Home Călătorii De vizitat în Lume Cele mai "puturoase" destinații turistice: peșterile de brânzeturi

Cele mai "puturoase" destinații turistice: peșterile de brânzeturi

0

Există turiști pentru care aventura este principalul criteriu în alegerea destinației de vacanță. Dar aventura nu trebuie să însemne neapărat a-ți pune viața în pericol. De exemplu, este suficient să-ți pui simțurile la încercare. Așa că haideți să dăm o tură prin cele mai „puturoase” destinații turistice din lume: peșterile de brânzeturi!

Brânză Roquefort – Soulzon

Roquefort

Celebra brânză Roquefort se numără printre cele mai mari delicatese franțuzești. Gustul e divin, dar cum rămâne cu mirosul? Dacă în frigider brânza Roquefort face ravagii, să vedeți ce se întâmplă în peștera unde este ținută! Este vorba despre peștera Roquefort din Soulzon, Franța.

Conform legendei, peșterile din munții Combalou adăpostesc cel mai vechi mucegai albastru din lume, datând încă din vremea Imperiului Roman. Nebunia brânzei mucegăite a început odată cu un păstor antic ce a lăsat într-una din peșterile munților Combalou un sendviș din pâine de secară, umplut cu câteva felii de caș proaspăt. Păstorul a fost întrerupt de la masă, din cauza unei urgențe. Când și-a reamintit de sendviș și s-a întors după el, surpriză! Sendvișul se umpluse de mucegai. Pete mici, albastre apăruseră pe pâinea de secară și în felia de caș. Fiindu-i din cale afară de foame, păstorul a mâncat sendvișul mucegăit, descoperind un gust cu mult mai bun decât cel proaspăt.

În prezent, mucegaiul Penicillium Roquefort este cultivat pe pâine de secară. Totuși, roțile de brânză sunt mai întâi învelite în staniol și depuse în peșteri de calcar, a căror aerisire se face în mod natural, prin mici crăpături aflate în pereții peșterii. Turiștii sunt invitați să reziste unui tur de vizitare de o oră, iar ca răsplată vor putea ulterior lua parte la o degustare de brânză Roquefort.

Artisanal Bistro – New York

Sursa foto: markandlynnarefamished.com

În New York, este celebră un soi de peșteră artificială. Se numește Artisanal Bistro și constă într-un depozit cu cinci încăperi ce redau fidel condițiile (și mirosul) peșterilor naturale de brânzeturi.

Partea cea mai interesantă este că printre brânzeturile puturoase, clienții pot lua masa, fiecare încăpere fiind prevăzută cu câteva locuri de cinat. Deși atmosfera este una propriu-zis împuțită, clienții se bat pentru a trăi o astfel de experiență. Bistroul este atât de solicitat, încât nici măcar rezervările nu mai sunt sigure.

Așa-zisele peșteri de brânzeturi adăpostesc nu mai puțin de 145 tipuri de brânză cu mucegai, temperaturile și gradul de umiditate fiind strict controlate de către personalul bistroului. Nimic nu dă senzația că această peșteră puturoasă ar fi artificială. Rafturile pe care stau la maturat brânzeturile sunt făcute din lemn de fag european, tăiat în timpul refluxului și ținut să se usuce vreme de un an.

Peștera Gough – Marea Britanie

Sursa foto: summiteer.co.uk

Peștera Gough din Marea Britanie este unul dintre cele mai vechi locuri de pe pământ, iar înăuntru se pune la maturat celebra brânză Cheddar. O vizită în peștera Gough nu înseamnă doar mirosuri grele de brânză, ci și un spectacol al naturii, căci formațiunile de stalactite și stalagmite sunt absolut ieșite din comun.

Aici, a fost descoperit scheletul unui bărbat care a trăit în urmă cu 9000 de ani și căruia i s-a dat numele de… omul Cheddar. Cu o sută de ani în urmă, datorită umidității și temperaturii ideale din peștera Gough, oamenii au început să lase la maturat roți mari de brânză.

