Acest centru de Artă San, denumit Didima, se găseşte într-un decor natural de vis: în regiunea Cathedral Peak, de la poalele munţilor Drakensberg, din provincia KwaZulu Natal. Centrul, înfiinţat în onoarea artei pe piatră pe care populaţia indigenă San a realizat-o, este situat într-o regiune spectaculoasă atât din punct de vedere arheologic, cât şi natural.
Partea de nord a sitului este străjuită de un defileu splendid. Apa care izvorăşte din munte a săpat adevărate canale în solul nisipos al defileului, astfel că suprafaţa pe care se găseşte centrul de Artă San Didima şi-a luat numele de la un cuvânt din limba populaţiei Zulu, cuvânt care se referă la reverberaţia sunetului izvoarelor de munte.
Tocmai datorită importanţei sale culturale şi naturale, regiunea a fost inclusă, în anul 2000, în patrimoniul monumentelor istorice. Interesul cultural se leagă cu precădere de arta în piatră, rămasă de la populaţia San, adică de la primii locuitori nativi ai Africii de Sud. Terenul în cauză cuprinde nu mai puţin de 600 de locaţii marcate de cultura San.
Ministrul Valli Moosa a inaugurat personal Centrul de Artă San Didima, în anul 2003, acest proiect cultural fiind susţinut financiar prin numeroase donaţii făcute de oameni simpli ori companii naţionale.
Centrul de Artă San Didima îşi introduce vizitatorii în lumea artei pe piatră, tipică civilizaţiei San şi încearcă să explice semnificaţia tuturor desenelor realizate de aceştia de-a lungul timpului. Simbolul principal în cadrul acestei arte este elanul, care poate fi admirat într-o sumedenie de variante, dimensiuni şi reprezentări artistice.
Populaţia San credea cu tărie în acest animal, care ar fi fost dotat cu o super putere vindecătoare, capabilă să tămăduiască orice boală, oricât de gravă.
Centrul de Artă San Didima este împărţit în trei galerii: prima se referă la relaţiile sociale dintre triburile San şi alte triburi indigene, la modul lor de viaţă şi formele de credinţă, a doua galerie este destinată pătrunderii în atmosfera tipică a culturii San, iar a treia galerie reprezintă o sală de întâlniri prevăzută cu un ecran pentru proiecţii audio şi video.
Prima galerie a centrului de Artă San Didima este dedicată „personajului” reprezentativ, elanul. Întrega colecţie de aici este alcătuită din desene pe piatră reprezentând elanul. După o scurtă introducere în cultura şi modul de viaţă al populaţiei San, vizitatorii sunt poftiţi să vadă cu ochii lor cum se realiza arta pe piatră, la ea acasă. În acest scop, una dintre încăperile centrului redă fidel aspectul unei peşteri, aşa cum era ea decorată pe timpurile când servea drept locuinţă pentru triburile San. Aici, ghidul obişnuieşte să relateze câteva istorioare inspirate din folclorul San. În continuare, Centrul de Artă San Didima este prevăzut cu un auditoriu unde turiştii pot viziona proiecţii audio video inspirate din stilul de viaţă al populaţiei San. Sala poate găzdui până la 100 de vizitatori.
Proiecţiile durează în jur de 15 minute şi introduc pe spectatori într-o lume misterioasă, explorând adevărul, mitul şi legenda din jurul artei pe piatră. Proiecţiile se numesc „Valea elanului” şi urmăresc, în special, să descifreze semnificaţia acestui animal ca simbol al culturii San. Sala de proiecţii este prevăzută chiar la ieşire cu o copie aproape la scară naturală a unei stânci din piatră de nisip, ceea ce contribuie la obţinerea unei atmosfere cât mai „primitive”, tipice vremurilor în care apăruse arta pe piatră. Proiecţiile audio video au loc zilnic, între orele 9.00 şi 15.00, dar la cererea expresă a turiştilor se pot desfăşura şi la orele serii.
La ieşirea din auditoriu, turiştii pot vizita centrul de artă Ndumeni, de unde pot cumpăra obiecte de artă realizate de localnicii din zonă. Banii câştigaţi în acest centru Ndumeni nu sunt vărsaţi în fondurile instituţiei, ci le revin exclusiv localnicilor care îşi vând aici suvenirurile. Ideea este de a încuraja arta locală şi de a sprijini munca oamenilor de aici.
Micile obiecte de artă care se vând în centrul Ndumeni sunt făcute manual şi foarte variate. Nu prea găseşti două obiecte identice. Sunt inspirate de arta culturii San şi au un aspect interesant ce duce cu gândul la civilizaţii demult apuse. Şi pentru ca turiştii să se simtă cât mai răsfăţaţi, în continuarea centrului Ndumeni, a fost amenajat un mic restaurant care vinde mâncăruri foarte uşoare şi multe băuturi răcoritoare.
Dar cine au fost aceşti africani San? Se pare că au fost primii locuitori ai Africii de Sud, fiind deja descoperite dovezi ale prezenţei lor aici, din urmă cu peste 10.000 de ani. S-au găsit oase umane în vârstă de 12.000 de ani. Dar cea mai veche datare a artei pe piatră vine din urmă cu 27.000 de ani. Este evident că aceşti africani San au fost primii artişti în piatră ai Africii de Sud. În regiunea care adăposteşte Centrul de Artă San Didima au fost identificate peste 35.000 de picturi pe piatră, descoperite pe pereţii a 600 de peşteri şi grote.
Se ştie că artiştii culturii San încă trăiau în această regiune la finalul secolului al XIX-lea, când primii europeni îşi instalau aici tabere transformate ulterior în ferme agricole. Populaţia San din regiunea de la poalele munţilor Drakensberg nu mai există în prezent, dar numeroase persoane susţin că arta pe piatră lăsată în urmă continuă să trăiască şi să influenţeze ritualurile religioase ale altor populaţii africane din regiune. Se spune că simpla vizitare a peşterilor încărcate cu picturi reprezintă un mod de a invoca puterea civilizaţiei San.
Majoritatea triburilor San, descendente ale civilizaţiei „vinovate” de arta pe piatră, continuă să trăiască în comunităţi restrânse din Namibia, Northern Cape, Botswana şi deşertul Kalahari, dar cei mai mulţi dintre aceşti oameni şi-au pierdut identitatea culturală, lăsându-se integraţi culturilor Bantu şi Zulu şi pierzându-şi astfel tradiţiile străvechi.
Centrul de Artă San Didima a păstrat totuşi nealterată arta pe piatră, astfel că avem numeroase informaţii asupra felului în care africanii San îşi petreceau viaţa. Se ştie ce mâncau, cum se îmbrăcau, care erau activităţile obişnuite ale zilei, după ce valori morale se ghidau şi în ce fel de fiinţe îşi puneau credinţa.
Programul de vizitare a centrului de Artă San Didima se desfăşoară între orele 8.00 şi 16.00, iar intrarea este liberă. Totuşi, serviciile ghidului trebuie plătite.