A face un masterat este pasul imediat urmator dupa terminarea studiilor de licenta. Desi nu este un pas obligatoriu, e unul necesar mai ales pentru generatiile de studenti ce termina 3 ani in ciclul de licenta, dupa adoptarea si de catre universitatile din tara a sistemului Bolognia, cel prezent in majoritatea tarilor europene. Aceste studii sunt considerate postuniversitare si pentru cel ce este absolvent sansele de a primi un salariu mai consistent cresc. Nu in ultimul rand, pentru unele meserii reprezinta o asigurare a faptului ca nu vei pierde locul actualmente ocupat in favoare unei persoane cu mai multe studii.
Studiile de masterat sunt astfel alese pentru ca aduc un plus pentru studentul ce vrea sa isi dezvolte o cariera intr-un anumit domeniu. Acest ciclu presupune inca acumularea de informatii, insa se pot gasi si programe care pun accent mai mult pe partea practica, astfel incat tanarul ce nu a luat inca contact cu piata muncii sa fie pregatit pentru acest lucru. Unele universitati au chiar unul dezvoltat doar pe partea de cercetare, presupunand practica si colaborari fie cu centrul de cercetare din cadrul acesteia fie la universitatile partenere din strainatate.
Dupa ce se ghideaza studentii in alegerea unui masterat si ce ar trebui sa ii ghideze de fapt pentru ca acesta sa le fie util? In primul rand, studiile sociologice arata faptul ca studentii romani aleg sa urmeze astfel de cursuri imediat dupa terminarea facultatii pentru ca reusesc sa isi gasesca un loc de munca si spera ca mai au astfel ragaz. Cei mai multi mizand si pe faptul ca pot sa studieze inca in sistem bugetar (taxele de studiu fiind acoperite de stat). Abia apoi este mentionat si faptul ca aceste studii completeaza bagajul de cunostinte acumulate deja si aleg cu grija specialiazarea pe care o vor urma.
Cadrele didactice universitare si consilierii de invatamant spun ca specializarea unui masterat trebuie aleasa cu grija. Ea trebuie sa fie cautata pe piata muncii si cel mai recomandat, complementara cu cea avuta la licenta. Astfel cresc sansele de a gasi un loc de munca, plaja de cunostinte ingloband mai multe domenii (cel studiat la licenta si apoi cel de la masterat). Astfel ca un student ce termina specializarea administratie publica la licenta poate alege sa faca masteratul in domeniul economic (sau invers). O alta combinatie recomandata de specialistii din domeniul recrutarii resurselor umane este drept – economie.
Pe de alta parte este important si momentul in care o persoana alege sa faca aceste studii. Aceiasi specialisti recomanda ca ele sa fie urmate imediat dupa terminarea facultatii, cu trecerea timpului se pierde ritmul si „iti iesi din mana”, in plus poate incepe si o alta etapa in viata fiecaruia, spre exempu intemeierea unei familii. Si in cazul acesta altele vor fi prioritatile si scoala isi va face mai greu loc printre acestea.
Nu in ultimul rand, atunci cand vine vorba de masterat conteza nu numai ce specializare este aleasa, ci si in cadrul carei universitati. Cele mai bine vazute in ochii angajatorilor sunt universitatile din stainatate. Acestea se axeaza cel mai bine pe cercetare si partea practica. Cele din domeniul cercetarii sunt de fapt pasul premergator unui program de doctorat, iar cele axate pe practica sunt mai degraba recomandate celor ce vor un loc de munca dupa ce termina aceste studii. In strainatate in schimb, cu exceptia unor tari mentionate si in alte articole (Danemarca, Suedia, Marea Britanie), studiile se platesc si la admitere sunt necesare CV, scrisoare de motivatie, de recomandare, un plan de studiu si, in cele mai multe cazuri, de un test care sa dovedeasca cunostintele de limba detinute (TOEFL, Cambridge).
Alte univestitati prefera sa isi cunoasca viitorii masteranzi, asftel ca organizeaza interviuri in urma carora sa hotarasca care dintre ei vor urma cursurile in anul universitar. Cele mai multe institutii de invatamant din Romania organizeaza admiterea atat in luna iulie, cat si in septembrie in limita locurilor disponibile. Pentru fiecare specializare de licenta fiind organizata cel putin o specializare de masterat. Pentru cei care nu sunt admisi pe locurile de la buget disponibile singura solutie este plata taxei pentru continuarea studiilor. Aceasta variaza de la oras la oras. Cele mai mari taxe ce pot ajunge pana la 4 000 lei sunt la universitatile bucurestene. Cele mai mici in schimb sunt la cele din Iasi. Daca pentru un masterat in strainate este necesara o oarecare pregatire si o documentare temeinica, in tara admiterea poate sa insemne doar concursul pe baza de dosar, unde conteaza mediile din timpul anilor universitari si desigur nota obtinuta in urma sustinerii lucrarii de licenta.
Asadar, cei ce se gandesc la un program de masterat au destule oferte si sfaturi din partea specialistilor, astfel incat alegerea pe care trebuie sa o faca sa fie cea mai potrivita pentru viitoarea cariera. Si pentru ca nu totul depinde de ceea ce ni se ofera este foarte important cat de mult ne implicam personal.