Periodic, revista americana Science informeaza cititorii in legatura cu cele mai recente si importante descoperiri stiintifice. Astfel, anul 2013 s-a dovedit a fi foarte bogat in descoperiri, remarcabile fiind considerate urmatoarele :

  • Imunoterapia in lupta impotriva cancerului – dupa mai multe experimente clinice, utilizandu-se limfocitele T si alte celule apartinand sistemului imunitar, in 2013, cercetatorii au ajuns la concluzia ca aceasta este noua paradigma in tratarea cancerului – orientarea sistemului imunitar spre atacul tumorilor ; chiar daca metoda a functionat numai in anumite forme de cancer, asteptarile specialistilor sunt foarte mari, in aceasta directie.Descoperiri stiintifice
  • O noua tehnica de modificare a genelor – numita CRISPR a fost descoperita tot in 2013. Aceasta se bazeaza pe o proteina numita Cas9 si cercetatorii au demonstrat ca pot manipula respectiva proteina pentru efectuarea de microchirurgie pe gene, experimentele facandu-se atat pe celule de soareci, cat si de plante si de oameni.
  • Un creier mai « transparent » – o tehnica noua de imagerie cerebrala (CLARITY) face « transparente » tesuturile creierului, inlaturandu-se astfel marile obstacole ale imagisticii traditionale (moleculele de lipide facand tesuturile opace). Prin noua procedura, neuronii pot fi studiati mai rapid si mai eficace.
  • Celule susa obtinute de la clone – o echipa de cercetatori de la Universitatea din Oregon au reusit sa creeze celule susa de la embrioni umani clonati, acestea fiind foarte utile in studiul si tratamentul unor boli.
  • Crearea de mini-organe umane – in 2013, pentru prima data, s-a reusit crearea de mini-organe – mini-rinichi si mini-creier. In cazul mini-creierului, in conditiile in care dimensiunile lui sunt de marimea unui mar, similaritatea cu creierul uman normal, in privinta tesuturilor si a structurii, a fost uimitoare, un astfel de creier fiind utilizat pentru obtinerea de noi date despre microcefalie (situatie in care creierul nu se dezvolta la dimensiuni normale) ;
  • Acceleratoare de particule cosmice – anul trecut, astronomii au descoperit sursa particulelor cu o mare energie, numite « particule cosmice », din categoria celor care « lovesc » cu regularitate Terra, provenind din supernove care explodeaza, degajand nori de gaz si deseuri interstelare.
stiinta
stiinta
  • Celule pentru convertirea energiei solare in electricitate – a fost descoperit un nou mineral – perovskit – care poate fi utilizat la fabricarea celulelor capabile sa converteasca 15% din energia solara in electricitate. Avantajul acestui mineral consta in faptul ca este ieftin (mai ieftin decat siliciul, folosit in prezent la panourile solare) si usor de obtinut.
  • Somnul permite « repararea » creierului – experimentele pe soareci au demonstrat ca somnul este esential in « repararea » creierului, deoarece in acest timp (al somnului) canalele dintre neuroni se largesc, permitand lichidului cefalo-rahidian sa elimine « deseurile », precum proteinele asociate maladiei Alzheimer.
  • Rolul esential al bacteriilor pentru sanatatea organismului – cercetatorii au demonstrat ca miile de miliarde de bacterii care se gasesc in organismul uman joaca un rol esential in determinarea modului in care corpul reactioneaza la diferite probleme de sanatate, de la malnutritie la cancer. Medicina « personalizata » a viitorului va trebui sa tina seama de rolul acestor bacterii.

stiinta1

  • Un ingredient cheie in realizarea unui vaccin – specialistii in domeniu au descoperit, in 2013, un ingredient cheie pentru fabricarea vaccinului care sa combata virusul respirator syncytial (VRS), care afecteaza milioane de copii in fiecare an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.