În prezent, peștera reprezintă o destinație turistică aproape morbidă. Fosilele descoperite înăuntru și mirosul provenind de la brânză dau impresia că ai pătruns cu adevărat într-un mormânt.

Bern’s Cave du Fromage – Tampa Bay

Sursa foto: bern.com

În Tampa Bay este deja faimoasă peștera Bern’s Cave du Fromage. Peștera include două galerii naturale, una mai mică și una mai mare. Aici, sunt păstrate mai multe soiuri de brânzeturi, puse special la maturat pentru a căpăta gusturi și mirosuri specifice brânzeturilor puturoase, dar gustoase.

Brânza este cumpărată din diverse locuri ale Americii, apoi depozitată în peșteră pentru a se obține câteva soiuri deja celebre: Blue, Raclette, Taleggio, Robiola, Brie și Camembert.

Peșterile se pot vizita de către turiști, însă temperaturile sunt destul de mici, maxim 10 grade Celsius, iar gradul de umiditate, destul de mare. Nu există posibilitatea degustării în interiorul peșterii puturoase. Felurile de brânză pot fi gustate numai în cadrul restaurantului care deține această peșteră, și anume Bern’s Steak House

Cowgirl Creamery – California

Sursa foto: cheeseloverca.wordpress.com

O altă peșteră puturoasă celebră se cheamă Cowgirl Creamery, dar experiența este una blândă. Turiștii pot urmări procesul de maturare a brânzei în peșteră prin niște pereți mari de sticlă. Mirosurile sunt, deci, foarte slabe, iar spiritul de sacrificiu al vizitatorului nu este tocmai pus la încercare.

Peștera se află în California, la Point Reyes, unde sunt fabricate cele mai premiate brânze americane. Aici, se produc numai șapte feluri de brânză organică, dintre care trei feluri sunt de brânză proaspătă și patru feluri sunt de brânză maturată. Turiștii se bat să viziteze această peșteră, probabil din pricină că mirosul este suportabil, spre deosebire de alte peșteri, astfel că se fac rezervări din timp.

Brânza Cabrales – Spania

Sursa foto: holidaysasturias.com

În Spania, sunt de vizitat celebrele peșteri împuțite unde se depozitează brânza Cabrales. Peșterile se găsesc în Asturia, în munți și aparțin unei singure familii producătoare de astfel de brânză.

Procesul este unul complicat și îndelungat. Se folosește lapte local, se trece prin fabrica de lactate înființată de familie, apoi, la final, roțile de brânză sunt depozitate în peșteri, pentru maturare. Mirosurile sunt puternice. Brânza este periodic întoarsă pe o parte și alta, pentru a se acoperi complet de mucegai albastru și a căpăta un gust ușor picant. Având în vedere că acest proces de „mucegăire” a brânzei este unul îndelungat, mirosul peșterilor este unul dintre cele mai pregnante din Europa.

Comuna Țaga

Sursa foto: clujbrandstour.ro

În România, cea mai faimoasă peșteră de brânzeturi este cea din comuna Țaga, unde se obțineau, până de curând, câteva delicioase tipuri de brânză maturată Napolact. Între timp, fabrica și-a închis producția din peșteră, deși mirosurile probabil că încă persistă.

Locul este unul de tradiție printre românii îndrăgostiți de brânza cu miros greu. Se spune că obiceiul de a ține brânză în peșteră este extrem de vechi pe plaiurile românești. Cu sute de ani în urmă, câțiva țărani morți de foame au furat caș de la masa stăpânului de pământ, dar speriați de propria îndrăzneală, au ascuns prada în peșteră. S-au dus după ea după destul de mult timp și au găsit-o cu totul altfel decât o lăsaseră, acoperită de o coajă gălbuie și întărită. Gustul era însă extraordinar. Și-au recunoscut în cele din urmă fapta, iar proprietarul păgubit a început să-și țină în peșteră toată producția de caș.

Peșterile puturoase reprezintă o atracție deosebită, dar presupun și mult curaj. Este foarte greu să te bucuri de ceea ce ai în fața ochilor, atâta timp cât nu apreciezi gustul minunat al brânzei cu mucegai.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version