Ideea de observare a stelelor poate evoca imaginea unor tocilari aplecati deasupra unor telescoape, insa bucuria observarii cerului instelat este accesibila tuturor, chiar daca Luna este singurul obiect pe care il recunoasteti. Contemplarea cerului este ideala in special atunci cand are loc intr-un cadru intim, in timp ce va relaxati la orizontala si va folositi doar ochii. Aceasta usurinta si intimitate este mentinuta in timp ce privesti cerul cu ajutorul unui binoclu. Binoclurile sunt usor de folosit, ieftine, usor de transportat si pot fi utilizate intr-o multime de feluri, pe langa astronomie. Exista numeroase obiecte cosmice vizibile cu binoclul, chiar daca este vorba de un binoclu mic, printre care: satelitii lui Jupiter, detalii ale Lunii, fazele planetei Venus, petele de pe soare si multe altele.
Nimic din ceea ce veti vedea nu va semana cu imaginile spectaculoase furnizate de Telescopul Spatial Hubble. Insa, observarea stelelor tinde sa fie mai mult o incursiune spirituala si intelectuala decat una estetica. Doar faptul ca vedeti fotoni lansati in spatiu cu 2,5 milioane de ani in urma de o galaxie indepartata poate lasa un impact mult mai profund asupra voastra decat o imagine frumoasa facuta in spatiu. Scanarea Caii Lactee intr-o noapte senina, intunecata si fara Luna, are o frumusete mai profunda decat farmecul sau estetic. Aceasta este, de asemenea, o legatura cu radacinile noastre stravechi. Indiferent cat de multe lucruri invatam de la stiinta, contemplarea in liniste a cerului intunecat evoca sentimente similare cu cele ale omenirii de la inceputul timpului. Deci, data viitoare cand aveti ocazia, scoateti binoclul de la naftalina si priviti cerul pentru a vedea toate minunatiile care va asteapta.
Sateliti si meteoriti
Satelitii si meteoritii pot fi vazuti cu ochiul liber, insa in zonele unde exista prea multa poluare luminoasa, aceste obiecte sunt prea palide si nu pot fi vazute prea bine. Doar cei mai stralucitori meteoriti pot fi observati. In timp ce scanati cerul cu binoclul, mai mult ca sigur veti vedea o mica dunga de lumina care trece prin campul de vedere al instrumentului. Numai puterea de colectare a luminii combinata cu campul de vedere larg al binoclului (in comparatie cu telescoapele) dezvaluie aceste actiuni aleatoare de violenta cereasca.
Satelitii mari si luminosi sunt usor de vizualizat chiar si cu ochiul liber. Daca priviti cerul cu o ora sau doua inainte de rasaritul soarelui sau dupa apusul acestuia, veti observa niste puncte de lumina care se misca incet pe cer. Acestea par a fi niste avioane, insa luminile lor nu clipesc. Urmariti-le cat de mult timp puteti – altitudinea si calea acestor obiecte determina locul unde vor disparea in spatele umbrei Pamantului. Ca si meteoritii, multi sateliti care sunt prea slab iluminati pentru a fi vazuti cu ochiul liber, sunt dezvaluiti de catre binoclu.
Luna si satelitii galileeni
Luna este o sursa de uimire, romantism si reflectare, inca dintre cele mai vechi timpuri. Cel mai luminos obiect de pe cerul noptii este usor de vazut cu ochiul liber, insa, cu ajutorul unui binoclu, sunt dezvaluite mult mai multe detalii. Cel mai bun moment pentru vizualizarea detaliilor Lunii nu este neaparat in timpul unei Luni Pline. Cele mai multe detalii se vad la terminatia Lunii – linia de umbra a Lunii care separa faza vizibila de restul discului. Umbrele aruncate de-a lungul terminatiei ilumineaza detaliile muntilor si vailor de pe Luna. Craterele de impact, neatinse de atmosfera si eroziune, afiseaza istoria violenta a sistemului solar timpuriu. Campiile intunecate ale Lunii dezvaluie viata antica, activa din punct de vedere geologic, a fluxurilor de lava care se afla de mult timp in stare latenta.
Satelitii galileeni ai planetei Jupiter reprezinta alte obiecte ce merita sa fie observate. Observarea planetei este o sarcina unde telescopul este cu adevarat necesar, insa pentru a vedea cei patru sateliti mari ai lui Jupiter nu aveti nevoie decat de un binoclu. De fapt, satelitii sunt indeajuns de luminosi pentru a putea fi vazuti cu ochiul liber, insa ei sunt eclipsati de lumina puternica a lui Jupiter. Un binoclu va afisa acesti sateliti ca pe niste stele mici grupate in jurul gigantului gazos.
