O, tempora! O, mores!” este o expresie în limba latină, însemnând „O, timpuri! O, moravuri!”. Originea acestui adagiu se află în opera Catilinaires, aparținând lui Cicero – om de stat și scriitor roman, din secolul I î.Hr. Scrierea, cunoscută sub titlul Catilinaires, cuprinde o serie de patru discursuri celebre rostite de Cicero, în anul 63 î.Hr., pe vremea când era consul, discursuri concepute cu scopul de a-l ataca pe Catilina, politician cunoscut, mai ales, pentru conspirațiile sale împotriva Senatului roman.

Expresia O tempora, o mores! este adesea întâlnită în discursurile sau scrierile care critică moravurile și vremurile actuale, comparându-le cu idealurile trecutului. Acest citat latin, provenind de la Cicero, subliniază dezamăgirea față de declinul moral și social. În contextul actual, expresia poate fi interpretată și aplicată în numeroase scenarii, reflectând nemulțumirea generală față de anumite aspecte ale societății.

Pe lângă O tempora, o mores!, este important să cunoaștem și alte expresii sau cuvinte latine care sunt frecvent utilizate în limba română. Acest lucru ne poate ajuta să înțelegem mai bine textele istorice, documentele legale sau lucrările literare. Pentru a vă îmbogăți vocabularul și a înțelege mai bine aceste expresii, vă recomandăm să citiți articolul nostru detaliat despre cum este corect: bineinteles sau bine înțeles. Aici veți găsi informații valoroase despre utilizarea corectă a unor expresii și reguli ortografice importante.”

Citește și:  Amicus Plato, sed magis amica veritas – sensul şi originea expresei

Expresia apare, într-o formă identică – O, tempora! O, mores! – și într-o altă scriere a lui Cicero, în Verrine, referindu-se la lăcomia unui pretor al Siciliei – Verres – care distrusese o serie de monumente, pentru a le lua podoabele, multe din aur, strângând, în felul acesta, o avere uriașă.

De atunci, expresia a rămas în conștiința publică și se folosește și astăzi, pentru a se exprima revolta față de gradul de decădere a unei societăți, față de moravurile individuale și colective.

Deși au trecut atâtea secole de la vremea lui Cicero, se pare că expresia „O, tempora! O, mores!” nu și-a pierdut actualitatea, societatea contemporană oferind, adeseori, motive de revoltă, din pricina ignorării, încălcării, cu bună știință, a valorilor, principiilor care ar trebui să guverneze lumea în care trăim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.