 24 mai 1844, si era “What hath God wrought” (“Minunatele lucruri infaptuite de Dumnezeu”), fraza luata din Biblie, la sugestia lui Annie Ellsworth, fiica unuia dintre prietenii lui Samuel Morse. Utilizarea alfabetului Morse s-a raspandit rapid, dupa aceasta data, pentru ca permitea transmiterea mesajelor, la mare distanta, foarte rapid, cu peste 20 de cuvinte pe minut.

La Conferinta internationala a telegrafiei, de la Berlin, din 1906, SOS-ul s-a internationalizat. Aceasta abreviere – SOS – inseamna “Save Our Souls” (“Salvati Sufletele Noastre”) si este un mesaj prin care se solicita de urgenta un ajutor, in alfabetul Morse transcriindu-se foarte simplu, prin trei puncte, trei linii, trei puncte.

codul morse prin aparat

In alfabetul Morse, unitatea de baza pentru lungimea unui semn este punctul. Durata unei linii este de trei ori durata unui punct. Spatiul dintre doua litere este de trei puncte, intre doua cuvinte, de sapte puncte, iar cifrele au o durata mai lunga decat literele. Pentru transmiterea mesajelor in japoneza, se foloseste codul Wabun (kana code), in care simbolurile corespunznad caracterelor japoneze (kana) pot fi amestecate cu cele latinesti. La 2 decembrie 1941, atacul contra Pearl Harbor (Cartierul general al flotei din Pacific, a Statelor Unite ale Americii) a fost ordonat de catre amiralul japonez Nagumo, printr-o transmisie in “wabun”, mesajul codat fiind “Niitaka Yama Nobore” (adica, “Escaladati muntele Niitaka”).

Mai mult de un secol si jumatate, utilizarea alfabetului Morse a fost indispensabila in comunicatiile maritime, in transporturile aeriene, in activitatea radioamatorilor etc. Astazi, Codul Morse este (a ramas) o inventie exceptionala in dezvoltarea tehnologica a omenirii, un reper in timp, o amintire, fiind inlocuit cu alte mijloace de comunicatie, mult mai performante. Mai este totusi folosit in ajutorul persoanelor cu dizabilitati, care pot sa comunice mai usor intr-un asemenea limbaj, avand acces si la Internet, prin sisteme controlate in codul Morse.

Utilizarea alfabetului Morse, in timp, a fost marcata de nenumarate performante si de momente care au subliniat importanta acestui mijloc de comunicatie:

  • In cadrul unui concurs international, de comunicare in cod Morse, din Statele Unite ale Americii, din 1939, operatorul Ted Elroy a tradus mesajul instant, cu o viteza de 75,2 cuvinte/minut, record valabil si astazi;
  • Postul de radio BBC, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, incepea cu patru note muzicale din uvertura Simfoniei a V-a, de Beethoven, care, in Morse, insemnau litera “V” (“victorie”);
  • In 1966, in timpul razboiului din Vietnam, un prizonier american, prezentat la televizor de catre cei care il capturasera, a reusit sa transmita, prin miscarea pleoapelor, in cod Morse, cuvantul “tortura”;
  • Telefoanele mobile Nokia au tonuri de apel SMS care, in codul Morse, corespund sloganului acestei companii – “Connecting People”;
  • In 2004, la 160 de ani de la primul mesaj transmis in alfabetul Morse, in setul international de simbouri Morse a fost introdus si semnul @;
  • In competitiile organizate intre operatorii in cod Morse si cei specializati in SMS (Short Message Service), primii au castigat intotdeauna.

1 COMENTARIU

  1. Tot legat de S.O.S. Se pare ca printre primile folosiri ale mesajului S.O.S. a fost in naufragiul Titanicului.Pana atunci se folosea mesajul C.Q.D.{come quik danger} In momentul cand Titanicul a inceput sa se scufunde radiotelegrafistul a transmis simultan si semnalul S.O.S. si semnalul C.Q.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.