Ce este paralaxa? Cea mai buna explicatie este ca paralaxa este o iluzie a unui obiect care se misca atunci cand te uiti la el din doua puncte de vedere diferite. Un exemplu perfect al acestui fenomen este sa tineti degetul mare in sus si sa il puneti in fata altor obiecte pentru a avea un cadru de referinta. Acum incercati sa va uitati la deget numai cu ochiul stang, iar apoi faceti acelasi lucru numai cu ochiul drept. Veti observa ca degetul a parut sa-si schimbe pozitia in raport cu obiectele aflate in spatele sau. Cu toate acestea, stiti ca in acest timp nu v-ati miscat deloc degetul.

Acest principiu vizual functioneaza de asemenea in astronomie. Daca priviti la anumite stele, in functie de perioada din an, acestea par sa aiba pozitii diferite in raport cu alte stele. Acest lucru se numeste “paralaxa stelara”. Pentru o lunga perioada de timp, astronomii nu au avut instrumentele necesare pentru a masura distanta exacta a stelelor. Asadar, cum au aflat acest lucru? Ei au facut aceste masuratori cu ajutorul geometriei, iar pentru asta trebuie sa ii multumim filozofului antic Pitagora, cel care a venit cu ideea de a folosi geometria pentru a determina distantele mari. Pitagora a formulat o teorema cu ajutorul careia, folosind doua laturi ale unui triunghi sau o latura si unul din unghiurile triunghiului, putem determina lungimea exacta a celorlalte laturi. Acesta este modul in care Pitagora a calculat circumferinta Pamantului.

Pitagora, Foto: math0ij.blogspot.com
Pitagora, Foto: math0ij.blogspot.com

Acelasi principiu a fost utilizat pentru a afla distanta pana la o stea. In primul rand, steaua trebuia sa fie indeajuns de aproape de Pamant pentru a putea vedea o paralaxa reala. Cu cat obiectul este mai indepartat, cu atat mai putin pare sa se miste atunci cand iti schimbi punctul de vedere. Prin dublarea razei orbitei Pamantului si utilizarea sa impreuna cu unghiul paralaxei alese, ati putea afla cu exactitate distanta pana la acea stea. Acest lucru se datoreaza faptului ca ambele parti necunoscute ale triunghiului cosmic ar fi la fel, deoarece nu distanta reala s-a schimbat, ci doar perspectiva.

Formula pentru aflarea distantei pana la o stea se reduce la: distanta pana la stea este egala cu tangenta din jumatatea unghiului paralaxei impartita la raza orbitei Pamantului. Aceasta metoda functioneaza pentru stelele care se afla la o distanta mai mica de 100 de ani lumina. Acest lucru se datoreaza motivului mentionat anterior, cum ca paralaxa unui obiect scade pe masura ce se indeparteaza. Celalalt motiv este ca unghiul paralaxei la stele este adeseori foarte mic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.