Metempsihoza este un cuvânt de origine greacă – gr. metempsihosis – pătruns, în limba română, prin intermediul limbii franceze (fr. metempsychose) şi denumeşte credinţa potrivit căreia sufletul, după moarte, parcurge un lung şir de reincarnări succesive, în oameni, plante şi animale, în vederea purificării.

Conceptul de metempsihoza/transmigraţia sufletelor/reincarnare/reîntrupare se regăseşte, în primul rând, în religiile orientale – budismul, hinduismul – dar a fost prezent şi în sistemele filozofice şi religioase ale antichităţii greceşti, precum orfismul, in învăţăturile lui Pythagora, în Dialogurile lui Platon etc.

În Bhagavad Gâta (Cântecul divin), de exemplu, un vechi text sanscrit, care cuprinde 700 de versete din Mahabharata, una dintre cele mai vechi epopei indiene, relatând fapte care au avut loc cu peste două mii de ani i.Hr., transmigraţia sufletului/metempsihoza este prezentată astfel : « Aşa cum un om îşi arunca hainele vechi, pentru a îmbrăca altele noi, la fel şi sufletul, abandonându-şi trupul uzat, călătoreşte în alte trupuri, noi ; un om cu multe păcate fizice va renaşte într-o formă vegetală, cel care a păcătuit cu cuvântul va lua trupul unei păsări sau al unui animal, iar cel care a păcătuit cu gândul se va reincarna în om, dar trăind în cele mai grele condiţii ».

Citește și:  Cum este corect – “salată boeuf” sau “salată de boeuf”?

În mitologia greacă, ideea metempsihozei a apărut pentru prima dată în cadrul orfismului, un curent religios construit în jurul mitului lui Orfeu, fiind înţeleasă ca o « iniţiere » (renaştere/regenerare), la sfârşitul căreia omul se poate integra în ordinea cosmică.

În epoca modernă, termenul metempsihoză apare în operele filozofice ale lui Schopenhauer şi Kurt Godel, dar şi în literatură, în scrierile lui Edgar Allan Poe, Herman Melville, în celebrul roman « Ulise » al lui James Joyce, în romanul lui Mircea Eliade « Nuntă în cer », în « Adam şi Eva », de Liviu Rebreanu etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.