Inca din timpuri indepartate, natura a reprezentat o bogata sursa de inspiratie pentru toti artistii, indiferent de tipul acestora, aparitia artei si a frumosului fiind, de fapt, inspirate de natura. Culorile naturii, elementele acesteia, misterul si imprevizibilul intregii naturi au reprezentat de-a lungul timpului surse de inspiratie pentru cei mai multi pictori. De aceea, in randurile care vor urma, va vom prezenta care sunt cele mai celebre tablouri cu peisaje din intreaga lume a artei.

Claude Monet; Campul cu maci, Foto: g1b2i3.wordpress.com
Claude Monet; Campul cu maci, Foto: g1b2i3.wordpress.com

Unul dintre cele mai celebre tablouri ce infatiseaza un peisaj deosebit este Campul cu maci sau Maci salbatici realizat de catre Claude Monet. Peisajul a fost pictat de catre marele artist in anul 1873 pe langa regiunea Argenteuil. Specialistii si criticii de arta au afirmat ca aceasta creatie reprezinta pasiunea artistului pentru culoare. Verdele profund al peisajului este completat de silueta unei doamne (Camille – sotia artistului) si de cea a unui copil (Jean – copilul acestora), urmand ca verdele sublim sa se contopeasca atat cu cerul albastru, cat si cu suavele flori de mac. Este foarte interesant faptul ca siluetele celor doua personaje apar in doua parti ale picturii, atat in partea superior, in coltul stang, cat si in coltul drept de jos, lasand impresia unei simple hoinareli de vara si oferind dinamism intregului ansamblu.

Claude Monet; Impression, soleil levant, Foto: g1b2i3.wordpress.com
Claude Monet; Impression, soleil levant, Foto: g1b2i3.wordpress.com

Tot lui Claude Monet ii apartine si Rasaritul, un alt peisaj celebru si o lucrare ce face trecerea catre impresionism, un curent artistic ce a marcat intreaga istorie a artei. De fapt, numele original al picturii este Impression, soleil levant, acesta oferind chiar numele acestui curent artistic. Pictura a fost realizata in anul 1872 si prezinta o imagine a naturii mult mai diferita de toate reprezentarile anterioare ale acesteia in materie de arta. Monet a explicat faptul ca peisajul reprezinta pentru un pictor o simpla impresie si tocmai de aceea trebuie sa fie trasat rapid.

Vincent van Gogh; Poiana intre munti: Le Mas de Saint-Paul, Foto: eurocles.com
Vincent van Gogh; Poiana intre munti: Le Mas de Saint-Paul, Foto: eurocles.com

Poiana intre munti: Le Mas de Saint-Paul reprezinta un alt peisaj faimos, realizat de catre unul dintre cei mai importanti pictori ai lumii artistice: Vincent van Gogh. Peisajul a fost pictat in anul 1889. In spatele acestei picturi se afla o parte din viata artistului. In luna mai a acelui an Vincent van Gogh s-a internat de bunavoie la sanatoriul Sfantul Paul aflat in apropiere de Saint-Remy. Desi camerele azilului erau blindate cu gratii puternice, artistul a reusit sa se detaseze de spiritul azilului si a pictat privelistea pe care camera sa i-o oferea, fara a lua in considerare gratiile care i-ar fi ingradit oricum imaginatia si spiritul creator. Pe langa acesta opera de arta, Vincent van Gogh a mai realizat alte 149 de picturi in decursul acelui an.

Joseph Mallord William Turner; Incendierea Caselor Parlamentului, Foto: studyblue.com
Joseph Mallord William Turner; Incendierea Caselor Parlamentului, Foto: studyblue.com

Joseph Mallord William Turner sau „Pictorul luminii” este unul dintre cei mai importanti peisagisti, cateva dintre picturile sale incadrandu-se in topul celor mai celebre tablouri cu peisaje. Marea reprezinta una dintre sursele de inspiratie preferate ale marelui pictor, insa peisajele sale surprind intr-un mod inedit modul in care anumite cladiri se imbina cu natura. Incendierea Caselor Parlamentului reprezinta numele a doua picturi celebre si foarte asemanatoare ale artistului care a fost martorul acestui eveniment istoric, urmarind totul de pe malul Tamisei.

Winslow Homer; Palmierul, Foto: artunframed.com
Winslow Homer; Palmierul, Foto: artunframed.com

Palmierul este un peisaj realizat de catre un mare pictor de origine americana – Winslow Homer. Si acesta a prezentat un mare interes fata de peisajele de la malul marii, altfel nu ar fi ales o asemenea tematica plina de exotism. Peisajul surprinde prin culoare si prin modalitatea de expunere a elementelor, dar si prin modul in care artistul a jonglat cu lumina.

Henry Matisse; Peisaj la Collioure, Foto: artatsfoa.weebly.com
Henry Matisse; Peisaj la Collioure, Foto: artatsfoa.weebly.com

Peisaj la Collioure este un alt peisaj celebru, realizat de catre Henri Matisse. Modul in care marele artist a realizat pictura i-a impresionat chiar si pe criticii de arta deoarece culoarea a fost aplicata in unele locuri pe panza direct din tub, existand portiuni deloc atinse de culoare. Cu toate acestea, opera lui Matisse este considerata a fi una cat se poate de complexa. Aceasta opera marcheaza momentul in care Matisse a inceput sa lase frau liber expresivitatii sale artistice, fapt pentru care criticile din partea contemporanilor nu au intarziat sa apara, fiind considerat cu adevarat salbatic. Insa in operele acelei perioade, si mai ales in peisajul anterior mentionat, culorile sunt cele ce concentreaza intreaga emotie si expresivitate artistica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.