Papagalii sunt pasari arboricole, cu penajul viu colorat, raspandite mai ales in padurile tropicale din toata lumea. Multe specii zboara in regiunea Amazonului din America de Sud, dar si in Noua Guinee, Indonezia, Australia, Africa si Asia. Papagalii se remarca prin capul mare, ciocul foarte inalt, in forma de carlig, aripile inguste si ascutite la varf, penajul deosebit de frumos colorat, stralucitor.

Cele mai cunoscute specii de papagali din lume:

Anadorhynchus hyacinthinus
Anadorhynchus hyacinthinus

Cel mai mare papagal din lume este specia Ara hiancit care are denumirea stiintifica de Anadorhynchus hyacinthinus si traieste mai ales in estul Americii de Sud. Are lungimea corpului de 1 m si greutatea de 1,5 kg. Se remarca prin penajul albastru, ciocul masiv, pata galbena de pe barbie, coada foarte lunga si ingusta.

Cyanopsitta spixii
Cyanopsitta spixii

Ara Spix este cea mai mica specie de acest gen din categoria papagalilor Ara albastri. Are denumirea stiintifica de Cyanopsitta spixii si este o specie nemigratoare din estul Americii de Sud. Are lungimea corpului de 55 cm si greutatea in jur de 125 g. Hrana sa consta din nuci, fructe si seminte.

Trichoglossus haematodus
Trichoglossus haematodus

Loriusul curcubeu este o specie nemigratoare raspandita in Noua Guinee, Australia, sud-estul Pacificului si sud-estul Asiei. Are denumirea stiintifica de Trichoglossus haematodus si are penajul in culori stridente, de albastru-purpuriu, verde, galben si rosu. Are lungimea corpului de 30 cm si greutatea de 150 g. Se hraneste deseori cu fructe din livezi si boabe de struguri din vii, de aceea este considerat un papagal daunator.

Strigops habroptilus
Strigops habroptilus

Papagalul Kakapo traieste in Australia si are denumirea stiintifica de Strigops habroptilus. Are lungimea corpului de 64 cm si greutatea de 2 kg. Aceasta specie aproape a disparut din salbaticie, deci este o pasare rara.

Eos reticulata

Loriusul cu dungi albastre traieste in Indonezia, indeosebi in Insulele Damar, Kai si Tanimbar. Are lungimea corpului de 31 cm si greutatea de 175 g. Este o specie nemigratoare care are denumirea stiintifica de Eos reticulata. Zboara rapid si scoate sunete ascutite.

Eolophus roscicapillus
Eolophus roscicapillus

Cacaduul rozelor este o specie nemigratoare din Australia care are denumirea stiintifica de Eolophus roscicapillus. Are lungimea corpului de 35 cm si greutatea de 325 g. Are penajul in culori luminoase, aripile cenusii, creasta de pe cap roz si este cea mai raspandita specie de cacaduu din lume.

Ara chloroptera
Ara chloroptera

Ara cu aripi verzi este o specie de papagal raspandita in nordul si centrul Americii de Sud. Are denumirea stiintifica de Ara chloroptera si poate avea lungimea corpului de 90 cm si greutatea de 1 kg. Se hraneste cu fructe, nuci si seminte. Are aripile verde-inchis, capul si umerii in nuante de rosu-inchis.

Amazona aestiva
Amazona aestiva

Papagalul de Amazon este o specie de papagal mare care traieste in centrul Americii de Sud. Are lungimea corpului de 37 cm si greutatea de 400 g. Are denumirea stiintifica de Amazona aestiva si este o specie nemigratoare. Se remarca prin penajul verde, fata galbena si pata albastra de pe frunte.

Psittacula krameri
Psittacula krameri

Papagalul cu guler trandafiriu are denumirea stiintifica de Psittacula krameri si traieste in regiunile cu paduri din estul si vestul Africii, dar si din sudul si sud-estul Asiei. Are lungimea corpului de 40 cm si greutatea de 125 g. Numele sau se refera la gulerul trandafiriu din jurul cefei.

Eclectus roratus
Eclectus roratus

Papagalul Eclectus traieste in sud-estul Asiei, nord-estul Australiei, Noua Guinee si insulele din Oceanul Pacific de Sud-Vest. Are denumirea stiintifica de Eclectus roratus, poate avea lungimea corpului de 35 cm si greutatea de 500 g.

Psittacus erithacus

Papagalul cenusiu din Africa Centrala si de Vest este o specie nemigratoare cunoscuta cu denumirea stiintifica de Psittacus erithacus. Are lungimea corpului de 33 cm si greutatea de 400 g. Are penajul predominant gri-cenusiu, coada scurta si ochii galbeni.

Aratinga jandaya

Aratinga jandaya este o pasare nemigratoare din estul Americii de Sud. Traieste in padurile din estul Americii de Sud si se remarca prin penajul viu colorat in verde, albastru si portocaliu. Are lungimea corpului de 30 cm si greutatea de 125 g.

