Craciunul este una dintre sarbatorile importante din calendarul ortodox, asadar este pentru romani un moment de sarbatoare ce se marcheaza mai ales din punct de vedere culinar cu mancaruri de Craciuni speciale. Este de altfel de inteles festinul pe care fiecare gospodina il pregateste pentru ca marea sarbatoare vine dupa nici mai mult nici mai putin de 40 de zile de post. In plus, in Romania, tot ce se pregateste de Craciun este pe baza de carne de porc, din belsug gasita in casele ce pastreaza traditia si sacrifica in ziua de Ignt un porc. Multe dintre bucatele servite in ziua de Craciun sunt de fapt un mod de a conserva aceasta carne (este cazul carnatilor si al tobei).
Traditia indelungata a facut ca astazi sa savuram caltabosi, carnati, leber sau toba. Toate acestea sunt de altfel o parte din aperitivul ce se serveste printre multe alte mancaruri de Craciun. Acestea sunt pregatite incepand cu data de 20 decembrie, cand este ziua de Ignat, si cei mai multi prefera sa sacrifice porcul.
Odata pregatite, ele sunt puse la afumat pentru a se pastra si mai bine si desigur pentru a avea o savoare si mai mare. Alaturi de acestea, pentru aperitiv se mai poate pregati si muschi de porc umplut si afumat. Este simplu de facut, si optiunile pentru umplutura pot fi nenumarate, de la ciuperci pana la legume si carnati. Neaparat trebuie condimentat din abundenta cu paprika, piper, usturoi pisat si cimbru. Dupa ce acesta este umplut se poate pune la afumat, daca exista aceasta posibilitate, caldura si fumul facand ca muschiul si umplutura aproape sa se fiarba. Daca nu se poate pune la afumat se asaza pe un pat de legume, ce poate contine de la cartofi la morcovi, la care se pot adauga bucati de mere acrisoare si gutui si se da totul la cuptor pana cand muschiul capata o culoare maronie, de rumen.
Ce alte mancaruri de Craciun mai incanta papilele gustative? Nu poate sa lipseasca piftia de porc sau racitura, asa cum mai este cunoscuta in unele zone ale tarii. Pentru ca aceasta sa fie inchegata in mod natural fara a adauga gelatina, secretul consta in lasarea la fiert cat mai mult timp si in folosiea de asemenea a oaselor. In unele regiuni ale tarii se prepara chiar si un bors de porc unde sunt folosite din nou oasele. Printre mancarurile bine cunoscute de gospodine si pregatite sunt si sarmalele, care in timpul iernii si mai ales de Craciun sunt invelite in foi de varza murata, acre, lucru ce le da un plus de savoare.
Salata de boeuf este una dintre acele mancaruri de Craciun pe care romanii au facut-o sa para una taraditionala, desi nu este. Originea sa este ruseasca, insa a fost adoptata cu mare drag in Romania si este nelipsita chiar si de pe masa de revelion. In Moldova, de Craciun, este imposibil sa nu se gaseasca pe masa o tochitura la care se pune alaturi varza murata si branza de burduf, dar si mamaliga calda.
Dar nu doar mancarea este cea care ne face sa asteptam cu sufletul la gura aceasta sarbatoare, ci si dulciurile. Si cum aveam anumite mancaruri de Craciun avem desigur si dulciuri speciale pentru aceasta sarbatoare. Una care nu poate sa lipseasca este cozonacul, reteta fiind deja binecunoscuta. Savoarea acestei prajituri fiind data de nuca, stafide si bucatile de rahat de diverse arome.
Mai putin traditionala, dar care ne duce cu gandul la iarna este turta dulce cu scortisoara. Desi ea poate fi si cumparata, cea mai gustoasa este cea preparata in casa. De ce ingrediente este nevoie? Este nevoie doar de faina, zahar, oua (numarul lor depinde de cantitatea de faina, spre exemplu pentru jumatate de kg de faina se folosesc 4), bicarbonat, scortisoara, miere de albine si desigur lamaie (cu zeama ei se stinge bicarbonatul). Se amesteca 2 oua intregi cu doua galbenusuri de la celelalte oua ramase cu mierea si o parte din zahar. In aceasta compozitie, ce ajung sa fie ca o spuma cand este frecata, sa adauga bicarbonatul stins, faina, scortisoara. Faina se adauga pana cand se formeaza un aluat ce poate fi modelat. La cuptor se lasa pana se rumenesc usor si se umfla.
Daca aceasta reteta nu este pe placul tuturor, deoarece nu este traditionala, exista atunci o alternativa. Este vorba despre Scutecele Domnului. Acestea sunt, de fapt, niste turte ce se mananca in ajunul Craciunului. Acestea se pregatesc din faina, apa, miere, grau si miez de nuca pisat. Se face din faina si apa un aluat care se coace in foi subtiri intr-o tigaie sau pe o plita. Se lasa la uscat si se insiropeaza cu miere si cu zahar a doua zi, fiind apoi asezate una peste alta, intre ele fiind pus miezul de nuca amestecat, de asemenea, cu miere si zahar.
Iata, asadar, cateva dintre ideile pentru o masa copioasa si traditionala. Pentru cei ce prefera una mai usoara, din pacate nimic nu va fi special. Carnea de pui sau pestele sunt cele pe care le pregatim cam in fiecare zi si nu amintesc si nici nu ne traspun suficient in atmosfera sarbatorilor de Craciun.