Autoprotretul este una dintre cele mai spectaculoase ramuri ale picturii, acesta reprezentand, dupa cum insusi numele sugereaza, transpunerea in plan artistic a imaginii creatorului operei in sine. Autoportretul nu este caracteristic doar picturii, ci si fotografiei si literaturii insa in randurile care vor urma va vom prezenta care sunt cele mai faimoase autoportrete din domeniul picturii.

Istoria autoportretului este una cat se poate de interesanta, iar imaginea artistului a fost introdusa in operele de arta inca din antichitate, urmand ca autoportretul sa cunoasca evolutia de-a lungul timpului. Autoportretul ca mijloc de manifestare artistica poate fi impartit in mai multe categorii atat din punctul de vedere al perioadei caracteristice, cat si din punctul de vedere al temelor si simbolurilor cultivate.

De ce sunt importante autoportretele?

Probabil va intrebati care este motivul pentru care unii artisti au simtit si inca simt nevoia sa se introduca automat in opera de arta pe care o creeaza. Ei bine, nu va ganditi ca autoportretele au fost sau sunt realizate din exces de ego. Nicidecum. Avand in vedere ca pictura, la fel ca oricare alta arta, reprezinta un mijloc de exprimare, prin autoportret artistul a reusit sa creeze o imagine unica a eului creator.

Fie ca prin intermediul autoportretului artistii au dorit sa isi arate maiestria si abilitatile artistice, fie au incercat sa isi exprime anumite frustrari, sentimente, tumultul interior si diverse etape ale vietii personale si ale vietii artistice, autoportretul reprezentand un adevarat jurnal, acest mijloc de manifestare artistica va ramane intotdeauna una dintre cele mai interesante opere de arta.

Vincent van Gogh, Foto: verdacciostudio.com
Vincent van Gogh, Foto: verdacciostudio.com

1. Autoportretele lui Vincent van Gogh sunt, fara indoiala, cele mai faimoase. Cele peste 30 de autoportrete realizate de catre unul dintre cei mai importanti pictori ai tuturor timpurilor, realizate intre anii 1886 – 1889, au facut ca pictorul sa fie recunoscut drept un adevarat maestru al autoportretului. Motivele pentru care van Gogh a ales acest mijloc de exprimare artistica sunt numeroase: artistul a folosit autoportretul atat pentru a se cunoaste mai bine, dupa cum inusi a exprimat, pentru a-si testa abilitatile artistice cat si din punct de vedere material avand in vedere ca artistul nu dispunea de suficiente resurse pentru a plati modelele. In toate cele 37 de autoportrete, van Gogh are privirea atintita catre public, insa ipostazele si culorile sunt cele care fac cel mai bine diferenta intre faimoasele autoportrete. Dintre aceste picturi, Autoportret fara barba este una dintre cele mai faimoase opere de arta ale pictorului, fiind in acelasi timp si una dintre cele mai scumpe opere de arta din intreaga lume.

Foarte multe autoportrete, printre care Autoportretul cu ureche bandajata al lui van Gogh, sunt folosite ca material de studiu pentru problemele psihice caracteristice lumii artistice. Portretul mentionat anterior este unul dintre cele mai faimoase autoportrete din lume.

Henri Matisse, Foto: canvaspaintingforsale.com
Henri Matisse, Foto: canvaspaintingforsale.com

2. Un alt autoportret celebru apartine lui Henri Matisse si a fost realizat in anul 1906, purtand numele de Autoportet intr-un tricou dungat. Acesta pictura in ulei reprezinta o interesanta imagine a artistului realizata in momentul in care era un adept al fauvismului.

Balthasar Klossowski de Rola, Foto: artcontemporanigeneral.blogspot.ro
Balthasar Klossowski de Rola, Foto: artcontemporanigeneral.blogspot.ro

3. Balthasar Klossowski de Rola cunoscut cu numele de Balthus, un pictor de renume, a creat un interesant autoportret in care se infatiseaza in timpul actului de creatie. Opera sa reprezinta unul dintre cele mai faimoase autoportrete din lume datorita compozitiei si datorita impactului pe care il ofera lumii artistice.

Pablo Picasso, Foto: porintelligence.tistor
Pablo Picasso, Foto: porintelligence.tistor

4. Si Pablo Picasso a fost un adevarat maestru al autoportretului, doua dintre operele sale intrand in categoria celor mai faimoase autoportrete din intreaga lume a artei. Autoportretul realizat in anul 1901 caracterizeaza o perioada plina de tensiune si tumult, fapt care poate fi dedus privind compozitia cromatica a picturii, chipul artistului fiind de un macabru si morbid alb, alb care contrasteaza cu albastrul de pe fundal. Spre deosebire de acest autoportret, cel realizat in anul 1907 prezinta o imagine mult mai interesanta a artistului, pictura impresionand si din punctul de vedere al compozitiei, fiind intalnite influentele culturii africane. Chipul artistului este redat sub forma unei masti, iar contrastul cromatic este unul plin de energie si vitalitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.