Nihil sine Deo este o expresie latinească, însemnând “Nimic fără Dumnezeu”. S-a impus ca deviză a Casei Regale de Hohenzollern-Sigmaringen. Familia Hohenzollern, originară din Schwabenland, regiune din sudul Germaniei, a dat, de-a lungul timpului, împăraţi şi regi ai Prusiei, Germaniei şi României. Începând cu anul 1866, Carol I de Hohenzollern a devenit principe al României, până în 1881, apoi rege, până în 1914. A fost urmat de Ferdinand I al României (1914 – 1927), Mihai I (1927 – 1930, 1940 – 1947) şi Carol al II-lea (1930 – 1940).

Pe primul blazon al Familiei Hohenzollern, de până în secolul al XIX-lea, vechi de câteva sute de ani, exista o altă deviza – “Hie guet Zollere allwege”(“Am fost întotdeauna buni Zollerni”, aceasta fiind înlocuită cu “Nihil sine Deo”. Odată cu Carol I, dictonul latin a apărut şi în heraldica românească. Pe prima stemă a României, în partea de jos, pe o panglică albastră, era înscris Nihil sine Deo, ca simbol şi crez politic al ţării. Deviza poate fi văzută şi în prezent, în încăperile din Castelul Peleş şi în toate însemnele Casei Regale.

Citește și:  Care este sensul neologismelor “umoare” şi ”umoral”?

Începând cu anul 2009, Casa Regală a României a instituit o decoraţie cu acest dicton latin – Nihil sine Deo – inscriptionat pe o bordură ovală de email alb, în interiorul căreia este montată o coroană regală din bronz. Decoraţia este acordată, după cum precizează Casa Regală, “personalităților marcante din domeniul social, științific, educațional, cultural, spiritual, economic, politic și militar care au ajuns la un respectabil număr de ani în profesie sau au realizat o performanță de înalt nivel “, precum şi ambasadorilor care au contribuit la promovarea imaginii României. Din 2009, până în prezent, au fost înmânate 200 de astfel de decoraţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.