Considerata de unii oameni de stiinta stramosul dinozaurilor, reptila Euparkeria a trait in prima parte a Triasicului, in urma cu 248 de milioane de ani si prefera zonele impadurite. Era un animal de mici dimensiuni, un adult masura 70 de centimetri lungime si a fost una dintre cele mai mici reptile ale perioadei in care a trait.
Corpul ei mic si slab era prevazut cu o coada lunga, care ii era extrem de utila pentru a-si mentine echilibrul. Spatele si coada erau acoperite de placi osoase, cu un important rol de protectie.
Reptila Euparkeria facea parte din grupul de reptile Archosauromorpha. Craniul era mic, iar narile erau mari. Dintii ii avea lungi, ascutiti si inconvoiati si erau fixati in alveola dentara.
Foarte interesante la aceasta reptila sunt membrele, astfel, cele posterioare erau cu un sfert mai lungi decat cele anterioare, ajutand-o, atunci cand dorea sa mearga mai repede, sa se foloseasca doar de membrele posterioare. In acest mod putea sa alerge mult mai rapid cu prada ei si fara sa consume mai multa energie.
Euparkeria este printre primele reptile care au mers pe 2 picioare, chiar daca era bipeda pe distante scurte. In momentul in care isi prindea prada, isi utiliza membrele anterioare precum o arma, fiind un vanator exceptional, datorita formei pe care o aveau membrele acestui animal.
Abilitatea cu care putea sa alerge, data de puterea picioarelor din spate, ii prindea foarte bine pentru a supravietui, deoarece a trait intr-o perioada bogata in pradatori, fiind esential pentru aceasta reptila sa fie rapida in miscari.Pentru a-i fi mai usor sa se protejeze, la degetul mare avea o gheara ascutita, ideala pentru a se apara.
Hrana reptilei Euparkeria era alcatuita din insecte, soparle sau alte animale mici pe care le gasea prin padurile in care traia. Aceasta a trait prin zonele impadurite din China si Africa de Sud, iar toate informatiile disponibile despre existenta ei au fost descoperite de catre oamenii de stiinta, dupa ce paleontologul Robert Broom a gasit fosilele acesteia in anul 1913.