Postul Craciunului este intotdeauna binevenit, chiar daca dupa cateva saptamani bune este un chin, pentru ca urmeaza mese dese, copioase, pline de alimente greoaie, indestulatoare si mult nesanatoase. Dar omul isi asuma riscul in general, fiind un crestin constiincios care nu se da in laturi de la datinile stramosesti si astfel gospodinele de toate varstele se gandesc cat e ziua de lunga ce mancare de post sa mai gateasca inainte de Craciun, pentru ca dupa aceea urmeaza traditionalele sarmalute, friptura de porc, carnaciorii, toba si multe altele, carora li se alatura si dulciurile din plin, fie ca sunt preparata de casa, asa cum sunt gustoasele prajituri de casa, fie ca sunt cumparate, chiar daca nu sunt tocmai gustoase. Dar mancarea de post pe care o gatim inainte de Craciun le va da cu siguranta un gust bun si celor de la supermarketuri.
Ingredientele de baza pentru zilele de post sunt cu siguranta legumele, fructele, soia, ciupercile si starea de spirit. Dar asta nu inseamna ca daca sunt putine mentionate, atunci exista si putine combinatii. Rezultatele sunt din cele mai variate, iar dintre legume cel putin sunt multe ce, folosite in diverse situatii sau forme, sunt total diferite. Una dintre primele retete de mancare de post este salata orientala. Exact! Clasica salata, care poate fi la fel de gustoasa si fara maioneza sau fara oua si in plus poate fi mult mai sanatoasa. Se fierb cartofii in coaja, apoi se lasa la racit dupa care se curata. Ii taiati cuburi mari sau mici dupa cum doriti, luati o ceapa o taiati felii si amestecati intr-un vas cu cartofii.
Daca aveti si un ardei gras prin frigider, puteti profita de el taindu-l felii si sa-l adaugati in salata minune. Insa ceea ce da gust intr-adevar unei astfel de salate este cu siguranta alt ingredient si anume uleiul de masline. Foarte sanatos si foarte preferat in salate, uleiul de masline poate sa fie folosit si la aceasta, iar daca aveti si cateva masline nu va sfiiti sa le folositi. Pentru un plus de gust puteti adauga si doi – trei castraveti la otet sau gogosari, sare si piper evident dupa gust. Ingredientul minune va fi insa putin cimbru maruntit, care va da un gust aparte. Iar daca vi se pare prea simpla aceasta reteta, atunci puteti sa folositi si cateva ciuperci intregi, pe care le puteti da intr-un clocot, ori le puteti cali putin. In cazul in care aveti o tigaie care nu necesita folosirea uleiului sau un gratar de aragaz, cu atat mai bine. Amestecati tot si pofta buna!
O alta reteta de mancare de post ce o putem gati inainte de Craciun este cu siguranta ghiveciul de legume. Acesta insa este putin mai dificil de facut in toiul iernii, cand nu se prea gasesc legume proaspete, iar cele ce se gasesc nu sunt tocmai preferate de gospodine, pentru ca nu au gustul sanatatii. Insa o gospodina in adevaratul sens al cuvantului este o femeie care are grija din timp sa-si puna la congelator toate legumele trebuitoare. Morcovul nu va fi niciodata o problema, cartofii si telina de asemenea, asa ca bazandu-va pe aceste trei legume, puteti sa initiati un ghiveci de legume de iarna. Si adaugati si mazare la borcan, pe care o gasiti in toate magazinele. Reteta este clasica, simpla, rapida si puteti adauga si soia, care va tine locul carnaciorilor care s-ar potrivi de minune cu aceasta mancare.
O alta mancare ce mai poate fi preparata in postul Craciunului, una foarte gustoasa de altfel este piureul de cartofi cu peste, de orice tip, folosit mai ales in zilele in care se da „dezlegare la peste”, deci in zilele in care nu se mai posteste cu atata sarguinta. La acest fel de mancare se pot adauga si cativa morcovi fierti, care merg la perfectie cu piureul si cu pestele.
Supa de tomate este de asemenea un preparat de post, foarte bine primit, desi probabil ca majoritatea barbatilor vor stramba din nas la auzul ideii. De regula supa de tomate trebuie sa aiba la baza apa in care a fiert un pui, ca sa fie si mai gustoasa, dar puteti sa o faceti si in apa in care au fiert morcovii si restul legumelor folosite. Astfel puneti morcovi intregi de dimensiuni medii si o jumatate de telina taiata mai marunt, eventual o radacina de pastarnac si cativa cartofi curatati si taiati cuburi mai mari. Dupa ce ati adaugat ingrediente dupa gust si dupa ce credeti ca toate au fiert suficient de bine, adaugati cateva rosii rase, ori o metoda si mai simpla este cea cu suc de rosii de iarna, pus la pastrat. In timpul fierberii puteti adauga si o mana de orez, pentru consistenta si aproape de final un usturoi pisat ori dat pe razatoare, care va da un gust incredibil, iar puiului nici nu i se va mai duce lipsa.