Unele dintre stelele din univers fac parte din sisteme stelare multiple cunoscute si drept aglomerari de stele. Cele mai multe par sa faca parte dintr-un sistem binar, unde doua stele orbiteaza in jurul unui centru comun de gravitatie. Cateva fac parte chiar dintr-un sistem triplu de stele. Insa, unele stele fac de asemenea parte dintr-un grup mai mare. Ele pot fi gasit impreuna in asociatii numite aglomerari de stele. O aglomerare de stele este un grup de stele tinute laolalta de o legatura gravitationala comuna. Aceste aglomerari variaza foarte mult ca marime si forma, precum si in ceea ce priveste numarul de stele continute. De asemenea ele variaza in ceea ce priveste varsta (de la cateva mii de ani pana la miliarde de ani). Gravitatia este forta care leaga aceste roiuri cosmice impreuna. Aglomerarile de stele se afla printre cele mai spectaculoase obiecte de pe cer. Multe dintre aceste aglomerari pot fi vazute cu ochiul liber, intr-o noapte intunecata. Astronomii au impartit aglomerarile de stele in doua tipuri principale, in functie de forma si numarul de stele pe care le contin. Toate aglomerarile pot fi clasificate ca fiind roiuri deschise sau roiuri globulare.
Roiurile deschise sunt numite si roiuri galactice. Acestea contin de obicei intre 12 si 1000 de stele. Stelele sunt tinute laolalta de atractia gravitationala reciproca si au un centru de masa comun. Roiurile de stele deschise sunt compuse din stele tinere, relativ fierbinti, si au tendinta sa fie gasite in bratele spirale ale Caii Lactee. Se estimeaza ca exista aproximativ 20 000 de roiuri deschise in galaxia noastra. Motivul pentru care roiurile deschise sunt atat de tinere este ca ele nu rezista prea mult timp. Interactiunile gravitationale dintre stele si alte obiecte va determina aceste aglomerari sa se disperseze in cele din urma, de-a lungul timpului.
Roiurile deschise se formeaza atunci cand mai multe stele se formeaza in acelasi timp din acelasi nor de gaz si praf. Soarele nostru face parte dintr-un roi deschis care include si alte stele aflate in apropiere, cum ar fi Alpha Centauri si Steaua lui Barnard. Se crede ca toate aceste stele s-au format din aceeasi nebuloasa primordiala, acum aproximativ 5 miliarde de ani. Stim ca stelele din roiurile deschise sunt tinere, deoarece spectrele lor indica o abundenta de elemente grele. Aceste elemente se formeaza de-a lungul mai multor generatii de nasteri si morti ale stelelor. De-a lungul a miliarde de ani, acest ciclu stelar produce nori de formare a stelelor, care sunt bogati in elemente. Roiurile deschise sunt formate din nori ca acestia.
Roiuri globulare de stele
Spre deosebire de roiurile deschise, roiurile globulare sunt mult mai batrane si contin de obicei intre 10 000 si un milion de stele, care sunt legate gravitational intr-o concentratie stransa. Stelele sunt grupate de obicei intr-un aranjament sferic, cea mai mare densitate de stele aflandu-se in centrul roiului. Roiurile globulare pot fi gasite chiar in afara galaxiei noastre. Acestea orbiteaza in jurul nimbului sau protuberantei galaxiei ca un roi de albine. Concentratia lor creste pe masura ce se apropie de centrul galaxiei. Ele orbiteaza galaxia in orbite extrem de eliptice, care le duc cu mult in afara Caii Lactee.
Exista in jur de 200 de roiuri globulare cunoscute aflate in jurul galaxiei noastre. Aceste aglomerari au fost observate si in jurul altor galaxii. Studiile spectroscopice arata ca stelele din interiorul acestor aglomerari au o cantitate mult mai scazuta de elemente grele decat stelele asemanatoare cu soarele nostru. Acest lucru inseamna ca stelele trebuie sa fie mult mai batrane, deoarece elementele grele sunt produse atunci cand stelele isi incheie viata prin explozia unei supernove. Se crede ca majoritatea roiurilor globulare au varsta cuprinsa intre 14 si 16 miliarde de ani. Se crede ca acestea s-au format din aceeasi materie primordiala care a format initial si galaxiile.
Aglomerarile de stele – cele mai frumoase obiecte din cer
Unele aglomerari de stele, cum ar fi Pleiadele, sunt cunoscute de ceva timp. Altele au ramas nedescoperite pana la inventia telescopului. Inainte de asta, multe dintre roiurile globulare si roiurile deschise mai mici erau vizibile doar ca niste pete difuze in cer. Multe dintre ele au fost chiar confundate cu niste comete, in diverse momente. Charles Messier a fost unul dintre primii astronomi care a observat si a catalogat roiurile de stele impreuna cu alte obiecte ceresti profunde. Catalogul sau contine 51 din cele mai mari si mai stralucitoare aglomerari de stele de pe cerul noptii.
Multe roiuri deschise, cum ar fi Pleiadele si Hyades, sunt indeajuns de mari pentru a putea fi vazute cu ochiul liber. Un binoclu va dezvalui o bogatie de roiuri globulare atunci cand este indreptat catre centrul galaxiei noastre, in apropierea constelatiei Sagittarius. Atunci cand sunt vazute printr-un telescop, roiurile globulare sunt printre cele mai frumoase obiecte din cer. Fotografiile nu le arata in toata splendoarea lor. Turbulentele atmosferice sunt cauza pentru care multe dintre fotografii sunt lipsite de claritate. Insa, atunci cand sunt observate cu ajutorul unui telescop, intr-o locatie intunecata, roiurile pot capata aspectul unor straluciri argintii pe catifea neagra. Observarea aglomerarilor de stele poate fi una din experientele cele mai pline de satisfactii in ceea ce priveste astronomia.
VIDEO: