Portretul reprezinta unul dintre cele mai interesante genuri ale picturii, fotografiei si chiar al literaturii si nu mic a fost numarul artistilor care au realizat de-a lungul timpului portrete cu adevarat incantatoare. A realiza un portret nu este deloc un lucru simplu ci, din contra, portretul trebuie sa surprinda esenta trairilor, trebuie sa surprinda expresivitatea chipului, sentimentele si detaliile.
In randurile care urmeaza va vom prezenta care sunt cele mai faimoase portrete realizate vreodata de catre marii pictori ai lumii.

Mona LIsa, Foto: theblockheads.net
Mona Lisa, Foto: theblockheads.net

1. Fara indoiala, cel mai faimos portret din intreaga lume a artei este si una dintre cele mai celebre picturi din lume: Mona Lisa sau Gioconda, opera cunoscutului artist Leonardo da Vinci. Pictura in ulei realizata intre anii 1503 – 1506, este portretul Lisei Gheradini, membra unei importante familii din timpul Italiei renascentiste. Portretul a fost realizat de catre da Vinci la cererea sotului celei mentionate anterior si nu este de mirare ca aceasta este una dintre cele mai celebre picturi din lume avand in vedere ca surprinde nu doar prin compozitie, ci si prin modul in care sunt redate trasaturile chipului in asa fel incat, printr-o mare subtilitate, sentimentele si trairile interioare sunt redate intr-un mod cu adevarat fascinant. Portretul are un impact puternic asupra privitorului, chiar daca este invaluit in calmitate si mister. Mai mult decat atat, supriza reiese din faptul ca portretul este integrat unui peisaj, ceea ce face ca faimoasa pictura sa fie prima de acest gen.

Portretul lui Charles I, Foto: studyblue.com
Portretul lui Charles I, Foto: studyblue.com

2. Portretul lui Charles I realizat de catre Anthony Van Dyck este una dintre capodoperele artistului. Pe langa interesanta compozitie, Van Dyck a reusit sa surprinda aerul regal al personajului datorita vestimentatiei acestuia, datorita posturii si privirii, dar mai ales datorita faptului ca elementele componente ale picturii se supun imaginii centrale ale operei, adica regelui.

Adele Bloch – Bauer I, Foto: blog.willamette.edu
Adele Bloch – Bauer I, Foto: blog.willamette.edu

3. Portretul lui Adele Bloch – Bauer I este un alt impresionant portret realizat de catre pictorul Gustave Klimt in anul 1907. Portretul este, de asemenea, si una dintre cele mai scumpe picturi din lume, fiind cu desavarsire o pictura interesanta, realizata intr-un mod inedit pentru acea vreme, mai ales ca Adele Bloch – Bauer a fost singurul model pe care artistul l-a ales de doua ori pentru picturile sale. Pictura a avut o istorie interesanta fapt pentru care a fost creat si un film pe tema acesteia.

Portretul mamei lui Whistler, Foto: kinodoom.com
Portretul mamei lui Whistler, Foto: kinodoom.com

4. Portretul mamei lui Whistler, sau Arnajament in gri si negru I, este o opera impresionanta, realizata de catre pictorul james Abbot MacNeill Whistler. Daca ati urmarit filmele celebrului personaj de comedie, Mister Bean, cu siguranta v-ati dat seama despre ce opera este vorba. Portretul din profil este unul cat se poate de original, iar foarte multi critici de arta au descris-o pe mama lui Whistler drept o „Mona Lisa a epocii victoriene”. Portretul a devenit un model pentru viitorii pictori care au incercat sa imite interesantul aranajment monocrom, fara insa ca efectul sa fie la fel de fabulos precum cel realizat de catre Whistler, deoarece opera acestuia reuseste intr-adevar sa transmita sentimente, emotii si trairi.

Portretul Papei Inocentiu al X-lea, Foto: theartstack.com
Portretul Papei Inocentiu al X-lea, Foto: theartstack.com

5. Portretul Papei Inocentiu al X-lea realizat de catre Diego Velázquez este considerat de catre foarte multi critici de arta drept cel mai bun portret realizat vreodata de catre un artist desavasit care a reusit sa combine intr-un mod inedit viziunea clara asupra realitatii cu fermitatea picturii in sine, iar efectul surprinde chiar si dupa cinci secole. Celebra opera a constituit un element de studiu pentru viitorii artisti care au incercat sa inteleaga cat mai bine pictura atat din punctul de vedere al compozitiei, cat si din punctul de vedere al felului in care portretul este realizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.