Roiuri de stele si nebuloase
Situata in constelatia Perseus, Clusterul Dublu reprezinta de fapt doua clustere stelare care se afla foarte aproape unul de celalalt. Un cluster de stele este o grupare densa de stele. Clusterul Dublu reprezinta o tinta fantastica pentru un binoclu, deoarece este un obiect relativ mare pe cerul noptii. Acesta are dimensiunea aparenta de 60 de minute de arc (un grad). Campul de vedere al unui telescop este adesea prea ingust pentru a va putea bucura de ambele clustere in acelasi timp. Binoclurile au campuri de vedere de sase grade sau mai mult, suficient de spatioase pentru a incadra Clusterul Dublu in intregime.
Stupul, la fel ca si Clusterul Dublu, este un alt roi de stele deschis. Situat la 577 de ani lumina distanta de Pamant, Stupul se afla in constelatia Cancer. Acest cluster a fost unul din primele obiecte studiate de Galileo Galilei cu ajutorul telescopului sau, si reprezinta o tinta foarte buna pentru un binoclu datorita dimensiunii sale aparente pe cerul noptii.
Multe nebuloase sunt zone de condensare a gazului interstelar, unde se formeaza noi stele si sisteme stelare – pepiniere stelare. Nebuloasa Laguna este considerata a fi una dintre cele mai frumoase privelisti de pe cerul noptii. Aceasta poate fi gasita in constelatia Sagittarius, insa doar in timpul verii, la latitudinile nordice mijlocii. Nebuloasa Orion este pata de pe sabia Vanatorului din constelatia Orion. Orion este constelatia cea mai usor de recunoscut din cerul de iarna, un obiect cu adevarat frumos. Nebuloasa este o fabrica de stele care se afla la aproximativ 1270 de ani lumina distanta, aceasta fiind cea mai apropiata pepiniera de stele de Pamant. Dimensiunea sa aparenta pe cer este de un grad.
Pleiadele si galaxia Andromeda
Mentionate de trei ori in Biblie, si o sursa de inspiratie pentru aproape fiecare cultura antica, Pleiadele sunt o tinta minunata pentru binocluri. Acest cluster de stele mic (in ceea ce priveste cantitatea de stele) este, de asemenea, un loc de nastere al noilor stele, desi nebuloasa este vizibila doar atunci cand este fotografiata. Pleiadele sunt foarte usor de vazut cu ochiul liber, insa arata extrem de diferit atunci cand sunt vazute cu un binoclu. Dimensiunea aparenta a acestui cluster este mult prea mare pentru a se incadra in campul de vedere al unui telescop, prin urmare, un binoclu este alegerea potrivita.
Care este cel mai bun lucru legat de galaxia Andromeda? Tocmai asta, faptul ca este o galaxie! Andromeda contine un trilion de sori si se afla la 2,5 milioane de ani lumina distanta. Aceasta este orbitata de 14 galaxii pitice, doua dintre acestea (M32 si M110) putand fi vazute cu ajutorul binoclului in acelasi timp. Andromeda este cel mai indepartat obiect pe care il puteti vedea cu ochiul liber (arata ca o pata slab iluminata pe cer). Cu o dimensiune aparenta totala de 4 grade, aceasta galaxie reprezinta un obiect remarcabil pentru binocluri.
Galaxia noastra si cometele
Norul argintiu delicat care se intinde pe cer in noptile intunecate si senine este galaxia noastra, Calea Lactee. Scanarea Caii Lactee intr-o noapte de vara este un deliciu astronomic pe care nu trebuie sa-l ratati. Cu ajutorul unui binoclu, norul argintiu isi dezvaluie natura – o multitudine de stele care alcatuiesc galaxia noastra. Nicio alta portiune de cer nu este mai plina de stele ca acest nor argintiu sau mai captivanta atunci cand este privita cu un binoclu.
Binoclurile sunt recunoscute universal ca fiind cele mai bune instrumente pentru vizualizarea cometelor ce pot fi vazute si cu ochiul liber. Cometele si cozile lor efemere si extinse pot avea o dimensiune enorma pe cerul noptii. Cometele luminoase adeseori pot umple chiar si campul de vedere larg al unui binoclu. Un telescop ingreuneaza observarea unei comete datorita campului sau de vedere relativ ingust. Desi cometele sunt adesea periodice (si, prin urmare previzibile), marea majoritate sunt prea slab iluminate pentru a putea fi vazute. Cele mai spectaculoase comete apar de multe ori ca niste surprize – fie o cometa recent descoperita sau o cometa periodica devenit brusc mai luminoasa.