Marimea unei stele, cat si varsta sau tipul ei sunt determinate cu ajutorul unei diagrame numita Diagrama Hertzsprung-Russell, mentionata anterior, care a dat nastere unei clasificari in: stele mari, stele mici, respectiv stele stralucitoare si stele palide, cat si stele tinere, deci fierbinti, ori stele batrane deci reci. Desigur, in functie de apropierea lor fata de Pamant, in functie de marime sau de alte caracteristici stelele pot fi cele mai luminoase, fie pe timp de zi, fie pe timp de noapte sau in alte circumstante.

Cele mai celebre stele1

Tinand seama de o serie de coordonate, trebuie sa mentionam urmatoarele lucruri: steaua Pistol este cea mai luminoasa stea din Univers, avand o intensitate mai puternica fata de cea a Soarelui de pana la 10 milioane de ori; steaua Sirius A este cea mai luminoasa stea din Univers insa pe timpul noptii ea fiind cel mai bine observata cand este intuneric. Intensitatea ei este de mai bine de 24 de milioane de ori fata de intensitatea Soarelui, ea mai poarta denumirea de Steaua Cainelui, dupa constelatia in care a fost gasita, ea fiind practic de aproape trei ori mai luminoasa fata de Pistol, steaua Proxima Centauri primeste si ea un titlu fiind considerata steaua care sta cel mai aproape de noi, mai exact la o distanta de 4.23 de ani lumina, dupa ea vine pe locul doi Alpha Centauri A iar pe locul trei vine Alpha Centauri B.

Betelgeuse star
Betelgeuse star

Una dintre cele mai mari stele cunoscute ca si diametru este steaua Betelgeuse, ea avand pana la 100 de kilometri in diametru, VY Canis Majoris este si ea cunoscuta ca fiind cea mai mare stea insa si cea cu lumina cea mai puternica din cadrul constelatiei Canis Majoris; distanta acesteia pana la planeta noastra este estimata a fi de 5.000 de ani lumina. Steaua Shurnarkabtishashutu este cunoscuta ca fiind steaua cu cea mai lunga denumire, deoarece numele acesteia provine din araba si inseamna “sub cornul de sud al constelatiei Taurului”.

Hyades star
Hyades star

Hyades trebuie si el mentionat chiar daca este practic doar un roi de stele, avand o marime imensa, insa se afla cel mai aproape de pamant, mai exact la 150 de ani lumina, in cadrul constelatiei mai sus mentionate si anume in cadrul Taurului din care face parte si Shurnarkabtishashutu. Masa stelelor se calculeaza de regula ca fiind exprimata in functie de masa pe care Soarele o are si avand in vedere ca acest coeficient este cel mai important in ecuatia pe care o stea o stea o formeaza, masa poate sa dea si luminozitatea, iar in functie de ea se calculeaza desigur marimea stelei, cat si felul in care aceasta se va dezvolta sau traiectoria pe care va evolua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.