Indiferent de situatia economica, vor fi mereu cei pasionati de arta si cu dare de mana carora nu le va pasa de nimic atunci cand vor plati cateva milioane bune de euro pe un tablou. Iar cele mai scumpe 10 picturi din lume nu fac decat sa demonstreze ca acesti oameni nu sunt deloc putini si ca interesul lor pentru capodopere nu scade niciodata. O scurta privire pe lista ii arata drept castigatori detasati pe Van Gogh si pe Pablo Picasso, ei fiind cei mai doriti de catre cumparatori. Ca stiluri si curente, pictura moderna, mai mult sau mai putin inteleasa de publicul larg este cea care se afla mereu in topuri. Clasicii insa vor ramane mereu pe piedestalul lor.
Pe primul loc in topul celor mai scumpe 10 picturi din lume in momentul de fata se afla pictura “Numarul 5, 1948” a lui Jackson Pollock, reprezentant al expresionismului abstract. In ciuda vietii tumultoase, artistul a lasat in urma multe opere foarte apreciate, inclusiv aceasta, care a fost cumparata se pare pentru suma de 156.8 de milioane de dolari in cadrul unei licitatii private. Pictura ar putea fi considerata de unii o joaca de copil, iar de altii o capodopera plina de putere; ea a fost realizata prin improscarea cu diverse nuante de maro si galben a unei panze, pana a capatat textura unui cuib de pasare privit de sus.
Pe locul doi intre cele mai scumpe 10 picturi din lume se afla “Femeie III” a pictorului expresionist abstract Willem de Kooning, a treia dintr-o serie de sase picturi. Vandut pentru 154 milioane de dolari, tabloul a fost multa vreme in proprietatea muzeului din Tel Aviv, dar a fost retras din cauza subiectului pe care il reprezinta, o femeie cu pieptul disproportionat de mare. Pictura este realizata pe panza, in nuante de gri-albastri si galben, iar de multe ori a fost asemanat operelor lui Picasso.
Locul trei, “Portretul lui Adele Bloch-Bauer I” a fost timp de patru luni primul in clasamentul ce cele mai scumpe 10 picturi din lume. Opera ii apartine faimosului Gustave Klimt, care si-a creat un stil specific, in care elementele geometrice decorative se imbina cu liniile mai dulci ale unor portrete foarte reusite si expresive. Portretul a fost vandut pentru 150,2 de milioane de dolari, reprezentand singurul model pictat de doua ori de catre marele artist.
Locul patru ii apartine unui pictor care din pacate nu a vandut in timpul vietii decat un tablou, si acela pe mai nimic. “Portretul doctorului Gachet”, de Vincent Van Gogh a fost vandut insa pentru echivalentul a 144,1 milioane de dolari in 1890; portretul infatiseaza un barbat ganditor si trist, existand mai multe variante ale acestuia, in alte nuante sau sub forma de schita.
La jumatatea clasamentului celor mai scumpe 10 picturi din lume se afla “Balul morii de la Galette”, una dintre cele mai cunoscute capodopere impresioniste, vandute pentru 136,4 milioane de dolari in banii de astazi. Opera lui Auguste Renoir este plina de viata, infatisand zeci de figure de toate varstele care se bucura de ceea ce pare a fi o sarbatoare populara.
Pe locul 6 se afla prima dintre capodoperele lui Picasso, “Baiat cu pipa”. Opera a fost creata in “Perioada Trandafirilor” a artistului, inainte de a se apuca de cubism. Opera de 124,3 milioane de dolari prezinta portretul unui baiat imbracat in albastru si care tine o pipa in mana, avand o privire visatoare si pierduta. Pe fundal se vad binecunoscutii trandafiri.
Al saptelea tablou ca valoare este “Nud, Frunze verzi si bust” apartinand tot lui Picasso. Aceasta opera a fost creata mai tarziu, in perioada cubista. O prezinta pe amanta si muza sa Marie Therese Walter, infatisata parca adormita alaturi de bustul unei statui. A costat 110,2 milioane de dolari.
Tabloul de pe locul numarul opt este “Portretul lui Joseph Roulin” al lui Vincent Van Gogh. Creat in binecunoscutul stil al artistului olandez, tabloul infatiseaza un postas cu o barba imbelsugata, contrastul portocaliu-albastru sporind si mai mult stralucirea picturii. Pret: peste 107 milioane de dolari.
Locul 9 ii revine din nou lui Picasso, pentru “Dora Maar cu pisica”. Portreul cubist al unei femei asezate este una dintre cele mai cunoscute picturi ale artistului, fiind vanduta pentru 106 milioane de dolari.
In final, lista este incheiata de Van Gogh, tabloul “Irisi” fiind vandut pentru 105,1 milioane. Pictura infatiseaza mai multi stanjenei, fiind una dintre operele reprezentative ale sale.
Insa ar fi impropriu si incorect sa spunem ca acestea sunt cele mai valoroase opere, diversi factori facand ca acestea sa fie cele mai scumpe picturi din lume. Valoarea artistica, semnificatia personala, atasamentul pentru artist, snobismul, afacerile, toate pot determina incheierea unei astfel de tranzactii uriase. In muzee exista multe alte opere neevaluate sau care nu vor fi vandute nicodata. Si ce exemplu mai bun este decat Mona Lisa, asigurata doar pentru un tur in SUA cu 100 milioane de dolari?