Agapornis personatus

Papagalul mascat din Africa de Est are denumirea stiintifica de Agapornis personatus si poate avea lungimea corpului de 14,5 cm si greutatea de 50 g. Este un papagal mic, cu aripile scurte si prezinta cate un inel alb in jurul ochilor.

Myiopsitta monachus
Myiopsitta monachus

Papagalul-calugar are denumirea stiintifica de Myiopsitta monachus si traieste in padurile din regiunile centrale si sudice ale Americii de Sud. Are lungimea corpului de 29 cm si greutatea de 125 g. Poate fi recunoscut usor dupa penajul verde-stralucitor si gusa albicioasa.

Nestor notabilis
Nestor notabilis

Papagalul Kea traieste in Noua Zeelanda, mai ales in regiunile sudice. Are denumirea stiintifica de Nestor notabilis si prefera regiunile montane impadurite. Are lungimea corpului de 48 cm si greutatea de 825 g. Este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie.

Deroptyus accipitrinus
Deroptyus accipitrinus

Papagalul cu evantai rosu traieste in nordul Americii de Sud si are denumirea stiintifica de Deroptyus accipitrinus. Este o specie nemigratoare, are corpul mare, cu lungimea de 35 cm si greutatea de 225 g.

Nymphicus hollandicus
Nymphicus hollandicus

Cockatiel este o specie de papagal nomad care traieste in Australia. Are denumirea stiintifica de Nymphicus hollandicus si poate avea lungimea corpului de 32 cm si greutatea de 90 g. Este cea mai mica specie de papagali din grupul cacaduu. Masculul are creasta de pe cap galbena spre deosebire de femela care are smocul de pene de pe cap in nuante de gri.

Probosciger aterrimus
Probosciger aterrimus

Cacaduul negru din Noua Guinee si nord-estul Australiei este o specie nemigratoare cu penajul negru. Este considerata cea mai mare specie de cacaduu, poate avea lungimea corpului de 60 cm si greutatea de 1 kg. Denumirea sa stiintifica este de Probosciger aterrimus.

Lathamus discolor

Papagalul rapid este o specie in pericol de disparitie, traieste in sudul si sud-estul Australiei. Are denumirea stiintifica de Lathamus discolor si este o pasare nemigratoare. Poate avea lungimea corpului de 25 cm si greutatea de 65 g.

Platycercus elegans
Platycercus elegans

Rosela stacoji este o specie nemigratoare din estul si sud-estul Australiei. Are denumirea stiintifica de Platycercus elegans, poate avea lungimea corpului de 36 cm si greutatea de 150 g. Are penajul rosu si prezinta pete albastre pe obraji si aripi.

Melopsittacus undulatus
Melopsittacus undulatus

Papagalul ondulat comun este una din cele mai raspandite specii de acest gen din lume. Are denumirea stiintifica de Melopsittacus undulatus si poate avea lungimea corpului de 18 cm si greutatea de 25 g. Astfel de pasari formeaza in salbaticie stoluri mari si foarte zgomotoase.

Cacatua galerita
Cacatua galerita

Cacaduul cu mot galben este o specie de papagal mare raspandita in Noua Guinee si Australia. Are lungimea corpului de 50 cm si greutatea de 950 g. Este o pasare nemigratoare si are denumirea stiintifica de Cacatua galerita. Are penajul alb, creasta de pe cap galbena si penele de sub aripi si coada tot galbene.

Loriusul multicolor
Loriusul multicolor

Loriusul multicolor are denumirea stiintifica de Trichoglossus novaehollandiae si impresioneaza prin coloritul penajului. Este cea mai mare specie de lorius. Cele mai multe exemplare traiesc in Tasmania, prefera regiunile cu arbori de cauciuc.

Calyptorhynchus banksi
Calyptorhynchus banksi

Cacaduul corvid are penajul negru cu reflexii verzui si la coada pene rosiatice care formeaza o dunga lata. Este o specie arboricola cunoscuta cu denumirea stiintifica de Calyptorhynchus banksi.

Lorius domicella
Lorius domicella

In Arhipelagul Indonezian traieste loriusul de culoarea bronzului care are denumirea stiintifica de Lorius domicella. Se remarca prin penajul extraordinar de frumos si sunetele placute pe care le scoate.

Cacatua moluccensis
Cacatua moluccensis

Papagalul din Moluce are denumirea stiintifica de Cacatua moluccensis si are penajul alb cu pete roz-deschis.

Loriculus stigmatus
Loriculus stigmatus

Liliacul mic este o specie de papagal din Insulele Celebes. Are denumirea stiintifica de Loriculus stigmatus si prefera regiunile cu palmieri de cocos.

Cyanolyseus patagonicus
Cyanolyseus patagonicus

Papagalul de stanca prefera zonele cu palmieri din America de Sud si are denumirea stiintifica de Cyanolyseus patagonicus.

Loriculus galgulus
Loriculus galgulus

Papagalul coronita albastra are denumirea stiintifica de Loriculus galgulus si face parte din grupul papagalilor cu podoaba care au corpul destul de mic. Are o pata albastra deasupra capului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.