Expresia nodul gordian desemnează, prin metaforă, o situaţie foarte complicată, de neînţeles, a cărei soluţie nu poate fi decât una categorică, neaşteptată.

Originea acestei expresii se află într-o legendă despre imparatul Alexandru cel Mare, în care se spune că, în Frigia (regiune din Asia Mică), în templul lui Jupiter, se afla un car cu care plugarul Gordius, proclamat rege, intrase în capitală. La acest car, devenit simbol al regalităţii, nodul care lega oiştea de jug era atât de meşteşugit încât capetele nu puteau fi găsite şi nici nodul desfăcut vreodată. Un oracol prevestise că cine va reuşi să desfacă nodul (al cărui nume se trage de la Gordius) va stăpâni peste întreaga împărăţie asiatică.

Alexandru cel Mare, în capania sa de cucerire a Asiei Mici, din anul 333 i.Hr., a ajuns şi în Frigia şi a auzit de prevestirea respectivă. A încercat de mai multe ori să desfacă nodul, dar fără succes, împrejurare în care a scos paloşul şi l-a tăiat. Acesta este contextul care a dus la apariţia expresiei a tăia nodul gordian, adică a rezolva energic, rapid, neaşteptat şi curajos o situaţie care pare de nedepăşit.

Citește și:  Cum este corect – “ia” sau “i-a”

Potrivit unei alte explicaţii, nodul gordian ar putea reprezenta şi un cod religios, păstrat în mare secret de preoţii lui Gordius. Pe de altă parte, Robert Graves, scriitor englez, din secolul al XX-lea, în lucrarea sa, Miturile greceşti, sugerează că nodul gordian ar putea fi numele secret al zeului Dionysos, revelat numai regilor frigieni.

4 COMENTARII

  1. Lumea e-n pericol, și eu folosesc aceeași metodă pentru a desface șireturile de la pantofi…

  2. Mi se pare firesc!… Orice Imperator apeleaza la solutii categorice! 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.