Flamingul pitic (Phoeniconaias minor) este considerat cel mai raspandit flaming din Africa, dar si cel mai mic din lume. Unele colonii formeaza cele mai mari aglomerari din lume – numara pana la un milion de pasari si impresioneaza prin miscarile lor sincronizate ca un frumos balet, din timpul ritualurilor de imperechere. Obisnuiesc sa-si inalte gatul si ciocul si sa-si roteasca capul dintr-o parte in alta. Desi este nemigrator flamingul pitic se deplaseaza si in alte locuri in dorinta de a-si cauta hrana preferata – care consta in special din algele albastre-verzi ce apar in lacurile gazoase, cu salinitate ridicata.

Aceasta pasare minunata impresioneaza prin corpul sau mare care se aseamana oarecum cu cel de gasca (ca aspect si nu ca marime), ce este sustinut cu usurinta de picioarele extrem de lungi, subtiri si gratioase. Avand in vedere marimea picioarelor si de asemenea cea a gatului (care este mai mare ca la lebada si foarte flexibil) am putea spune ca flamingul este pasarea cu gatul si picioarele cele mai lungi din lume.

Picioarele sunt de culoare roz, sunt complet golase, au labele mici, cele trei degete din fata sunt palmate, iar degetul din spate este minuscul. Aceste particularitati ii permit sa stea in apa adanca, alcalina si sarata, fara a-si murdari penajul deosebit de frumos.

Are lungimea corpului de pana la 1 m, anvergura aripilor de 32-33,5 cm si greutatea de cel mult 2 kg. Capul este mic, iar ciocul este masiv, scurt, depaseste lungimea capului, spre varf este puternic incovoiat, intr-un mod caracteristic acestei specii. De-a lungul mandibulei superioare are niste placute de forma unor lamele, deseori cu niste perisori pe ele, care formeaza un fel de sita sau un aparat de filtrare asemanator cu al pasarilor de apa.

Penajul la flamingul pitic este moale in nuante de culori ce variaza de la roz-deschis spre roz-inchis, marginile aripilor sunt negre. Coada este scurta formata dintr-un numar redus de pene. Pentru a-si minimiza pierderile de caldura pasarea flamingo obisnuieste sa-si tina un picior indoit sub abdomen la fel cum procedeaza si barza, iar capul asezat pe corp cu ciocul in pene mai ales atunci cand doarme.

Citește și:  Pinguinul Humboldt (Spheniscus humboldti), cel mai popular pinguin
Flamingul pitic
Flamingul pitic

Conform specialistilor, flamingul prezinta niste adaptari speciale ale picioarelor, astfel incat sa nu se indoaie cand sta doar pe unul, mai ales ca nu prezinta o putere musculara impresionanta. Cu siguranta insa tendoanele sunt bine dezvoltate. Ochii sunt mici, au irisul de culoare rosie, portocalie sau galbena, iar in jurul lor prezinta cate un inel negru al carui nuanta se intinde spre ciocul intunecat.

In zbor aceste pasari sunt, de asemenea, extrem de gratioase, datorita aripilor lungi si corpului usor se inalta de la sol fara dificultate. In timpul zborului sunt de neconfundat, formeaza stoluri mari in linii lungi si arcuite, toate pasarile tinandu-si gatul si picioarele perfect intinse.

Pasarile flamingo sunt monogame si obisnuiesc sa cuibareasca adunandu-se in colonii foarte mari mai ales in zonele din Africa sud-sahariana. Isi fac cuibul din pene si noroi sub forma unui turnulet, in zonele mlastinoase. Femela depune de regula 2 oua albe pe care le cloceste impreuna cu masculul timp de 4 saptamani. Dupa eclozarea oualor apar puii care au corpul acoperit cu puf, sunt suficient de bine dezvoltati, astfel incat doar in cateva zile devin activi si parasesc cuibul.

Puii sunt hraniti timp de 2 luni de pasarea mama cu o substanta din esofagul ei care din punct de vedere nutritional se aseamana cu laptele de la mamifere. Abia dupa aceasta perioada puii au ciocul bine dezvoltat pentru a putea filtra si ei alimentele din apa. Pasarile tinere ajung la varsta de doi ani si jumatate sa aiba marimea si greutatea unui adult.

Flamingo pitic este o pasare neobisnuita, foarte frumoasa si eleganta. In ultimii ani populatia de flamingo a cunoscut un declin datorita poluarii si numarului redus de colonii de reproducere care sunt amenintate de activitatile omului, aceasta pasare fiind vanata pentru carnea sa. Astazi, in Africa, aceasta specie este protejata prin lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.