In contextul apropierii zilei nationale a Romaniei este imposibil sa nu renasca niste intrebari complexe si niste probleme dureroase. S-a vorbit despre amendarea constitutiei astfel incat Romania sa nu mai fie stat national, despre migratia creierelor, discriminarea romanilor in occident, dar si despre schimbarea datei sarbatoririi undeva in vara. In contextul crizei economice, globalizarii si nevoilor de zi cu zi, ce mai inseamna 1 decembrie pentru romanii din ziua de azi? Sa calatorim in lumea sarbatorii nationale a tarii noastre pentru a vedea ce anume doresc cei din jurul nostru de la aceasta data si ce anume s-a schimbat in perceptia generala. Sa raspundem deci intrebarii.
Un sentiment inaltator. Desi nu s-au facut decat sondaje limitate la nivelul tarii noastre (in special de catre bloggeri sau posturile de televiziune), inca mai sunt destul de multi romani de toate varstele care se considera patrioti. Unii o fac din inertie “pentru ca asa trebuie”, insa, mai ales dintre cei tineri se ridica o categorie de intelectuali, buni cunoscatori ai istoriei si obiceiurilor tarii noastre, care doresc sa creada in potentialul poporului si teritoriului deopotriva. Unii insa duc putin mai departe acest sentiment, ajungand la atitudini mai extreme precum se vede in comentariul unui articol “Cine nu este pentru unitatea statului roman facuta cu sangele strabunilor nostri sunt liberi sa faca enclave in desertul Gobi si musafirilor care s-au propasit in vechea DACIE !”.Toti acesti oameni vor simti nevoia de a sarbatori, de a etala mandria de a fi romani, mai ales dupa incidentele nefericite in care Romania a fost jignita repetat in Franta si Italia. Acesti oameni isi duc copiii la manifestatii, au un drapel in fata casei si nu se simt ridicoli daca intoneaza imnul.
Insa ce mai inseamna 1 decembrie pentru romani?
Motiv de actiune. Pentru unii 1 decembrie ar trebui sa reaminteasca romanilor “amortiti” de felul in care a progresat tara noastra. Valori au existat tot timpul, insa in prezent par sa conteze tot mai putin, fiind acoperite de numeroasele exemple negative. Exista un grup de oameni practici, care vor sa faca din aceasta data un motiv de a lua atitudine si a nu accepta o atitudine servila si supusa doar din cauza originii. Ei nu doresc ca romanii sa mai minta in alte tari in legatura cu locul nasterii si vor sa auda limba romana vorbita fara rusine. Numai timpul va spune daca aceste actiuni se vor generaliza, sau vor ramane doar un plan. Alt grup de patrioti inca isi mai pune sperantele in calsa politica, sperand ca transmiterea unui mesaj (mai multi bani pentru educatie, sprijinirea talentelor, sau chiar salvarea Rosiei Montana) va fi mult mai eficienta in aceasta zi multumita vizibilitatii. Sa vedem insa ce mai inseamna 1 decembrie pentru romani.
Vacanta! Studentii si-au rezervat deja macar jumatate din saptamana pentru a se duce acasa si a se infrupta cu niste mancare gatita sau pentru a evada undeva, oriunde. Profesorii ofteaza si accepta clasele goale mai mult sau mai putin pe motiv de patriotism. La serviciu, cei din sistemul de stat au in mare parte o mini-vacanta, in care se pot odihni, la fel bucurandu-se si cei din companiile private. Micii afaceristi profita insa de numarul mare de oameni in cautare de orice, de la distractie, la paine si tigari, pentru a face un profit in plus, in timp ce marile afaceri sunt inchise in marea lor majoritate. Ce mai inseamna 1 decembrie pentur romani, deci? Nimic altceva decat un profit frumusel.
Gratuitati. De 1 decembrie multi ies din casa pentru mancarea si bautura oferite gratuit in marile orase. De multe ori actiuni populiste si usor electorale, aceste manifestari sunt un exemplu trist pentru ce mai inseamna 1 decembrie pentru romani. Daca in unele parti coada este linistita, fiecare isi ia portia si pleaca, in cazuri extreme au loc mici busculade si certuri din cauza celor care incearca sa ia si la pachet cateva portii. Critici sunt multi, care vorbesc de primitivismul romanilor. Insa e greu sa nu te intrebi ce ar face ei cu o pensie de 600 de lei pe luna.
Nimic. In contextul globalizarii nu putem sa nu ne intrebam ce mai insemna 1 decembrie pentru romani. Un procent destul de insemnat de tineri vede patriotismul ca pe o relicva arhaica si prea rigida. Multumita comunitatilor virtuale si programelor de studii, ei pot ajunge sa cunoasca oameni mult mai similari lor decat vecinii de bloc, de exemplu. Comunitatile trec astfel dincolo de bariera granitelor, a limbii si a culturii, oamenii simtindu-se mai legati de interese, studii si vise. Si cum multi sunt foarte dezamagiti de ce se intampla in tara noastra, e usor sa se rupa de orice posibila legatura afectiva intre ei si stat. Nemultumiti de o clasa politica nereprezentativa, plictisiti de populism si promisiuni, dar si de cliseele folosite in cadrul fiecarei sarbatori, acestia prefera sa isi savureze ziua liberea in cel mai bun caz, desi nu lipsesc nici cei care lucreaza.
Si daca am vazut ce mai inseamna 1 decembrie pentru romani in ziua de azi nu putem sa nu ne intrebam ce se mai poate face. Raspunsul e simplu: orice vis inaltator, plan practic sau dorinta de imbunatatire nu trebuie sa moara din fasa in noaptea de 1 spre 2 decembrie, ci trebuie duse pana la capat, sau macar incercate. Sa te simti roman doar o zi pe an nu ajuta decat la cresterea profiturilor vanzatorilor de steaguri.