În limbajul actual, „Abracadabra” este un termen utilizat, în special, de iluzioniști și prestidigitatori, ca un fel de formulă magică, introductivă, în scamatoriile lor, popularizată prin intermediul filmelor și al desenelor animate.

Cuvântul ABRACADABRA, deși adesea asociat cu lumea magiei și a iluzionismului, are o istorie profundă și fascinantă. Originile sale pot fi urmărite înapoi la medicina antică, unde era folosit ca amuletă împotriva bolilor și a ghinionului. Prin înțelegerea contextului istoric, putem aprecia mai bine nu doar valoarea sa culturală, ci și modul în care a evoluat până la sensurile moderne.

Dacă ne vom întoarce, însă, spre originile acestui cuvânt, vom constata că a fost folosit și ca formulă ritualică, și ca incantație sau cuvânt mistic/religios, expresia apărând, pentru prima dată, într-un text din secolul al II-lea î.Hr., mai exact, în Tratatul Liber Medicinalis, scris de savantul roman Serenus, în care erau consemnate tehnici de vindecare populare, preluate de la Pliniu cel Bătrân.

Sunt atestate mai multe etimologii, de origine orientală, ale cuvântului abracadabra. Unii lingviști susțin că ar proveni din limba aramaică (limba semitică, vorbită în antichitate, în Mesopotamia, Siria, Palestina), din expresia adhadda kedhabhra, care înseamnă „lucrul care trebuie distrus” sau din évra kedebra, care se poate traduce prin „voi crea după cuvintele mele”. Alții consideră că „abracadabra” provine din limba ebraică, din expresia Ha brakha dabra (cu sensul „Fii binecuvântat!”) sau din prescurtarea cuvintelor Ab (Tată), Ben (Fiu), Ruah a Cadish (Sfântul Duh), rostite, în vremurile arhaice, ca formulă magică împotriva durerilor de cap, de dinți etc. Această din urmă explicație provine de la cabaliști – secta mistică la evreii din Evul Mediu).

Citește și:  Originea şi sensul expresiei Lacrimi de crocodil

În limba română, ABRACADABRA este adesea folosit pentru a ilustra puterea cuvintelor și a limbajului. Este un exemplu excelent pentru a discuta despre importanța corectitudinii ortografice și gramaticale în comunicare. În acest context, este vital să înțelegem cum și când se folosesc cuvintele magice, precum și importanța lor în cultura populară și literatură.

Descoperă mai multe despre corectitudinea limbii române și alte cuvinte intrigante în articolul nostru Cum este corect: aicea sau aici, acuma sau acum?.

Existau, în vechime, și talismane, pe care erau inscripționate literele cuvântului sub forma unui triunghi, talismane care protejau de diverse boli.

În prezent, în mai multe limbi, inclusiv în română, unde a apărut ca împrumut din franceză, există termenul derivat abracadabrant, cu sensul neobișnuit, uluitor, ciudat, bizar, încâlcit etc. (DEX). Exemplu: La petrecerea dată de ziua ei, colega mea a apărut îmbrăcată abracadabrant/Confruntarea dintre cei doi a luat proporții abracadabrante etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.