În limbajul actual, “Abracadabra” este un termen utilizat, în special, de iluzionişti şi prestidigitatori, ca un fel de formulă magică, introductivă, în scamatoriile lor, popularizată prin intermediul filmelor şi al desenelor animate.

Dacă ne vom întoarce, însă, spre originile acestui cuvânt, vom constata că a fost folosit şi ca formulă ritualică, şi ca incantaţie sau cuvânt mistic/religios, expresia apărând, pentru prima dată, într-un text din secolul al II-lea i.Hr., mai exact, în Tratatul Liber Medicinalis, scris de savantul roman Serenus, in care erau consemnate tehnici de vindecare populare, preluate de la Pliniu cel Bătrân.

Sunt atestate mai multe etimologii, de origine orientală, ale cuvantului abracadabra. Unii lingvişti susţin că ar proveni din limba aramaică (limba semitică, vorbită în antichitate, în Mesopotamia, Siria, Palestina), din expresia adhadda kedhabhra, care înseamnă „lucrul care trebuie distrus” sau din évra kedebra, care se poate traduce prin „voi crea după cuvintele mele”. Alţii consideră că „abracadabra” provine din limba ebraică, din expresia Ha brakha dabra (cu sensul „Fii binecuvântat!”) sau din prescurtarea cuvintelor Ab (Tată), Ben (Fiu), Ruah a Cadish (Sfântul Duh), rostite, in vremurile arhaice, ca formulă magică împotriva durerilor de cap, de dinţi etc. Această din urmă explicaţie provine de la cabalişti – secta mistică la evreii din Evul Mediu).

Citește și:  Acluofobia – sensul şi originea cuvântului

Existau, în vechime, şi talismane, pe care erau inscripţionate literele cuvântului sub forma unui triunghi, talismane care protejau de diverse boli.

În prezent, în mai multe limbi, inclusiv în română, unde a apărut ca împrumut din franceză, există termenul derivat abracadabrant, cu sensul neobişnuit, uluitor, ciudat, bizar, încâlcit etc.(DEX). Exemplu: La petrecerea dată de ziua ei, colega mea a apărut îmbrăcată abracadabrant/Confruntarea dintre cei doi a luat proporţii abracadabrante etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.