Cu 75 de milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului superior a erei Mezozoice, pe teritoriul unde astazi se afla America de Nord traia Centrosaurusul. Acest dinozaur erbivor avea aspectul impresionant al unui rinocer urias prin cornul masiv pozitionat chiar pe varful botului si alte doua cornite plasate deasupra ochilor.
Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Alberta (Canada) si Montana (SUA), iar pentru prima data a fost descris in anul 1904 de catre paleontologul canadian Lawrence Lambe, care l-a si numit Centrosaurus apertus.
In Alberta (Canada) ramasitele fosile apartineau unui numar de sute de astfel de dinozauri de toate marimile si varstele si erau imprastiate in locuri diferite, fapt ce arata ca exista posibilitatea ca unele efective sa fi murit in timp ce vroiau sa treaca un rau, pentru a scapa de inundatii.
Animalele au urmat liderul turmei si probabil au fost maturate de masele de ape. Mai tarziu carnea lor a fost mancata de alti dinozauri pradatori amatori de lesuri si astfel oasele au fost aruncate in locuri diferite, amestecate intre ele.
In anul 1940 paleontologul Sternberg a descris specia Centrosaurus longiristis, iar in anul 2005 Russell a prezentat specia Centrosaurus brinkmani. Diferenta dintre ele consta in primul rand prin gulerul sub forma unui scut care era marginit cu butoni ososi (dintre care doi se intindeau putin in fata) si care constituia o buna arma de aparare impotriva dinozaurilor pradatori.
Desi aceasta structura era aparent complicata, capul ca sistem de aparare avea o mobilitate bine sustinuta de musculatura foarte dezvoltata – bine ancorata de scheletul masiv. Scutul avea doua deschideri protejate cu un strat de piele groasa – prin acestea fiind redusa oarecum greutatea sa. Cornul nazal imens, ascutit la varf si curbat spre spate, reusea sa echilibreze greutatea scutului si astfel animalul isi mentinea capul in pozitie verticala.
Lungimea acestui animal preistoric s-a estimat ca ar fi fost de 6 m, iar greutatea de cca. 2,7 tone. Traia in zonele impadurite, iar hrana sa era formata din plante, pe care le rupea cu ciocul cornos si le taia cu dintii ascutiti, aranjati in siruri pe maxilarele puternice. Membrele anterioare erau aproape la fel de musculoase si robuste precum cele posterioare ceea ce arata ca mersul sau era patruped, iar coada mica nu-i servea pe post de contragreutate ca la ceilalti dinozauri care alergau doar pe membrele din spate.
Dinozaurul Centrosaurus face parte din ordinul Ornithischia, familia Ceratopsidae.