Centaurul este considerat una dintre cele mai frumoase creaturi din mitologia greaca. Specialistii au afirmat ca aceste creaturi se afla la limita caracteristicilor umane si a celor animale, combinand cele doua tipuri de existenta, avand o latura salbatica si o latura umana.
Istoria centaurilor
Legenda spune ca Ixion s-a indragostit de Hera si a incercat sa profite de ea, dar aceasta l-a parat lui Zeus. Zeus a creat un nor care sa ii semene perfect Herei, iar Ixion a cazut in capcana. Din aceasta imbinare au luat nastere centaurii, creaturi care simbolizeaza forta devastatoare a naturii si sunt razboinici innascuti. Aceste creaturi ciudate traiau in padurile muntilor Pelion, in Tesalia.
O alta legenda spune ca centaurii deriva din “gandharva”. Ghnadarva este numele dat, in mitologia vedica, zeitatilor care calauzesc caii. De asemenea, se mai spune ca primul nomad care calarea, vazut de catre greci, parea unul si acelasi cu al sau cal, si se presupune ca aceasta este originea centaurilor.
Centaurii au devenit cunoscuti datorita comportamentului lor, dar mai ales pentru lupta cu lapitii. Conflictul cu lapitii a avut loc in timpul nuntii regelui lapitilor, Piritou, cu Hipodamia. Centaurii erau cunoscuti pentru faptul ca iubeau sa bea foarte mult si asa s-a intamplat si la aceasta nunta cand, beti find, centaurii au incercat sa o rapeasca pe mireasa dar si pe alte femei ale lapitilor.
Eurition, unul dintre centauri, a incercat sa profite de mireasa, fapt care a atras de la sine revolta lapitilor. Pentru a-l pedepsi pe Eurition, lapitii i-au taiat nasul si urechile. Lupta dintre centauri si lapiti mai este cunoscuta si sub numele de “centauromahia”; cei care au invins au fost lapitii, iar centaurii au fost alungati din Tesalia si au hotarat sa se refugieze pe muntele Pind, la granita cu Epirul.
Infrangerea si alungarea centaurilor de catre lapiti are o simbolistica incarcata, deoarece se considera ca aceasta a reprezentat infrangerea barbariei de catre civilizatie, centaurii fiind considerati barbari si forte dezlantuite ale naturii, precum si animale primitive.
Centauri celebri
Pe langa faptul ca centaurii aveau instinctul animalic, fiind considerati un adevarat pericol pentru oameni si pentru recoltele lor, ei puteau fi la fel de bine eleganti si rationali, foarte intelepti si iscusiti.
Chiron – centaurul suprem
Un astfel de exemplu este Chiron, “centaurul suprem”. Chiron mai este cunoscut si sub numele de Cheiron sau Kheiron, iar etimologia cuvantului provine din limba greaca, “kheir” insemnand “mana”. Chiron a fost la inceput un zeu tesalian. Era cunsocut drept cel mai iscusit vindecator. Legenda spune insa ca el nu este un centaur obisnuit, avand alta descendenta, deoarece Cronus a luat forma unui cal pentru a o seduce pe Philyra, fara a afla sotia sa, Rhea, in acest fel rezultand Chiron.
Este total diferit de ceilalti centauri prin simplul fapt ca este nobil si foarte intelept. Cunoastea foarte bine arta medicinei, astfel incat el era cel care ii vindeca pe raniti. Mai mult decat atat, Chiron era un astrolog desavarsit. Pe langa aceste calitati, el era si un bun invatator, caci el i-a invatat pe multi dintre eroii Greciei printre care se numara Achile, Perseu, Ajax. Se spune ca si Dionis a fost initiat in arta muzicii de catre Chiron.
Nessus este un alt centaur faimos
Nessus este un alt centaur faimos. Legenda spune ca a incercat sa o seduca pe sotia lui Heracle, Deianeira. Heracle a vazut centaurul napustindu-se asupra sotiei sale, fapt pentru care a tras o sageata ce avea pe ea sangele Hidrei, omorandu-l in acest fel pe Nessus. Centaurul i-a spus anterior Deianeirei ca sangele sau il va face pe Hercule sa ii fie loial pentru totdeauna. Incepand sa isi piarda increderea in sotul sau, Deianeira a turnat cateva picaturi de sange pe bluza lui Hercule, inainte ca acesta sa plece la o intalnire a eroilor. Din intamplare a varsat o picatura pe podea, si a observat ca aceasta incepe sa arda in bataia soarelui, dandu-si seama ca era otrava si ca a picat in capcana lui Nessus. A fost prea tarziu pentru a-l mai anunta pe Hercule, deoarece acesta murise. Aceasta legenda este prezenta si in Metamorfozele lui Ovidiu.
In domeniul artistic, centaurii sunt prezentati fie in diferite picturi, fie in literatura. In domeniul literar, imaginea centaurilor este foarte bine conturata in operele lui Homer, Iliada si Odiseea, dar si in zilele noastre s-a incercat o prezentare detaliata a acestor fabuloase creaturi care se afla la intersectia dintre uman si animal, in cartea lui J. Michael Padgett: The Centaur’s Smile. The Human Animal in Early Greek Art.