Pentru a se distra, mulți dintre noi, mai îndrăzneți, practică un sport extrem sau, de multe ori, suntem doar spectatori. De-a lungul timpului, omul și-a încercat limitele și le-a împins mai departe, atât cât i-a permis uneori condiția fizică, uneori cu ajutorul tehnologiei și a ajuns să practice activități care păreau, cândva, imposibile. Majoritatea sporturilor extreme prezentate aici sunt noi, inventate sau reinventate în ultimul secol, născute din nevoia noastră de a ne depăși limitele și de a crește adrenalina pentru câteva ore. Și nu de puține ori se termină prost. Să începem lista sporturilor extreme și poate unul dintre ele ne va deschide apetitul spre aventură sau spre spectacol.
Fly Boarding sau Fly Jet în Franța
Cei ce caută aventura nu vor fi niciodată satisfăcuți de ceea ce au la îndemână, vor încerca mai mult și mai multe. În acest fel, vor ajunge să facă ceea ce a reușit francezul campion Franky Zapata care a inventat un nou sport, în anul 2011.
Rezultatul este un fel de om zburător care țâșnește din apă, ridică supereroul distopian și îl aruncă spre ceruri. Apa este propulsată printr-un sistem de tuburi care, folosite cu inteligență, permit omului să se ridice și să se plimbe în voie pe luciul apei.
Sărituri de pe stânci înalte în apă sau cliff diving în Țara Galilor
Periculoasă, un sport cu adevărat extrem, este săritura de la 25 de m de pe stâncile abrupte ale țărmului din Țara Galilor. Acest sport este practicat de către atleți înotători curajoși care sar de pe o platformă îngustă în Laguna Albastră, locul de aterizare în apă fiind un mic golf.
Surfing pe valuri uriașe în Hawai
Iarna, în Pacific, valurile uriașe permit curajoșilor surferi să practice sportul preferat, mai ales pe coasta Maui, cu jet ski-ul sau placa simplă, coborând valurile și ajungând chiar la viteza de 50 km/h. Căderea unuia dintre ei este periculoasă, un val uriaș poate să îi scufunde la 9 m sub apă. Dar curajoșii nu se lasă și lupta cu valurile se desfășoară an de an cu aceeași ardoare.
Mersul pe sfoară la înălțime sau slacklining în Statele Unite ale Americii
Un grup de cățărători ingenioși au inventat mersul pe sfoară în Parcul Național Yosemite și îl practică de peste 20 de ani. În contrast cu sârma rigidă, lățimea celor 5 cm de sfoară le permite să se miște și să se balanseze ușor, trecând peste prăpastie. Cei cu nervii de oțel parcurg mii de pași peste gura hăului care se deschide sub ei, ancorați doar cu un mic ham de protecție.
Bila Zorba sau zorbing în Marea Britanie
Inventat în Noua Zeelandă, acest sport extrem este datul de-a rostogolul din vârful dealului, un pic mai trăznit, fiind practicat de adulți care stau într-o bilă umflată cu aer. La poalele dealului poți ieși amețit și, astfel, experimentezi ceea ce face unui hamster în bila lui. Poate fi folosită și în apă, fiind pusă în mișcare de forța omului.
Fuga de tauri sau bull running în Spania
A fugi de un taur înfuriat nu este, după mine, un sport, dar obiceiul acesta datează din vechime și este practicat în Pamplona, cu ocazia Fiestei de San Fermin. S-ar putea verifica și altfel calitățile de alergător ale participanților, dar probabil gândul că un taur te poate încolți îți dă aripi pentru fugă și adrenalina crește rezultatele.
În diminețile a nouă zile consecutive, amatori din toată lumea fug în fața a șase tauri furioși, pe o distanță de 800 m. 15 oameni au murit în ultima sută de ani. Cu siguranță nu este un sport mai mult decât o tradiție, după mine, periculoasă.
Scufundarea în cuști metalice printre rechini, în Australia
În insula Neptune, se practică scufundări de până la 45 de minute, într-o cușcă de metal, printre rechinii fioroși care vor deveni și mai fioroși când vor fi atrași de muzica zgomotoasă de la AC/DC care se emite din difuzoare speciale.
