Cele mai curate ţări din lume, în evaluarea EPI, 2024, sunt identificate în funcţie de indicele de performanţă EPI (Environmental Performance Index), care analizează mai mulți factori în funcţie de care se face clasamentul celor 180 de ţări de pe glob evaluate. Curățenia este un aspect vital al identității unei națiuni si al sănătății sale fizice si morale, reflectând nivelul de educație si angajamentul acesteia față de mediu, față de bunăstarea cetățenilor săi.

Criteriile comune luate în considerare pentru a determina curățenia unei țări (puse la punct de cercetători de la Universitatea Yale și Universitatea Columbia) includ: calitatea aerului (măsurarea concentrațiilor de poluanți atmosferici), calitatea apei din râuri şi lacuri, managementul deșeurilor (eficiența sistemelor de colectare și tratare a deșeurilor solide, reciclarea și gestionarea corectă a deșeurilor periculoase), suprafața verde (precum și politicile privind conservarea mediului înconjurător), eficiența energetică (implementarea tehnologiilor prietenoase cu mediul), calitatea solului, practicile agricole durabile, existența şi respectarea legilor privind protecția mediului.

Țările care au valori EPI ridicate prezintă performanțe excepționale în a avea politici eficiente pentru sănătatea mediului, ceea ce înseamnă condiţii mai bune şi speranțe de viață mai mari pentru cetățenii lor. O valoare scăzută a indicelui EPI indică faptul că o țară nu funcționează la fel de bine ca alte națiuni în ceea ce privește realizarea obiectivelor şi politicilor de mediu.

În plus, sunt analizate modificările pozitive/ negative ale scorurilor din ultimii zece ani, pentru a arăta direcția în care s-a îndreptat o țară din acest punct de vedere. Trebuie precizat, de asemenea, că scorul EPI se calculează în anii pari, ceea ce înseamnă că reperul pentru cele mai curate țări în 2024 este anul 2022, fiind luate în calcul şi aspecte/ schimbări care au intervenit în 2023.

Cele mai curate țări din lume, 2024 – Locul 1, Danemarca

Cele mai curate țări din lume, Danemarca
Cele mai curate țări din lume, Danemarca

Pe locul 1, în clasamentul “Cele mai curate țări din lume”, în 2024, se află Danemarca (77,9 puncte, scor EPI) – o ţară cu aproape şase milioane de locuitori, “prietenoasă”, un loc minunat pentru a lucra, a studia, a face afaceri și a trăi confortabil.

Sursele de energie regenerabilă (în primul rând, energia eoliană), rezultatele excelente în tratarea apelor uzate (100 de puncte din 100), ariile marine protejate (100 de puncte), alimentele ecologice, rețeaua eficientă de transport public o fac una dintre cele mai curate țări din Europa. Capitala, Copenhaga, este un exemplu strălucitor de durabilitate urbană.

De altfel, nu întâmplător această ţară figurează pe locul al doilea şi în topul “Cele mai fericite țări din lume, realizat anual de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) şi pentru care sunt luate în considerare sănătatea, speranţa de viaţă, educaţia, PIB/ cap de locuitor, protecţia socială, libertatea de a face ce vrei cu viaţa ta, percepţia asupra corupţiei aleşilor, generozitatea oamenilor (măsurată în nivelul donaţiilor către organizaţiile caritabile), identitatea naţională, frumuseţea peisajelor.

Danezii acordă o atenţie deosebită curăţeniei, indiferent că este vorba de satele pitoreşti, grupate în jurul bisericilor de un alb imaculat, de oraşe, de zonele de coastă unde plajele largi alternează cu golfuri şi fiorduri. Au grijă de pădurile umbroase de fag, de toate zonele verzi, de lacuri, de insulele spre care transportul se face cu feribotul – o ţară ca în poveştile lui Hans Christian Andersen.

De remarcat este şi faptul că Danemarca deține și un alt superlativ – statisticile arată că este cea mai puțin coruptă țară din lume.

Locul al doilea – Regatul Unit

Regatul Unit
Regatul Unit

Regatul Unit este a doua cea mai curată țară din lume, primind un scor EPI de 77,7 puncte. Acest scor este impresionant, având în vedere populația țării, de 67,5 milioane (peste 8 milioane de oameni locuiesc în Londra), iar suprafaţa ţării, comparativ cu Danemarca, este de aproximativ şase ori mai mare. Regatul Unit are scoruri perfecte pentru apă potabilă, canalizare și emisii de poluare.

Regatul Unit cuprinde patru țări, adică Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. În clasamentul “Cele mai curate țări din lume”, a primit scoruri perfecte la apă potabilă și salubritate. S-a descurcat excelent și în alte două categorii, cum ar fi zonele marine protejate și protecția biomului. Are, de asemenea, un indice ridicat de calitate a aerului, de 94,43. Sunt depuse constant eforturi intense în protejarea mediului, cu un scor de 96,69 la biodiversitate și habitat, ceea ce explică şi de ce este şi a șasea țară cea mai vizitată din lume.

Nu întâmplător, Regatul Unit este şi una dintre cele mai bogate țări din lume. Această mare națiune are un PIB total de 2.434 de miliarde de dolari, cu un PIB pe cap de locuitor de 38.591 de dolari. PIB-ul lor nominal total este al șaselea cel mai mare din lume. Este a treia cea mai mare economie din Europa.

Cele mai curate țări din lume, 2024 – Locul al III-lea, Finlanda

Finlanda, Helsinki
Finlanda, Helsinki

A doua țară nordică, după Danemarca, din topul “Cele mai curate țări din lume”, Finlanda, ocupă un binemeritat loc trei, cu un scor de 77,5 puncte.

