Stiati ca in urma cu 800 milioane de ani pe Insula Creta traiau specii de mamuti care nu depaseau inaltimea de 1-1,5 m si greutatea de 300 kg?

Primele ramasite fosile ale acestui mamut mic s-au descoperit in anul 1904 in Cape Malekas, in Insula Creta si au fost analizate si identificate de paleontologii Adrian Lister si Victoria Herridge de la Muzeul de Istorie Naturala din Londra. Initial au fost clasate ca apartinand unei specii de elefanti vechi care au trait cu mult timp in urma. Pe baza unor dezbateri indelungate si studii amanuntite s-a demonstrat nu numai ca era o specie de mamut, ci si cea mai mica specie care a fost descoperita vreodata.

Aceste cercetari paleontologice importante s-au dovedit si foarte interesante deoarece veneau in contradictie cu punctele de vedere ale oamenilor cu privire la mamuti. Ramasitele acestui mamut se pare ca erau ,,miniaturale” fata de gigantii mamuti cunoscuti pana acum.

Conform specialistilor Insula Creta a adapostit timp de milioane de ani cei mai mici mamuti care au trait vreodata pe Terra. Dimensiunile au fost comparate cu cele ale unui mamut comun si s-a ajuns la concluzia ca sunt mult mai mici, se apropie de cele ale unui elefant indian.

Comparativ cu mamutii comuni care aveau corpul acoperit cu blana deasa, lanoasa, se pare ca acesta era bine adaptat la mediul cald, avea corpul acoperit cu par rar, iar coltii sai erau mari si curbati caracteristic tuturor speciilor de mamuti.

Specia a fost numita Mammuthus creticus si reprezinta pentru paleontologi o alta dovada clara de nanism insular si anume de reducere in marime a animalelor mari (in cazul de fata a mamutilor) dupa un anumit numar de generatii in momentul in care populatia lor este limitata la un spatiu geografic mic, la o sursa de hrana limitata si pradatori putini, cum este cel al unei insule, vai, pesteri, oaze izolate, etc.

De-a lungul istoriei evolutive acest proces a avut loc si la dinozauri, dar si la animalele moderne, ca de exemplu la elefanti si alte specii. La mamuti se pare ca acest fenomen evolutiv a atins un grad extrem, ajungandu-se la un mamut atat de mic care a trait pe Pamant.

Dimensiunea sa a fost estimata pe baza analizei unui os fosilizat (humerus) care a fost descoperit in Creta si care a apartinut unui membru anterior al unui exemplar de mamut pitic – aceasta dovada a aratat clar cat de mare sau cat de mica a fost aceasta specie. Conform cercetatorilor, dimensiunea unui mamut mic adult ar fi fost de aproximativ 1,1 m.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.