Pârtia de bob sau luge din Germania
Coborârea cu sania cu viteza de 80 de km/h pe o pârtie amenajată pentru Jocurile Olimpice la Königssee Luge Track, pe o părtie de bobraft, este un sport extrem în sine. Coborârea se face cu spatele, acest lucru fiind destul de periculos.
Practicarea raftingului în Nepal
Când apele înghețate ale râurilor din Nepal își măresc volumul și fac râurile tumultuoase, practicanții de rafting coboară de la munte înfruntând valurile care, oricând, pot răsturna barca. Periculozitatea crește pe anumiți afluenți, astfel fiecare alege în funcție de îndemânarea sa.
Delta planorism sau hang gliding în Africa de Sud
Muntele Table este cel mai accesat în Africa de Sud pentru planoriștii amatori și nu numai datorită înălțimii sale de 1000 de m și a reliefului din jur. De aici, de sus, se pot vedea priveliști nemaipomenite ale oceanului și ale peninsulei Cape.
Parașutism în Noua Zeelandă
La Fox Glacier, la 5000 de m înălțime este locul ideal din Noua Zeelandă, al doilea după Everest, de unde cei cu adevărat curajoși se aruncă în neant și trăiesc cele 65 de secunde de cădere liberă, cu intensitate, până la aterizare. Cu ghizi specializați se pare că este mult mai sigur.
Caiak extrem în Chile
Iubitorii de caiac extrem se încumetă să traverseze cascade, pe râul Futaleufú sau la cascada Puma Falls pe râul Fuy unde, după o cădere de 30 de m, oprirea din cursă se face într-o piscină naturală stâncoasă.
Scufundări libere sau freediving din Indonezia
Apele de cristal ale insulelor paradisiace Bali și Lombok oferă condițiile perfecte pentru scufundări libere. La origine, acest sport era practicat de culegătorii de perle și scufundătorii de demult, care coborau în adâncuri fără tuburi de oxigen, până la 200 m adâncime doar ținându-și respirația. Drumul de întoarcere îl refac, ghidându-se după un cablu subacvatic.
Bungee Jumping în Macau, China
Turnul Macau Tower deține recordul din cartea Guinness World Record pentru cel mai înalt turn comercial pentru bungee jumping, unde se sare de la 233 de m, din anul 2006. În cădere, se poate ajunge și la o viteză de 200km/h și, ceea ce este mai interesant, se organizează sărituri de noapte din turn.
Parkour în Franța
Parkour este arta mișcării, creată de David Belle, în anul 1990, în Franța. Bazat pe calități atletice, echilibristice și de arte marțiale, parkour presupune sărituri pe acoperișuri, escaladarea zidurilor și a balcoanelor, aparent, fără efort. Un practicant de parkour folosește mediul înconjurător ca un teren de joacă, folosește clădirile și elementele înconjurătoare în folosul său.
Escaladarea munților de gheață în Norvegia
Festivalul din Rjukan este locul unde sunt 150 de cascade înghețate care permit practicarea escaladărilor pentru cei pricepuți în acest sport. Cu echipamentul potrivit, pare a fi un sport de iarnă interesant.
Parașutism în costum cu aripi sau Wingsuit Base Jumping în China
Spectaculoșii munți Tianmen din provincia Hunan este locul ales pentru World Wingsuit League, competiție de gen din lume. Costumul special cu care se sare presupune niște aripi care ajută la planare, până se deschide parașuta. Asociația Britanică de Parașutism pregătește 200 de parașutiști, în 18 luni de antrenament, pentru acest sport periculos, așa că ar fi bun un antrenament serios pentru practicarea lui în condiții de siguranță.
Rodeo în Canada
În Calgary, Alberta, vin peste un milion de spectatori, anual, care participă la un rodeo veritabil sau sunt spectatori în arena unde cowboy-i locali își arată talentele. În afară de abilitățile de buni călăreți care știu să stăpânească un cal, se cere îndemânare în mânatul vitelor și abilități sportive.
Căratul nevestei în Finlanda
Să admitem de la început că acesta este un amuzament, nu un sport extrem, dar poate deveni extrem pentru unii participanți, în anumite condiții. Cursa este de 250 de m și se practică în fiecare vară în Sonkajärvi, Finlanda, fiind în ultimul timp o activitate plăcută și în alte părți ale Europei.