Finlanda este adesea admirată pentru peisajele sale naturale curate, pentru eforturile de conservare a mediului, pentru faptul că 42% din energia ţării provine din surse regenerabile. În privinţa calităţii aerului a obţinut un scor impresionant de 93,5 puncte. A atins, de asemenea, scoruri EPI excepţionale pentru salubritate, calitatea apei potabile și expunerea la metale grele, expresie a interesului statului pentru sănătatea și bunăstarea cetățenilor săi.

Această ţară a acordat constant prioritate conservării pădurilor și a faunei sălbatice, recunoscând rolul lor în menținerea unui ecosistem echilibrat. Cu o vegetație extinsă și un angajament pentru conservarea habitatelor naturale, Finlanda este o dovadă a practicilor de mediu durabile.

Cele mai curate țări din lume, 2024 – Locul al IV-lea, Malta

Cele mai curate țări din lume, Malta
Cele mai curate țări din lume, Malta

Malta, o mică națiune insulară din Marea Mediterană, cu o suprafaţă de 316 kilometri pătraţi şi o populaţie de circa 470 000 de locuitori, a demonstrat un salt remarcabil în clasamentul EPI 2024, urcând de la locul 23, in precedentul clasament, la un impresionant loc 4, cu un scor EPI de 77,3. Este o realizare remarcabilă, care vorbește despre interesul ţării pentru un viitor mai curat și mai durabil din punct de vedere ecologic.

Malta se mândrește cu scoruri EPI perfecte pentru calitatea apei potabile și a aerului, evidențiind preocuparea administraţiei ţării de a oferi populației sale apă potabilă curată și sigură, mai ales în condiţiile în care resursele de apă dulce sunt limitate.

Angajamentul Maltei de a-și păstra frumusețea naturală și ecosistemele, inclusiv plajele sale uimitoare și formațiunile stâncoase, este o dovadă a importanței conservării mediului în această ţară insulară, care este şi o destinaţie turistică importantă, fiind vizitată de aproximativ 1,6 milioane de turişti anual (adică de trei ori mai mulți turiști decât numărul de rezidenţi).

Suedia – locul al V-lea

Suedia, Stockholm
Suedia, Stockholm

Alăturându-se Danemarcei şi Finlandei, Suedia, cu un scor de 72,7 puncte, este a treia ţară nordică fruntaşă între ţările lumii, în privinţa curăţeniei. Sunt remarcabile eforturile autorităţilor şi ale cetăţenilor de a acorda prioritate naturii, vegetaţiei, păstrându-şi intacte pădurile, păşunile, protejând ecosistemele marine.

Sunt încurajate, prin legislaţie, inițiativele ecologice, cum ar fi utilizarea energiei regenerabile, transportul alimentat cu energie solară și practicile de agricultură ecologică.

Suedia este a șaisprezecea cea mai bogată țară din lume în ceea ce privește PIB-ul (produsul intern brut) pe cap de locuitor și cetățenii săi au un nivel de trai ridicat. Este, de asemenea, a patra cea mai competitivă economie din lume şi, în medie, 27% din banii contribuabililor din Suedia sunt direcționați către educație și asistență medicală.

Următoarele cinci cele mai curate ţări din lume sunt: Luxemburg (72,3 puncte), cu un scor maxim la salubritate, reflectând sistemele eficiente de tratare a apelor uzate şi cu un standard de viaţă foarte ridicat, Slovenia (71,8 puncte), cu o atenţie deosebită acordată conservării pădurilor, Austria (66,5 puncte), Elveţia (65,9 puncte), renumită pentru sursele sale de apă curată și pentru reglementările stricte privind poluanții și gestionarea deșeurilor, şi Islanda (62,8 puncte), cunoscută pentru frumusețea sa naturală curată și nealterată.

Alte date din clasamentul “Cele mai curate ţări din lume”

Romania, Sighisoara
Romania, Sighisoara

România (56 de puncte, scor EPI) ocupă locul 30 în clasamentul “Cele mai curate ţări din lume”, în scădere faţă de datele evaluării anterioare, ceea ce indică necesitatea unei mai mari responsabilităţi a administratorilor ţării şi a fiecărui cetăţean faţă de ceea ce natura ne-a dăruit cu atâta generozitate.

Pe ultimele locuri (176 – 180), cu cele mai mici scoruri, în acest clasament, se situează: Pakistan, Bangladesh, Vietnam, Myanmar, India.

Trebuie subliniat că ţările care se află pe primele cinci locuri, ca cele mai curate, au şi cele mai curate capitale, la care se pot adăuga alte exemple de pe glob, cum ar fi: Tokyo, capitala Japoniei (dovadă a educaţiei şi valorilor locuitorilor, a respectului pentru mediu şi comunitate), Singapore (oraş-stat cu aproape şase milioane de locuitori), Calgary (Canada), un exemplu despre modul în care dezvoltarea urbană și curățenia pot coexista armonios, Auckland, Noua Zeelandă, oraşul care a făcut, în ultimele trei decenii, un progres uriaş în privinţa curăţeniei, Honolulu (Hawaii), un paradis insular, cu cel mai pur aer dintre toate orașele din SUA etc.

Curăţenia unei ţări (ca şi curăţenia individuală) este/ ar trebui să fie oriunde semnul respectului faţă de natură, faţă de noi înşine. Curăţenia înseamnă o viaţă mai bună. Apa curată, aerul pur, gestionarea eficientă a deșeurilor, igienizarea eficientă pot îmbunătăți în mod semnificativ sănătatea umană si conduc, implicit, la o speranță de viață mai mare.

Până la urmă, ţările care se află de multă vreme in fruntea unui astfel de clasament sau altele, care au făcut progrese semnificative in privinţa curăţeniei, arată că “Homo locum ornet” – “Omul sfinţeşte locul”.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.